Cum îi creștem copilului încrederea în propria persoană. Sfatul psihologilor
”Am o problemă” - spune copilul. Nu săriţi imediat cu o rezolvare. Îi creşteţi încrederea în propria persoană şi îi dezvoltaţi imaginaţia, dacă îl lăsaţi să ajungă singur la o soluţie.
Indiferent care ar fi aceasta. Facem exerciţii să descurcăm complicata relaţie părinte-copil, imediat, la ce se întâmplă, doctore?
Nu îi dau soluţii să îşi rezolve problemele. Dar facem antrenament să le soluţionăm singuri. Este un exerciţiu fundamental în complicata relaţie dintre copil şi părinte. Şi îi arată implicit celui mic cum să aibă încredere în propria persoană.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Abilitatea de a rezolva o problemă. Fie că vorbim de adulţi sau de copii, acesta capacitate are o componentă emoţională şi una practică.
În cazul celor mici, încercaţi să nu le daţi soluţii. Şi nici să nu vă plângeţi: „I-am spus de 10 ori şi nu a înţeles!”. Oricum, e inutil.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: ”Noi ca părinţi avem tentaţia să dăm rezolvări copilului: te duci şi ceri spui ferm, spui ce ai de spus, dar e o soluţie practică, concretă, dar nu rezolvă deloc problema emoţională”.
E în faţa unei probleme? Invitaţi-l să vorbească. Părintele face invitaţia! Nu vă aşteptaţi ca cel mic să înceapă singur să vorbească. Şi ascultaţi-l. Până inventează o soluţie.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: ”Să ascultăm şi înainte de a veni cu o soluţie este să-l întrebăm pe copil. Ce îţi produce disconfortul ăsta. Eu din afară cu experința mea de viaţă pot vedea ceva şi copilul altceva”.
Imaginaţia copilului - acesta e una dintre cele mai bune metode de a învăţa cum se rezolvă o problemă. Şi, de asemenea, un exerciţiu excepţional de a-i creşte încrederea în propria persoană. Şi când are necazuri, şi când rezultate slabe, şi când se ceartă cu un prieten.
Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: ”Copilul va avea o relaţia bună cu propria personă când se acceptă şi cu minusurile lui şi cu eşecurile, e important să îi creştem pe copii astfel încât să dea dovadă de resepect făță de prorpria pesoană şi când rezultatele sunt altele. Noi adulţii ne cultivăm încrederea în propria personă şi când vorbim de momente dificile”.
”Hai să vorbim!” E singurul lucru pe care vrea să-l audă copilul. ”Nu te judec, nu te cert. Doar te ascult!”. Sigur apar soluţii. La propriile probleme.