Controlul anual la medicul urolog, recomandat barbatilor. Analizele care ajuta la depistarea unui cancer in stadiu incipient
Controlul ginecologic anual este o rutina care va poate salva viata. Aceasta deoarece peste 80% dintre bolile grave care apar in randul sexului frumos privesc aparatul genital si sanul.
Controale similare insa trebuie sa faca si barbatii, dar la urolog. Motivul este acelasi. In Romania, mai putin de jumatate dintre cancerele de prostata se despisteaza in faza in care pot fi tratate. In Occident, acest procent creste la 90%, datorita controalelor perioadice la medic.
Calcaiul lui Ahile in randul sexului frumos il reprezinta aparatul genital si sanul. Peste 80% dintr bolile grave apar la acest nivel.
In cazul barbatilor, calciul lui Ahile poarta un alt nume – prostata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din acest motiv, asa cum femeile au nevoie de un control genital, de rutina, o data pe an, barbatii, inclusiv cei tineri, trebuie sa bifeze consultul urologic. Daca cineva din familie a suferit de cancer de prostata, aveti un risc de 11 ori mai mare de a face boala.
Conferentiar dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: "Exista un cancer familial care se poate transmite, iar persoanele care au rude de gradul 1- tati, unchi, veri trebuie sa se controleze de la 40 de ani, chiar daca simptomatologia nu exista".
Indiferent ce s-a intamplat in familie, consultul urologic anual este o rutina care va poate salva viata. Presupune o ecografie urmata de un tuseu rectal. Ca parte importanta din examinare. E neplacut, dar, in felul acesta, medicul poate sa aprecieze consistenta prostatei. Si astfel poate diferentia, la palpare,
un cancer de prostata fata de un adenom de prostata, adica o tumora benigna, care nu va pune viata in pericol.
Investigatia se coreleaza cu valoare unei analize de sange. Este vorba de markerul PSA, care de asemenea trebuie sa devina o rutina anuala. Markerul PSA evalueaza numarul de celule epiteliale din prostata. La pacientii tineri, volumul prostatei e mic, deci si markerul trebuie sa arate valori mici.
Aceste investigatii conteaza. Nu inseamna ca nu veti face cancer de prostata niciodata. Dar inseamna ca, odata ce le bifati anual, de rutina, aveti sansa de a descoperi o boala grava in stadii incipiente. Cand nu are simptome. Si cand tratamentul inseamna si vindecare.