Accidentele vasculare la vârste tinere au o componentă genetică

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 23 Noiembrie 2017 08:51
Categorie: CSID

Aveţi rude care au suferit accidente vasculare? Mergeţi la neurolog o dată pe an, chiar şi în lipsa simptomelor.

Accidentele vasculare la vârste tinere au o componentă genetică importantă. Iar medicii specialişti recomandă verificarea acestui aspect în stare perfectă de sănătate.

În ultimii 20 de ani, studiile au făcut cert legătura dintre gene și accidentele vasculare cerebrale – atât cele care provoacă hemoragii cerebrale, cât și cele ischemice – acele situații în care fluxul sangvin către o parte a creierului este redus sau blocat. Episoadele pot fi produse și de așa-numitele „ghemuri vasculare” care, la rândul lor, se pot moșteni.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Sunt acele ghemuri vasculare anormale care se pot rupe și pot produce aceste hemoragii cerebrale. Se manifestă prin crize comițiale, ceea ce numim în termeni comuni epilepsie”.

Malformațiile cerebrale se formează din viața intrauterină. Pe linie genetică vin și malformațiile numite „cavernoame cerebrale”. Se pot manifesta, la un moment dat, prin crize de epilepsie. Ce puteți face dacă v-ați născut cu aceasta sau dacă aveți predispoziție pentru accidente cerebrale? Primul pas este să aflați care este, cu adevărat, starea dumneavoastră.

Dr. Margareta Coșurba, medic primar neurolog: „Ar fi bine ca, măcar o dată în viață, fiecare să ne facem o investigație mai complexă.”

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: Ne-am născut cu ele, este corect. Un factor de risc este fumatul.”

Pe de o parte, țigarea subțiază peretele vascular. Pe de altă parte, participă activ la depunerea grăsimilor din sânge în interiorul vaselor. În funcție de anatomia locală, vizualizată printr-un RMN sau printr-un CT cerebral, medicul indică precauțiile de care aveți nevoie ca să reduceți riscul de accident vascular cerebral.
 

Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. De 20 de ani, un barbat isi ingrijeste zilnic sotia paralizata
Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. De 20 de ani, un barbat isi ingrijeste zilnic sotia paralizata
Copil racit
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic
O zi din viaţa Irinei Rimes. Cum are grijă de sănătatea ei
borcane cu muraturi si varza acra
Cantitatea de zahăr dintr-o zacuscă sau un borcan cu murători. Ce ne recomandă medicii