Cauzele hipertensiunii in randul tinerilor. De ce este important sa ne masuram tensiunea anual, inca din copilarie

Ultima actualizare: 31-10-2014 00:02

Ati fost diagnosticati cu hipertensiune? Tratamentul se face toata viata, nu doar cand constatati valori mari ale tensiunii arteriale. Hipertensiunea poate declansa hemoragii grave in profunzimea creierului.

Un tanar sub 35 de ani diagnosticat cu hiper-tensiune are nevoie in primul rand de o ecografie de artere renale. Ecografia se numeste Doppler si poate sa confirme stenoza de artera renala.
Arterele renale duc sangele oxigenat de la inima spre rinichi, iar stenoza inseamna ingustarea lor.

De ce apare totusi hipertensiunea? "Rinichii functioneaza, ei sunt senzorii pentru mentinerea tensiunii si, daca o artera este stenozata, rinichiul primeste flux la o tensiune scazuta. El incerca sa isi creasca tensiunea la o presiune normala, produce o multime de hormoni care provoaca o tensiune a sangelui care sa ii convina", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.

Astfel, rinichiul isi asigura tensiunea corecta a sangelui primit, dar acest fapt se traduce pentru restul organismului prin hipertesiune.

A doua cauza a hipertensiunii la un tinar este endocrinologica: "Pentru un tanar care este sub 35 de ani aproape toate glandele endocrine pot fi implicate in geneza hipertensiunii", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.

Cu alte cuvinte, examenul endocrinologic este obligatoriu. Dupa 35 de ani insa vorbim despre hiperteniune esentiala, care apare deoarece vasele de sange se rigidizeaza in timp. Tensiunea arteriala inseamna presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor vaselor de sange.

Cum puteti simti o crestere a tensiunii arteriale? "Pacientii pot simti cefalee intense sau tulburari ale echilibrului sau pierderea sensibilitatii pe corp", a dezvaluit dr. Elena Iordachita, medic specialist medicina interna.

Odata ce ati fost diagnosticati cu hipertensiune, acesta nu revine la normal de la sine, niciodata. De ce e necesarea medicatia toata viata? Hipertensiunea netratata poate declansa hemoragii grave in profunzimea creierului, adica in subsante cerebrala. Acestea au risc vital.

40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala. Multi nu stiu ca au aceasta boala cronica. Masurarea tensiunii dureaza doua minute si se recomanda o data pe an, din timpul copilariei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO