Verdeturile primaverii, benefice pentru organism daca sunt pregatite corect. Cand pot deveni daunatoare

×
Codul embed a fost copiat

Salata verde, spanacul si alte frunze ale primaverii sunt sanatoase, insa trebuie tratate cu mare atentie. Crescute in soluri poluate, spre exemplu, atrag cea mai mare cantitate de nitrati. Toxice, adica.

In plus, odata recoltate, nu este bine sa le tineti la intuneric. Vor produce ele insele acelasi tip de substanta chimica. Nitratii blocheaza hemoglobina. Imaginati-va ca cineva v-ar tine de nas si de gura in acelasi timp si veti intelege efectele nocive.

Untisorul, stevia salbatica, leurda, urzicile si frunzele proaspete de papadie provenite din padure nu contin deloc poluanti chimici. Altfel, frunzele verzi, in special spanacul, sunt crescute in soluri tratate si vin la pachet cu o cantitate uriasa de nitrati. Aceeasi pe care o gasiti in mezeluri, spre exemplu.

Mihaela Bilic, nutritionist: "In momentul in care le gatim ar fi bine sa punem suc de rosii pentru ca mediul acid imbunatateste absorbtia fierului din ele. Iar cand le folositi sub forma de salata, otetul ace mediu acid, deci puneti otet sau sos de tomate."

Sosul de rosii sau otetul fac ca fierul non-hemic, de slaba calitate din aceste plante, sa fie absorbit si folosit de catre propriul dumneavoastra organism. Iar uleiul nerafinat nu are doar o motivatie de gust.

Citește și
bucate
Preferintele culinare ale Papei Francisc. Suveranul Pontif e innebunit dupa dulce de leche, sustine bucatarul Vaticanului

Mihaela Bilic Nutritionist: "Stropul de ulei pe care il puneti in salata ajuta la aborbia fito-nutrietnilor, licopenul e unul dintre ei. Asa ca si vitaminele liposolubile si fitonutrtientii liposolubili beneficiaza de uleiul din salata."

Aceaste frunze sunt ideale proaspete. Dupa recoltare, e bine sa stea la lumina zilei si nu in intuneric. Fara o sursa de lumina produc ele insele nitrati - substante care impiedica hemoglobina din sange sa se lege de oxigen.

Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "Unul dintre elementele produselor vegetale este celuloza, care desi nu este o substanta alimentara activa si nu se absoarbe in organism, ea accelereaza tranzitul, timpul de contact al reziduurilor digestive este redus."

Mihaela Bilic, nutritionist: "Fie ca facem o mancare cu carne, fie ca punem branza peste verdeturi, peste o salata, tot ce inseamna legume si frunzele acelea verzi trebuie sa insemne jumatate din portia de la fiecare masa."

Celuloza este un protector natural al colonului, organul cel mai agresat de o dieta in care isi gasesc locul preponderent, alimentele inalt procesate. Iar magneziul, prezent de asemenea in frunze, este antagonist al sarii de bucatarie. Cu atat mai mult consumati-le daca ati abuzat de hrana moderna, care aduce zilnic nu mai putin de 15 grame de sare, o cantitate uriasa.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cantarea 360 de kilograme, mananca 20.000 de calorii zilnic si viseaza din nou sa devina cea mai grasa femeie din SUA: FOTO
Cantarea 360 de kilograme, mananca 20.000 de calorii zilnic si viseaza din nou sa devina cea mai grasa femeie din SUA: FOTO

In urma cu doi ani, Susann Eman visa sa devina cea mai grasa femeie din lume, iar pentru asta il avea alaturi pe logodnicul ei, un bucatar care o hranea cu pizza, paste, burgeri si dulciuri.

Preferintele culinare ale Papei Francisc. Suveranul Pontif e innebunit dupa dulce de leche, sustine bucatarul Vaticanului
Preferintele culinare ale Papei Francisc. Suveranul Pontif e innebunit dupa dulce de leche, sustine bucatarul Vaticanului

Papa Francisc este innebunit dupa dulce de leche si empanadas, un desert popular in tara sa natala, Argentina.

Ce contine cascavalul feliat? Experiment socant realizat de un bucatar. VIDEO
Ce contine cascavalul feliat? Experiment socant realizat de un bucatar. VIDEO

Un experiment uimitor realizat de un bucatar britanic arata cat de nocive sunt alimentele procesate.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Surse Reuters susțin că avionul Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit, ar fi fost doborât de un sistem de apărare al Rusiei
Surse Reuters susțin că avionul Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit, ar fi fost doborât de un sistem de apărare al Rusiei

Avionul Azerbaidjan Airlines care s-a prăbușit, provocând moartea a 38 de persoane, ar fi fost doborât de un sistem rus de apărare aeriană, susțin patru surse Reuters, citate de Sky News.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.