"Nu fumati!" Singura recomandare care va maximineaza sansele de a concepe un copil sanatos

09-08-2014 13:30


Respectati-va timpul biologic! Iata ce va sfatuiesc specialistii in infertilitate. Cele mai multe femei pot sa conceapa optim intre 20 si 37 de ani. Dupa aceasta varsta, sansele sa tineti in brate un bebelus conceput natural sunt infime.

"Nu fumati!" Este singura recomandare care va maximineaza sansele de a concepe un copil sanatos. Iar daca sarcina apare prin fertilizare asistata, devine utila o tehnica care presupune inflamarea mucoasei uterine. Sa vedem in ce consta.

20 de ani este varsta la care aveti cele mai mari sanse sa concepeti rapid un bebelus! Pe masura ce trece timpul, materialul genetic al unei femei se consuma. De aceea, la 37 de ani, arata studiile, sansele sa obtineti o sarcina pe cale naturala scad dramatic.

"Faptul ca o femeie are menstruatie nu inseamna ca o femeie este fertila. Cu 13 ani inainte de menopauza fertilitatea scade destul de marcant", explica dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog.

Respectati-va, asadar, timpul biologic! Mai mult, in toata perioada fertila, nu fumati! "Fumatul aduce menopauza mai devreme in medie cu 4 ani si tot acesta duce la scaderea numarului de ovule foarte accentuat", mai spune dr. Codreanu.

"Fumatul e singurul factor dovedit ca patogen, de asemenea sfatuim, daca femeia e supraponderala sau anorexica, subponderala, sa ajunga la o greutate normala", sustine dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Dar chiar daca aveti o viata sanatoasa, sansele de a concepe nu depasesc 20 % intr-o luna. Aceasta deoarece omul este una dintre cele mai infertile specii. Fertilizarea in vitro devine una dintre optiunile cuplurilor care isi doresc un bebelus.

Inaintea unei proceduri de fertilizare in vitro, medicii apeleaza la o manevra simpla ca sa va maximizeze sansele. La nivelul mucoasei uterine, se face o mica leziune. "Se racaie usor endometrul, astfel incat, cand vin embrionii, sa vina pe un teren arat, fertil, care nu e static", afirma dr. Dumitrescu.

Dupa procedura chirurgicala minim invaziva apare o inflamatie care se mentine 2 luni. Aceasta favorizeaza lipirea embrionului implantat. Mecanismul exact, insa, nu se cunoaste.