De ce occidentalii sufera mai putine accidente vasculare cerebrale decat romanii. Fumatul nu este cauza principala
Europa centrala si cea de est au o caracteristica comuna. Risc extrem de mare de accident vascular cerebral in randul populatiei. Pentru o solutie...putem privi spre Vest.
In Occident, preventia acestei afectiuni se face de mai bine de 40 de ani - amanunt usor de sesizat in statistici. Vest-europenii sunt exemplu viu ca tot ce faceti pentru propria sanatate conteaza
Profesor doctor Ovidiu Bajenaru, medic primar neurolog: “Accidentele vasculare cerebrale niciodata, dar niciodata, nu apar din senin, ele apar pe un teren biologic anterior modificat. Modificat la nivelul vaselor.”
In tarile cu standarde medicale avansate, cum sunt tarile Europei de vest, in urma cu 30-40 de ani indicatorii de mortalitate erau la fel. Nu mai ca au scazut, deci s-a intamplat ceva. Ce s-a intamplat? S-a intamplat ca vest-europenii sa inteleaga ca preventia conteaza. In privinta accidentului vascular, e vorba, in primul rand, de un regim alimentar moderat. Cu putine dulciuri si putine grasimi concentrate.
De asemenea, miscarea zilnica - mersul pe jos, adinca - face diferenta pentru pretioasele vase cerebrale. Anual, trebuie sa va masurati tensiunea. Sa va faceti glicemia si sa determinati nivelul grasimilor din singe. Hipertensiunea netratata , diabetul netratat si dislipidemiile sunt factori majori de risc. Asta tine insa de cultura medicala a populatiei, avertitzeaza specialistii.
In privinta riscului de accident vascular cerebral la tineri, fumatul e pus, de medici, pe aceeasi treapta cu drogurile interzise de lege.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: “Fumatul afecteaza peretele vascular si creste riscul de hemoragii vasculare find o intoxicatie cronica. Accidentul vascular cerebral hemoragic si cel ischemic sunt mai frecvente la fumator decit la nefumator.”
Sursa: Pro TV
Etichete: miscare, regim, medic, fumat, mortalitate, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
03-05-2016 08:39