Jumatate din cancerele diagnosticate in Romania privesc 4 organe-tinta. Investigatiile recomandate de medici
In Romania, jumatate din cancerele diagnosticate privesc patru organe tinta. Plamanul, colonul, prostata si sanul. Constienti de riscurile statistice, medicii recomanda investigatii anuale.
Din pacate, in tara noastra nu exista programe coerente de preventie pentru aceste afectiuni. E numai sarcina noastra sa fim constienti si, de asemenea constiinciosi.
Barbatii sunt afectati, cel mai frecvent, de cancerul de plaman. Oricarui adult i se recomanda ca, dupa varsta de 40 de ani, sa mearga anual la o radiografie pulmonara. In plus:
Ana Maria Trailescu, medic primar pneumolog: "Radiografia trebuie sa fie o investigatie de rutina la un pacient tusitor mai mult de o saptamana, daca aceasta tuse n-a trecut si mai ales daca a trat-o la medicul de familie."
Pentru sexul masculin, pe a doua treapta a riscului se afla cancerul de prostata. Analiza de sange numita PSA plus un examen de rutina la medicul urolog, o data pe an. Asa suna preventia-premium in aceasta situatie.
Mihai Dumitrache, medic specialit urolog: "Un cancer de prostata se poat simti la inceput sunt forma unui nodul ferm. In cazul adenomului de prostata este o prostata marita de volum cu un sant intre cei doi lobi care se estompeaza pe masura ce prostata creste in volum."
Cancerul de san, in schimb, este afectiunea numarul unu la femei. Cel mai sigur si rational comportament fata de propria persona este sa va faceti temele. O data pe an - o ecografie mamara.
Preventie pentru acesta boala nu exista. Conteaza doar cat de devreme o diagnosticati. In functie de acest criteriu, poate sau nu sa intervina in propria speranta de viata.
Caludia Teodorescu, medic primar radiolog: "Chiar daca simti ceva nu e suficient sa zici pun eu mana, mi s-a parut, este bine sa faci un control, fie ca iti spune intuitia, fie ca e control periodic. E bine sa faci un control, e bine sa faci un control, daca observi o modificare obiectiva."
Ambele sexe sunt in egala masura afectate de cancerul de colon. Preventie in aceasta situatie inseamna depistarea uneor tumori benigne denumite polipi. 98% dinte bolile maligne ale colonului apar pe acesti polipi. care se inlatura in timpul unei colonoscopii. Tot prin aceasta metoda, se pot descoperi leziuni canceroase mici, perfect curabile.
Ion Daniel Medic primar chirurg: "Doar 5% maximum 10 % ar avea un un determinism genetic dintre cancere colorectale, restul apar sub influenta factorilor de mediu."
In tarile vestice, colonoscopia - o interventie necesara, in medie, cam la cinci ani, este decontata de casele de asigurari. In Romania, nu sunt sperante sa se intample asta in viitorul apropiat.