Cum putem preveni suprasolicitarea pancreasului endocrin, responsabil cu producerea insulinei

02-02-2018 09:18

Pancreasul endocrin, adică cel care secretă insulină, este suprasolicitat în două situații. Prima, cantitatea exagerată de mâncare dintr-o zi. A două, de lungă durata  kilogramele în plus de grăsime de pe suprafața corporală.

Pancreasul endocrin este lipit de un alt organ, numit tot pancreas. Acesta are însă rolul de a aruncă suc pancreatic în intestinul subțire, după ce mâncați.

Acad. prof. dr Constantin Ionescu Târgoviște, medic primar diabet și nutritive: “Problema e că acest mic organ e alcătuit din 3.200.00 de mici organe individuale, care e în total nu fac decât 3 grame au de care depinde viața noastră de zi cu zi, fără diabet.”

Pancreasul endocrin, cel care secretă hormonul insulină, este suprasolicitat în două situații. Prima - cantitatea exagerată de mâncare dintr-o zi. A două, de lungă durata kilogramele în plus de grăsime de pe suprafață corporală.

Suprasolicitarea, iar apoi moartea celulelor funcționale care produc insulina, apar și în urmă consumul de carbohidrați cu absorbție rapidă. Zahăr, făină albă, cartofi prăjiți.

Dr Antonela Burlacu Medic primar endocrinolog: “Rapid însemnă rău, bagă repede glucoză în celulă. Acestă viteză duce la aculmare de țesut adipos, iar apoi la diabet!”

Distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas. Fără acest hormon, nutrienții din hrană nu au cum să fie trasportati în celule. Așadar,  viață nu este posibilă.

Diabetul este considerat boală cardio-vasculară. Riscul pacienților de a dezvoltă un infarct sau un accident vascular cerebral devine maxim.

Prevenția? Mâncare puțină zilnic și mișcare.

Alături de pancreasul endocrin stă pancreasul exocrin - parte a sistemului digestiv. Și el are de suferit, de pe urmă cantităților imense de mâncare. Sau dacă beți mult alcool în timpul meselor.

Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: „Aceste enzime ajung să digere propriul pancreas și propriul organism, produc o auto-intoxicație a organismului, o pancreatită chimică în așa fel încât se dizolvă structurile proprii.”

Pancreatita reprezintă o urgență chirurgicală.