Alimente care ajuta in lupta cu efectele imbatranirii. Proprietatile miraculoase ale dovlecelului

×
Codul embed a fost copiat

Pastrati-va cat mai mult timp tineretea luptand impotriva radicalilor liberi. Iar cei mai buni aliati sunt antioxidantii din legume si fructe consumate zilnic.

Dovlecelul, de exemplu, este un aliment bogat in nutrienti, recomandat in programele de slabire.

Haideti sa aflam si alte alimente care ne ajuta sa luptam cu efectele imbatranirii.

Dovlecelul este o leguma extrem de bogata in nutrienti. Potasiul, vitamina A, calciul si zincul sunt doar cateva dintre atuurile fragedei legume.

Dr. Cristina Balanescu, medic nutritionist: "Dovlecelul e fructul plantei, tanar, sa zicem fructul din perioada tanara. E benefic in primul rand pentru ca el contine foarte multe minerale si vitamine din acea perioada tanara a fructului, ca la orice alta planta. Cum sunt mugurii sau mladitele mult mai incarcate...".

Citește și
par
Problemele de la nivelul scalpului pot trada afectiuni interne. Ce spun dermatologii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pentru continutul ridicat de fibre, dar scazut de calorii, dovlecelul poate fi leguma vedeta in cure de slabire.

Dr. Cristina Balanescu, medic nutritionist: "Nu contine carbohidrati, ca alte legume sau radacinoase. Nu contine foarte multe calorii, nu ne deranjeaza in curele de slabire".

Gatit pe gratar, dovlecelul isi pastreaza toate calitatile nutritive. Conform nutritionistilor, combinatia cu orez este cea castigatoare. Bucataria greceasca, de exemplu, il foloseste din plin in retete apetisante si usoare.

Gabriela Chiriac, bucatar: "In romaneste se numesc chiftele de dovlecel. Aceste chiftele se mananca si reci, si calde, insotite de iaurt. E o mancare usoara, nu ingrasa si e foarte gustoasa. Radem cu tot cu coaja, pentru ca e pacat, in coaja se afla vitamina A si lecitina. Folosim si jumatate de legatura de patrunjel, jumatate de legatura de marar si un pic de busuioc. Dupa 10 minute luam dovleceii si-i scurgem de zeama. Amestecam dovleceii cu ceapa verde, mararul, patrunjelul si busuiocul, adaugam branza feta si doua oua batute".

Strecuram in bol si patru linguri de faina si putin ulei de masline, iar din pasta rezultata facem chiftele pe care le prajim. Grecii folosesc dovlecelul si crud, ras in salate verzi cu dressing de ulei de masline si zeama de lamaie. Insa e bun si fiert timp de zece minute si taiat cubulete, alaturi de branza feta. Tot grecii consuma dovlecelul sub forma de chipsuri, extrem de apetisante si gustoase.

Gabriela Chiriac, bucatar: "Se taie dovleceii subtiri, se lasa putin cu sare - 30 de minute sa se indulceasca - dupa care se dau prin faina, apa si se pun la prajit in ulei de masline".

Chipsurile de dovlecei se mananca in Grecia cu un sos din paine, usturoi si miez de nuca.

Dovlecelul poate fi un ingredient cheie chiar si in deserturi. Va propunem astazi un tort cu dovlecel si sos de mere delicios.

Andie Craciun, blogger: "E un tort extrem de gustos, neasteptat de gustos pentru o prajitura de post. Se face cu ingrediente care-s la indemana pentru orice gospodina".

Mai exact, dovlecel, mere, faina, zahar, cacao si scortisoara.

O sa incepem prin a rade dovlecelul prin razatoarea mare, nu taiem coaja pentru ca o sa-i dea textura. Apoi amestecam o jumatate de cana de zahar brun, cu o jumatate de cana de zahar alb si putina apa calduta care il topeste. Doua cani de faina, o cana de sos de mere: 2 mere rase cu scortisoara si old spice si fierte pana devin piure, cacao, o lingurita de bicarbonat, doua lingurite de scortisoara si un praf de sare si 3 sferturi de cana de ulei de masline.

Rolul piureului de mere este de a inlocui ouale in prajiturile de post si de a lega compozitia.

Compozitia pusa in forme se tine la cuptor timp de 40 de minute, iar scoasa, se decoreaza cu ciocolata topita si capsuni.

Dovlecelul, la fel ca toate legumele si fructele, lupta cu succes impotriva radicalilor liberi, toxine care se acumuleaza in corp. Aliati de exceptie in acest sens pot fi rosiile si broccoli, ceapa, usturoiul, dar si fructele de padure. La fel nucile, pestele, uleiurile vegetale si ciocolata amaruie va pot ajuta sa va mentineti tineri si sa tineti departe bolile varstei a treia. Acestea pot aparea prematur si in conditiile in care corpul este incarcat cu toxine.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Feriti-va de ateroscleroza, boala care ucide cei mai multi oameni la nivel mondial
Feriti-va de ateroscleroza, boala care ucide cei mai multi oameni la nivel mondial

Acesta este un mesaj lansat tot mai des in prezent. Afectiunea este legata de prezenta asa numitului colesterol rau.

Problemele de la nivelul scalpului pot trada afectiuni interne. Ce spun dermatologii
Problemele de la nivelul scalpului pot trada afectiuni interne. Ce spun dermatologii

Chiar daca e greu de vizualizat, scalpul trebuie monitorizat. Aceasta pentru a scadea riscul de cancer. Dar problemele de la nivelul scalpului pot trada inclusiv afectiuni interne.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.