Care este cea mai frecventa tumora benigna in randul femeilor si ce trebuie sa faceti pentru a o diagnostica
Cea mai frecventa tumora beninga in randul femeilor este fibromul. Se diagnosticheaza usor printr-o ecografie, dar, ulterior, trebuie sa faceti si un test Papanicolau, spun ultimele recomandari.
20% dintre femei pot fi afectate de fibrom uterin pe parcursul vietii. Este vorba de o tumora benigna, care nu are impact asupra sperantei de viata. Dar poate afecta aparitia unei sarcini sau evolutia in bune conditii a acesteia. Il descoperiti la o simpla ecografie trans-vaginala.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specilist ginecolog: "Stim ca apare o dereglare hormonala, de obicei sunt estrogeno-dependente, adica a o hipersecretie de estrogeni."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Care e ultima recomandare la nivel mondial?
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specilist ginecolog: "Trebuie sa avem un test Papanicolau negative, adica un Papanicolau curat, ca nu cumva fibromul respectiv sa fie un inceput de alte lucruri."
Vorbim despre tumori maligne. In rest, e importanta localizarea acestei formatiuni. Daca se afla in cavitatea uterina, devine motiv de infertilitate. Motivul? In cavitatea uterina, va migra embrionul din trompele uterine, acolo unde se formeaza.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specilist ginecolog: "Tebuie sa existe loc unde sa se implanteze, daca se implanteaza chiar pe fibrom, nu are cum sa se mareasca, apar avorturile."
Din aceste motive, operatia e indicata inainte de sarcina. E posibila si abordarea laparoscopica, ceea ce inseamna ca veti avea doar citeva incizii de 1 centimetru.
Dr. Corina Chisu, medic specialist ginecolog: "Poate sa apara si o sarcina pe un uter cu fibrom, pacienta trebuie urmarita, medicul nu are de facut decat sa urmareasca evulotia sacini si a fibromului , nu se intervine in cursul sarcinii."
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Se stie ca in sarcina, marimea fribromelor creste poate si de 2-3 ori ca diametru fata de cum au pornit, iar dupa nastere ele isi revin la normal, la dimensiunea lor normal dupa 6-8 saptamani."
Excizia acestor tumori nu e posibila in timpul cezarienei, deoarece sangerarea ar fi prea mare. Din aceste motive, se asteapta de obicei ca interventia chirurgicala sa fie facuta dupa perioada de alaptare.