Aveti simptome urinare? Ce NU trebuie sa faceti, in lipsa unui diagnostic cert
Nu combateti simptomele urinare cu anti-inflamtoare in lipsa unui diagnostic cert. In cazul barbatilor, aceasta conduita gresita poate sa intarzie descoperirea in faze incipiente a unui cancer de prostata.
In cazul barbatilor, simptomele urinare sunt motiv serios pentru o consultatie la medicul specialist urolog, chiar daca nu presupun durere.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic specialist urolog: "Pacientul urineaza des in timpul zilei si in timpul noptii, ceea ce atrage atentia cel mai mult este urinarea nocturna. Nu se poate odihni."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, atentie daca jetul urinar are presiune scazuta sau daca mictiunile dureaza mai mult ca de obicei. In toate aceste cazuri, nu va auto-administrati anti-inflamatoare, chiar daca pot calma usor simptomele.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic specialist urolog: "Tratamentul pe care pacientul il primeste poate sa intarzie descoperirea bolii, pentru ca pacientul se simte mai bine cu un tratament antiinflamator. Considera ca nu mai trebuie sa vina la medic si atunci pur si simplu intarzie diagnosticul si intre timp apare un cancer de prostata."
Aceste simptome apar atat in adenomul de prostata, dar, din pacate, si in cancerul de prostata. Adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora beninga in rindul barbatilor. Reprezinta cresterea diferitelor structuri ale glandei care face parte din aparatul reproducator masculin. Volumul crescut determina strangularea uretrei si astfel apar problemele urinare. Odata diagnosticata, si aceasta tumora beninga are nevoie de vizita regulata la medicul urolog, de ecografie si de determinarea markerului PSA. In lipsa supravegherii regulate, iata pericolul:
Conf. dr. Valentin Ambert, medic specialist urolog: "In situatia asta se poate ca in timp un adenon sa ajunga in timp un adeno-carcinom. Pacientul trebui sa stie ca la 6 luni, la 6 luni trebuie sa fie vazut de medic si sa fie reevaluat de fiecare data."
Anual, orice barbat are nevoie de examen la medicul urolog in lipsa simptomelor, incepand cu varsta de 40 de ani. Tot anual, orice barbat are nevoie de o ecografie de abdomen, dar si de un examen clinic general insotit de analize uzuale de sange. Intre acestea, includeti markerul PSA. Analizele de sange si urina se pot face prin intermediul medicului de familie. Uneori, pot sugera cancere incipiente:
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Spre exemplu, cand ai un VSH mare, testele inflamatorii marite, mergi mai departe cu investigatiile. Poti sa descoperi o tumora incipienta."
Cancerul de prostata descoperit si tratat in faza incipiente nu va pune in pericol viata.