Studiu: Riscul de a face cancer de prostata creste proportional cu burta. Limita la care problemele se agraveaza

Ultima actualizare: 06-06-2016 00:48

Riscul de a face cancer de prostata creste proportional cu burta, este concluzia unui studiu amplu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford.

Acestia spun ca pericolul se mareste radical in cazul barbatilor cu o circumferinta a taliei de peste 94 de centimetri. Mai exact, cu 18 procente la fiecare 10 centimetri de grasime pusi pe abdomen.

Cancerul de prostata este cea mai intalnita forma a acestei maladii in randul barbatilor. John s-a imbolnavit intr-un moment in care abandonase lupta cu kilogramele in plus.

John Marshall, supravietuitor al cancerului de prostata: "Am fost nevoit sa imi schimb stilul de viata. Iar acum ma simt mai bine, mai energic. Dar, cel mai important, am redus riscul ca boala sa revina."

150 de mii de barbati din opt tari, cu varsta medie de 52 de ani, au fost inclusi in studiul care s-a derulat pe parcursul a 14 ani. Sapte mii dintre acestia au facut cancer. In cazul a 934 de pacienti boala a fost fatala.

Multi dintre cei care s-au imbolnavit aveau un indice de masa corporala mai mare decat normalul stabilit in functie de inaltime. In plus, cercetatorii au observat ca riscul a crescut considerabil in cazul celor care aveau o circumferinta a taliei de peste 94 de centimetri.

Aurora Perez-Cornago, cercetator Universitatea Oxford: "Stiam pana acum ca obezitatea mareste riscul de diabet, hipertensiune si boli cardiovasculare. Dar acest studiu arata ca greutatea in exces creste si riscul de a dezvolta o forma extrem de agresiva de cancer de prostata."

Specialistii nu au stabilit in mod cert care este legatura dintre grasimea de pe abdomen si riscul de a face o forma agresiva de cancer de prostata. Una dintre explicatii face referire la existenta unor hormoni in celulele de grasime care favorizeaza aparitia bolii. Barbatii, in special cei trecuti de 50 de ani, sunt sfatuiti sa scape de kilogramele in plus pentru a reduce riscul mai multor forme de cancer, printre care cel de prostata si cel de stomac.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO