Analiza PSA ajută la depistarea cancerului de prostată
Prostata este, în cazul bărbaţilor, un veritabil călcâi al lui Ahile. Aşa cum femeile au nevoie de un control genital de rutină o dată pe an, şi la aceştia, inclusiv la tineri, trebuie luat în calcul consultul.
Din analizele uzuale nu trebuie să lipsească testul numit PSA.
Prostata este o glandă situată sub vezica urinară. Face parte din glandele seminale, cele care produc sperma. PSA este o componentă a acesteia. În nod normal, markerul cu acelaşi nume apare în sânge în cantităţi mici. Dacă prostata are de suferit, în circulaţia generală se vor regăsi cantităţi mărite.
De aceea, analiza numită chiar PSA se face din sânge. Este recomandată oricărui bărbat trecut de 40 de ani. Şi ar trebui susţinută de un control anual urologic de rutină, în lipsa simptomelor. Pe de altă parte, dacă există vreun semn de deranj - nici măcar durere - mergeţi rapid la o consultaţie.
Dr. Valentin Ambert, medic specialist urolog: „Pacientul urinează des în timpul zilei şi în timpul nopţii, ceea ce atrage atenţia cel mai mult este urinarea nocturnă. Nu se poate odihni.”
Atenţie dacă jetul urinar are presiune scăzută sau dacă micţiunile durează mai mult ca de obicei. În toate aceste situaţii, nu vă autoadministrați anti-inflamatoare, chiar dacă pot calma uşor simptomele.
Dr. Valentin Ambert, medic specialist urolog: „Tratamentul pe care pacientul îl primeşte poate să întârzie descoperirea bolii, pentru că pacientul se simte mai bine cu un tratament antiinflamator, consideră că nu mai trebuie să vină la medic şi atunci pur şi simplu întârzie diagnosticul şi între timp apare un cancer de prostată.”
Aceste simptome apar atât în adenomul de prostată, cât şi în cancerul de prostată.
Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră beningă în rândul bărbaţilor. Reprezintă creşterea diferitelor structuri ale glandei care face parte din aparatul reproducător masculin. Volumul mărit determină strangularea uretrei şi apariţia problemelor urinare.
Cei mai mulţi bărbaţi evită controlul la urolog din cauza tuşeului rectal, dar consultaţia determină consistența prostatei mai bine decât orice altă investigaţie:
Dr. Mihai Dumitrache, medic specialit urolog: „Un cancer de prostată se poate simţi la început sub forma unui nodul ferm.”
Cancerul de prostată în rândul bărbaţilor e la fel de frecvent ca boala aparatului genital în rândul femeilor. Depistat precoce, poate fi curabil. Dar asta înseamnă control de rutină, o dată pe an. În România, nu există program naţional de prevenţie.