Aparatele genitale ale femeilor si barbatilor, cele mai predispuse la cancer. Regulile de preventie

Ultimul update: Sambata 12 Martie 2016 07:19
Data publicarii: Miercuri 09 Martie 2016 09:19
Categorie: CSID

Faceti inainte de 40 ani primul control urologic! Iata sfatul specialistilor pentru barbatii care au avut in familie un cancer de asemenea natura.
 

In cazul lor, riscul de a dezvolta afectiunea este de 11 ori mai mare. Aflam regulile de preventie pentru cazurilor grave!

O vizita macar o data pe an la ginecolog, insotita de examen ecografic al sanilor. Asta li se recomanda femeilor inca de al inceputul vietii intime. Motivul este fundamentat. Cancerul de san si cel de col uterin au frecventa cea mai mare in randul populatiei feminine.

In privinta barbatilor, exista o recomandare la fel de ferma. Si, din pacate, spun statisticile, deseori ignorata. Analiza de sange numita PSA plus ecografia abdominala. O data pe an.

Cristian Barbu, medic primar radiolog: "Am avut pacienti cu cancer de prostata la 40 de ani, sunt mult mai agresive la varste tinere decat la varstnici."

Cum se poate preveni boala care afecteaza peste 2 milioane de romani. Motivul pentru care nu e bine sa va ingrasati brusc

O data pe an evaluati-va la urolog, chiar daca nu va supara nimic. Mai mult, daca ati avut un cancer de prostata in familie, o astfel de conduita este obligatorie.

Valentin Ambert, medic primar urolog: "Este un cancer familial care se poate transmite la persoanele care au rude de gradul 1, adica tati, unchi, veri care au avut cancer se prostata si care trebuie sa se controleze de la 40 de ani chiar daca simptomatologia nu exista."

Analizele ecografice, precum si valorile markerului PSA, se pastreaza de la un an la altul. In mod normal, la un barbat tanar, prostata are dimensiuni mici.

Valentin Ambert, medic primar urolog: "Daca prostata e mica si PSA e mare, aceasta nu are o explicatie logica niciodata pentru ca in general PSA arata numarul de celule din prostata."

Daca examenul clinic si analizele arata ca in interiorul prostatei are loc un proces in evolutie, specialistul va recomanda o punctie-biopsie. Din pacate, la varste tinere apar cancere de prostata agresive, insa vizitele regulate la specialist conteaza cu adevarat.

Valentin Ambert, medic primar urolog: "Ramane valabila indicatia ca atata timp cat cancerul e descoperit intracapsular, cat nu a depasit capsula prostata, poate fi tratat cu viza curativa."
 

Nu neglijati simptomele in zona aparatului ORL. Ce poate ascunde o banala senzatie de urechi infundate

Nu neglijati simptomele in zona aparatului ORL. Ce poate ascunde o banala senzatie de urechi infundate

branula

Copiii ţin minte durerea şi ajung să se teamă de medici. Metodele moderne de anestezie

De ce nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm pufuleţi. Cum ajută creierul

Cum ne-au furat francezii şi bulgarii roşia "inimă de bou", creaţie românescă

Atacurile de panică se pot trata. Care sunt simptomele

Cum trebuie să gestionați relația părinte-copil. Cuvintele de care au nevoie

Cataracta trebuie tratată cât mai repede. Medicii recomandă intervenția cu laserul

Mancare

Vorbitul în timpul mesei și folosirea farfuriilor mari duc la îngrășare