Nu neglijati simptomele in zona aparatului ORL. Ce poate ascunde o banala senzatie de urechi infundate
Vi se infunda frecvent o singura ureche? Sau aveti alt tip de simptome, tot asa, la o singura ureche? Ei bine, ambele situatii reprezinta motive suficient de puternice sa va prezentati in fata unui specialist.
La organele pereche, aparitia unor manifestari unilaterale poate sugera inclusiv tumori.
“Nu mai aud bine cu o singura ureche!” Organul pereche ii va prelua functia si va veti obisnui relativ repede cu aceasta situatie. Simptomele unilaterale insa nu sunt niciodata de ignorat, chiar daca nu vi se par deranjante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La varsta tanara, cele mai periculoase infectii din zona ORL sunt otitele care perforeaza timpanul si scad functia auditiva. Vorbim despre o situatie care poate sa NU fie insotita de durere. Dar in spatele timpanului se gasesc cele mai mici oase din corp: scarita, ciocanul si nicovala.
Dr. Ioana Voda, medic primar: "Datorita otitelor repetate si a perforatiei s-au mancat singure, au disparut, determina pierdere de auz mare. Culmea e ca aude foarte bine la telefon pentru ca pune telefonul direct pe ureche practic si atunci impresioneaza osul, nervul fiind bun."
Timpanul poate fi recuperat printr-o interventie simpla, numita timpano-plastie si care va va scapa de proteza auditiva ulterioara.
Din nefericire aceste deficite de auz la o singura ureche pot avea si cauza cerebrala.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Scaderea unilaterala care se face intr-o maniera lenta treptata, gradata, arata ca nervul acustic e afectat."
Conform statisticilor, nervul acustic este frecvent afectat de o tumora benigna, denumita neurinom. Poate ajunge la dimensiuni impresionante.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Deficitul de auz fiind unilateral si instalindu-se foarte lent e greu sesizabil de bolnav, iar apoi va fi neglijat pentru ca aude cu cealalta ureche, se obisnuieste cu situatia."
Si va ajunge la un RMN cerebral abia cand vor fi afectati si nervii cranieni din vecinatate. Apare pareza faciala si pot aparea tulburari cand mancati. Daca tumora e lasata sa se dezvolte, in creier se acumuleaza lichid. Situatia e urmata de tulburari de echilibru si de memorie. Vestea buna este ca fiind o tumora ne-canceroasa, odata operata pacientul se recupereaza excelent.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Exista posibilitata ca bolnavul sa-si recapete auzul sau sa nu si-l piarda complet."
Interventia chirugicala este insa extrem de laborioasa. Aceasta deorarece in vecinatate se afla centrii respiratiei si ai circulatiei.