Adevarul din spatele celui mai popular mit legat de telefoanele mobile. Cum ne afecteaza, de fapt, sanatatea
Telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer si nici nu duc la alte probleme de sanatate. Aceasta este concluzia unor cercetari care dureaza de 11 ani, finantate de guvernul britanic si industria de telecomunicatii.
Potrivit studiului, nu exista nicio legatura intre folosirea telefoanelor mobile si problemele de sanatate. De altfel, pe toata perioada pe care a fost efectuat, adica mai bine de un deceniu, nu s-a gasit nicio dovada ca expunerea femeilor insarcinate la emisiile statiilor telecom creste riscul ca bebelusii sa vina pe lume bolnavi de leucemie.
Programul de cercetare din domeniul sanatatii si al telecomunicatiilor mobile (MTHR) este cel mai mare desfasurat in Marea Britanie si analizeaza posibilele riscuri de sanatate asociate cu tehnologia mobila.
"Cand MTHR a fost pentru prima data pus in practica, erau multe incertitudini cu privire la posibilele riscuri de sanatate provenite de la folosirea telefoanelor mobile. Studiul este acum terminat si, in ciuda cercetarii extinse, nu am descoperit niciun risc pentru sanatate, provenit de la undele radio emise de telefoanele mobile, ori de la statiile acestora de emisie-receptie", spune profesorul David Coggon, presedintele programului.
"Multumita acestor cercetari, acum putem fi mult mai increzatori cu privire la siguranta sistemelor de telecomunicatii moderne", adauga acesta.
Studiul a costat peste 16,5 milioane de euro si a fost finantat de catre guvernul britanic si industria de telecomunicatii. Concluziile se alatura celor din 2012, cand un alt studiu a aratat cum tehnologia mobila si cea de Wi-Fi nu cauzeaza cancer si nici nu afecteaza in vreun fel sanatatea.