Zeama lunga cu o urma de carne - meniul de 5 lei/ zi al bolnavilor internati. Pe ce mizeaza statul pentru cheltuieli mai mici

03-04-2015 18:02

O zeama lunga, paine, paste si o urma de carne. Ce poate sa primeasca la trei mese si doua gustari un pacient internat, cand statul roman da pentru el o suma ridicola - 5, 6 sau 8 lei pe zi?

Mai nimic, recunosc reprezentatii Ministerului Sanatatii, care au cerut majorarea acestor alocatii de hrana, neschimbate din 2008. In timp ce finantistii mizeaza ca faptul ca toti bolnavii ar primi mancare de acasa, doctorii spun ca tratamentul poate esua daca hrana nu e adecvata.

Traiasca fasolea cu bulion si ceapa, lungita cu apa pana se umple cazanul. Pilaful din cateva pungi de orez fiert pana la stadiul de terci in oala de o suta de litri. Si piureul inmuiat cu margarina si o punga de lapte la doua ceaune de cartofi.

Asa cum isi cumpara singuri medicamente, bolnavii internati in spitalele noastre se hranesc mai mult din sacosa de acasa. Daca au familie si posibilitati materiale.

Pacient: Nu e tot timpul foarte buna, dar...

Reporter: Va mai ajutati cu pachete de acasa?

Pacient: Da.

Este nevoie de un manager, un sef de achizitii si un nutritionist extrem de eficient ca sa se descurce cumva din cei 5 lei 70, cat au alocatia de hrana mamele internate cu copii sub 3 ani si 7 lei 80, cat primesc de la Ministerul Sanatatii minorii mai mari. Un caz fericit - doua tartine cu ceai la micul dejun, un mar la gustare, o supa si un fel principal la pranz, doi biscuiti la ora 4 si un alt fel fara carne la cina.

In cantitati mari, evident, pretul este mai bun decat daca ai gati acasa. Micul dejun ar costa 1 leu 50, fructul 50 de bani, supa si tocanita 2 lei, gustarea 1 leu si masa de seara 2 lei. Dar si la cazan exista o limita, dupa care intervine obligatoriu un compromis. Scazi cantitatea sau calitatea.

"Banii primiti pentru hrana pacientilor ni se par foarte, foarte putini. Noi facem toate eforturile ca acesti copii sa nu simta lipsa banilor, dar este din ce in ce mai greu. La noi predomina si sugarii care au intre 8 si 12 mese pe zi", spune Maria Enescu, director economic.

Reporter: O asemenea cutie cat i-ar ajunge unui bebelus de o luna?

Aurora Doncea: Cam trei zile, cam trei zile.

Cutia cu lapte praf costa, in magazin, 30 de lei si in cel mai bun caz spitalul o cumpara en gros cu 25. Asadar, de unde scoti 8 lei pe zi pentru bebelusi, cand statul iti da numai 6? Poate doar sa adaugi inca o carafa cu apa in oala cu ciorba a adultilor ca sa-ti ramana bani pentru cei mici.

Singura alocatie care pare multumitoare, adica 13 lei pe zi, este rezervata cetatatenilor straini internati. Mai toate bugetele au ramas nemodificate de 7 ani.

"Nu au mai fost actualizate din 2008. Noi am elaborat un proiect de actualizare a alocatiilor de hrana, care insa nu a primit toate avizele", a spus Oana Grigore, din cadrul Ministerului Sanatatii.

Ultimul refuz al Ministerului Finantelor a fost trimis Ministerului Sanatatii acum cateva zile. Asadar, ne putem astepta ca hrana celor bolnavi sa devina tot mai saraca.


VIDEO PROTVPLUS.RO