Avertizarea medicilor în cazul în care răceala nu trece după câteva săptămâni
Sunteți răcit de mai bine de câteva săptămâni, iar starea generală nu se îmbunătățește? Medicii recomandă, pe lângă setul de analize de sânge, și o radiografie pulmonară. Să fie nu doar frontală, ci și laterală.
Medicii recomandă, pe lângă setul de analize de sânge și o radiografie pulmonară. Să fie nu doar frontală, ci și laterală. În felul acesta puteți avea o imagine de ansamblu a organelor pereche.
Dr. Barbu Cristian Medic primar radiolog: „Pacienții în momentul în care răcesc fac febra expectorează se prezintă la medicul de familie de cel mai multe ori. Îmi par rău să o spun: medicul de familie dă din start tratament antibiotic, fără a face o banală radiografie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu ajutorul radiografiei, medicul știe cu ce să se lupte. Pe de altă parte, o infecție respiratorie care depășește 3 săptămâni e motiv de mers la specialist. De asemenea, răgușeala care durează mai mult de 3 săptămâni și tusea și simpome care nu trebuie ignorate. Iar în aceste cazuri radiografia pulmonară dublă e absolut obligatorie.
Dr. Barbu Cristian Medic primar radiolog: „Bun i-ai dat tratament antibiotic și după o săptămână vezi că nu ai niciun fel de ameliorare, atunci obligatoriu trebuie să trimiți pacientul să facă o radioagrafie și acesta nu trebuie să fie doar față, ci și profil pentru a surpinde ce se întâmplă din spatele cordului în spatele inimii.”
Boală evoluează silențios, fără simptome. De aceea, ideea celor care tratează boală este că un adult perfect sănătos să își facă o evaluare imagistică dată pe an. Doza de radiații încasată e nesemnificativă.
Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Din păcate un răspuns la întrebare: Am cancer la plămâni, nu este foate cinstit un NU categoric pentru că pot să aibă tumori, mici de până la 1 cm pe care nu le poți observa.
Nu sunt vizibile pe o radiografie banală, dar se pot diagnostica la bronhoscopie sau la examenul computer tomograf. Medicul specialist va indică aceste investigații, dacă veniți la consultație.