Aspectul pielii, un indicator al sanatatii arterelor. Care sunt semnele aterosclerozei

×
Codul embed a fost copiat

Monitorizati aspectul pielii de la nivelul membrelor inferioare. Este un posibil indicator al sanatatii arterelor. In unele cazuri, modificarile de la nivelul tegumentului pot sugera primul stadiu al aterosclerozei.

O data pe an, vizita de dermatolog este obligatorie. Aceasta chiar daca nu va deranjeaza nimic.

Dr. Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: "Da, se cauta toata pielea si se verifica tot pentru diverse maladii, chiar daca pacintii arata segmentele. Se cauta toata pielea ca sa poti pune un dignostic corect, numai pe bucatele nu se poate".

Iata ce se intampla in cazul in care vi se pare ca pielea se usuca excesiv.

Dr. Dorina Giucaneanu, medic primar dermatolog: "Daca te uiti la o pata rosie cu cojite, toate sunt la fel: pete rosii cu cojite. Dar privind toata pielea, cu 2-3 intrebari de evolutie, poti ajunge la un diagnostic corect".

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

La nivelul membrelor inferioare, pielea uscata excesiv poate sugera asa numitele ‘’leziuni trofice’’. Se diagnosticheaza astfel ateroscleroza.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Pot merge intr-o prima faza cu o piele mai aspra, se descoameaza mai usor, disparitia pilozitatii. Aceste simptome, semne trebuie obligatioriu judecate intr-un context".

Ateroscleroza este o boala sistemica si inseamna ca grasimile din sange se depun in interiorul arterelor si le obstrueaza. Arterele sunt vasele care transporta sange oxigenat de la inima la tesuturi. Boala devine manifesta abia in stadii avansate. Iata de ce trebuie sa fiti atenti la orice vi se pare modificat.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Durere la mers este stadiul 2 de boala, stadiul 1 de boala este de fapt foarte putin sesizat. Marea majoritate a pacintilor care vin, vin spunand ca la mersul obisnuit apare durerea se manifesta ca un fel de crampa musculara, carcel".

Pacientii se opresc si durerea dispare. In timpul mersului, muschiul cere mai mult oxigen si subtante nutritive. Arterele, odata afectate, nu pot satisface aceasta cerere sporita. Apare conflictul care determina durerea la mers. Dar odata aparute simptomele, boala exista in tot sistemul circulator din organism, nu doar la nivelul picioarelor.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Daca este sa ne comparam cu un copac, la un moment dat conductele din care circula seva, acea seva nutritiva pentru intreaga fiinta vie nu mai ajunge, se produce necroza".

Asadar, tesururile mor. Necroza coronariana inseamna infact acut de miocard. Necroza cerebrala se traduce prin accident vascular cerebral.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Dietele de detoxifiere sunt desfiintate de cercetatori. De ce ai nevoie ca sa te simti bine
Dietele de detoxifiere sunt desfiintate de cercetatori. De ce ai nevoie ca sa te simti bine

Detoxifierea cu pilule si sucuri minune este o minciuna de marketing, o pierdere de timp si de bani.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.