Ce trebuie să mănânce pacienții cu gastrită sau ulcer care iau medicație analgezică

19-01-2021 09:42


Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer agravează simptomele. Cum vă ajută dieta să aveți o viață normala în acest caz? Imediat, la ”Ce se întâmplă, doctore?”.

 

Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer agravează simptomele. Dar, în dureri reumatice spre exemplu, este necesară.

Cum e posibil ca medicul să vă scadă durerea și, în același timp, să vă protejeze mucoasa gastrică? Explicăm imediat.

Suprafețele osoase în mișcare sunt acoperte de cartilaj articular. Este o structură mobilă care suferă, îmbătrânește și se uzează. Apare durerea la mers.

Odată ce cartilajul dispare, durerea devine constantă. De la gradul 3, artroza se protezează.

Nu există medicamente care s-o vindece. Colesterolul prea mare în sânge modifică lichidul sinovial, prezent în toate articulațiile. La fel diabetul. Vorbim despre 2 boli care agravează artroza.

Dr. Cătălin Gican, medic specialist ortopedie și traumatologie: ”Nu face altceva decit să modifice lichidul sinovial care este foarte important pentru hrănirea cartilajului. Dacă nu e hrănit cum trebuie, încep să sufere”.

Durerile articulare necesită tratament antiinflamator. Îl dă medicul în dozele corecte și în timpul corect. Acesta vă recomandă și o protecție gastrică. Pacienții care au însă și gastrită ori ulcer vor avea nevoie și de regim alimentar.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Ideea este să consumăm alimente moi, aliment ușor de digerat, să nu consumăm prăjeli și nici alimente crude. Fructele se pot consuma sub formă de compot sau coapte la cuptor pentru că sunt foarte bune. Merele fac multe probleme pacienților cu gastrită și ai nevoie și de medicamentația antidurere. Eu le recomand mărul copt cu scorțișoară”.

Dimineața, e optim să mâncați brânză cremă ori ou fiert moale. Plus pâine prăjită. La prânz, carne și legume la grătar în 10 grame de unt, cartofi copți. Seara – supă de legume cu 2 felii de pâine integrală uscată – crutoane.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Obișnuiesc să manânce făinoase tocmai pentru a aborbi hiperaciditatea creată de gastrită. Eu le recomand să continue să mănânce biscuiți integrali, pâine integrală prăjită, dar să nu depășească 150 de grame de pâine pe zi. Să își repartizeze această cantitate la fiecare masă principală”.

Cei mai mulți pacienți care au gastrită ori ulcer constată foamea nocturnă. Iată cum o puteți păcăli fără să vă faceți rău.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Foame aceea nocturnă care apare de obicei la pacienții cu probleme gastrice merge foare bine cu un pahar de lapte cald, din experiență vă recomand, e foarte potrivit”.

Niciun fel de antiinflamator nesteroidian nu se ia după ureche, fără rețetă, chiar dacă se găsește în farmacie la liber.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO