Sfaturile psihologilor pentru noile mamici. Acordati zilnic macar zece minute unei activitati care va relaxeaza
Aveti un bebelus si vi se pare ca timpul nu va mai ajunge pentru nimic altceva? Atunci luati in calcul sfatul psihologilor. Zilnic, alocati macar zece minute unei activitati care va relaxeaza.
Este cel mai bun exercitiu pentru a evita depresia generata de suprasolicitare.
Cel mai mare eveniment din viata este insasi... viata. Nasterea unui copil vine insa la pachet cu multe griji. Toate sunt descrise de o singura intrebare: "O sa fac fata sa am grija de bebelus?". In realitate, vorbim doar despre o situatie noua la care trebuie sa va adaptati. Iar adaptarea se poate produce fara efort suplimentar. In cazul anumitor persoane insa, iata ce presupune:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"In momentul in care o experienta este necunoscuta noua, unele persoane devin anxioase, starea de anxietate e intretinuta de sentimentul de culpabilizare si pe mame le determina sa nu poata sa faca pauza", a explicat dr. Jeni Chiriac, psiholog.
Cu alte cuvinte, dificultatile de adaptare se traduc in acest caz prin nevoia de a petrece 24 de ore din 24 alaturi de bebelus. "Cand oamenii din jur ne spun sa o lasam un pic mai moale, sa incercam sa facem acest lucru, ceea ce inseamna cel putin o ora pe zi sa ne detasam de activitatile pentru copil", ne sfatuieste dr. Chiriac. Sau macar cateva minute din zi.
Psihologii va recomanda sa faceti un dus si sa plecati din spatiul casnic. Schimbarea mediului este primul aspect care previne o eventuala depresie. "Statul in casa cu copilul este epuizant. Oricine, cu sa fara copil, daca si-ar propune sa stea in casa cinci zile este obosit", a spus dr. Bogdana Bursuc, psiholog.
Adaptarea normala inseamna si sa acceptati ajutorul. "Sunt foarte multe persoane care considera ca se pot descurca singure sau ca o mama buna e doar cea care face ea singura tot", a spus dr. Bursuc.
Ajutorul poate veni de la partenerul de viata, nu neaparat de la parinti. De altfel, si partenerului trebuie sa-i acordati macar o ora pe zi, in afara de ora pe care v-o petreceti singura.
"Copilul este bine numai daca parintii sunt bine si atunci e foarte important ca noi, ca si parinti, ca si cuplu, sa fim o prioritate pe acelasi nivel ca si copilul", a explicat dr. Bursuc.
O alta regula utila care va impiedica sa ajungeti la epuizare fizica si psihica este sa dormiti in timpul zilei. Atunci cand se odihneste si bebelusul. In felul acesta, rezistati la un efort sustinut pe o perioada lunga.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, bebelus, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
10-07-2014 08:59