Adaosul de sare, pentru gust, distruge echilibrul din corp. In exces cauzeaza hiper-tensiune si chiar accidente hemoragice

09-04-2015 07:51


"Sa fie gustoasa!" Este prima conditie pentru orice fel de mancare. Chiar daca aceasta ar insemna sa adaugati ceva mai multa sare.

Sarea este vitala pentru organism, daca face un triunghi perfect cu potasiul si clorul din sange. In caz contrar, consecinta directa e hiper-tensiunea. Vorbim despre principala cauza a accidentelor hemoragice din creier.

Fluxul sanguin preia peste 90% din apa pe care o beti si tot acesta o duce in spatiul dintre celule. Ulterior, apa trebuie sa perforeze fiecare celula. Fenomenul se numeste hidratare si se petrece cu ajutorul sarii, clorului, potasiului, dar si al grasimilor nesaturate.

Alina Ghioca, biolog: "Au un rol vital pentru organism, deoarece contribuie la mentinerea unui echilibru al fluidelor corpului, in hidratarea tesuturilor."

Sarea, potasiul, clorul si grasimile nesaturate se iau din alimente. Adaosul de sare, pentru gust, distruge echilibrul. Sunt afectati in principal rinichii, senzorii pentru mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Exista obiceiuri alimentare care duc la cresteri ale tensiunii arteriale, unul dintre cele mai nesanatoase cu putinta este consumul sarii in exces. Sarea in exces retine apa in organism si duce la cresterea trensiunii arteriale."

Studii largi, care au certificat acest mecanism, s-au efectuat pe triburi din Amazonia, care nu cunoscusera sarea pe post de condiment. La aceste populatii nu s-a decoperit hiper-tensiune.

La sarea pe care o puneti in mancarea gatita, adaugati-o pe cea care vine in 99% din alimentele ambalate. Un European consuma astfel, zilnic, 15 grame. Enorm.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Tensiunea arteriala necontrolata produce cu timpul o afectare a peretelui vascular, il face mai rigid si mai usor de rupt daca exista cresteri brutale ale tensiunii asupra lui."

Cea mai grava consecinta a hipertensiunii este hemoragia cerebrala.

Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Hemoragia cerebrala nu este o sangerare localizata. Distruge tesutul intim cerebral si, chiar operat bolnavul si oprita hemoragia prin mecanisme chirurgicale bolnavul acela ramane cu deficiente neurologice, cum ar fi o paralizie.

Mai putin de o lingurita de sare pe zi. Atat ii este necesar organismului ca sa functioneze optim.