Accidentele vasculare la vârste tinere au o componentă genetică
Aveţi rude care au suferit accidente vasculare? Mergeţi la neurolog o dată pe an, chiar şi în lipsa simptomelor.
Accidentele vasculare la vârste tinere au o componentă genetică importantă. Iar medicii specialişti recomandă verificarea acestui aspect în stare perfectă de sănătate.
În ultimii 20 de ani, studiile au făcut cert legătura dintre gene și accidentele vasculare cerebrale – atât cele care provoacă hemoragii cerebrale, cât și cele ischemice – acele situații în care fluxul sangvin către o parte a creierului este redus sau blocat. Episoadele pot fi produse și de așa-numitele „ghemuri vasculare” care, la rândul lor, se pot moșteni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Sunt acele ghemuri vasculare anormale care se pot rupe și pot produce aceste hemoragii cerebrale. Se manifestă prin crize comițiale, ceea ce numim în termeni comuni epilepsie”.
Malformațiile cerebrale se formează din viața intrauterină. Pe linie genetică vin și malformațiile numite „cavernoame cerebrale”. Se pot manifesta, la un moment dat, prin crize de epilepsie. Ce puteți face dacă v-ați născut cu aceasta sau dacă aveți predispoziție pentru accidente cerebrale? Primul pas este să aflați care este, cu adevărat, starea dumneavoastră.
Dr. Margareta Coșurba, medic primar neurolog: „Ar fi bine ca, măcar o dată în viață, fiecare să ne facem o investigație mai complexă.”
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Ne-am născut cu ele, este corect. Un factor de risc este fumatul.”
Pe de o parte, țigarea subțiază peretele vascular. Pe de altă parte, participă activ la depunerea grăsimilor din sânge în interiorul vaselor. În funcție de anatomia locală, vizualizată printr-un RMN sau printr-un CT cerebral, medicul indică precauțiile de care aveți nevoie ca să reduceți riscul de accident vascular cerebral.