Anual, 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral. De 20 de ani, un barbat isi ingrijeste zilnic sotia paralizata
Suntem pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta accidentelor vasculare cerebrale. Peste 60.000 de romani sufera anual un atac, iar mai mult de jumatate mor din acesta cauza, atrag atentia medicii.
Desi accidentul vascular cerebral provoaca paralizii si deficiente de vorbire si gandire, in tara sunt prea putine centre de ingrijire si recuperare a bolnavilor, care devin, astfel, o povara pentru familiile lor.
Sotii Parjol din Brasov se lupta cu urmarile unui accident vascular cerebral de peste 20 de ani. Barbatul, in varsta de 80 de ani, o vegheaza neintrerupt pe sotia sa paralizata. Cei care ii viziteaza din cand in cand sunt angajatii unei firme de ingrijiri medicale.
Constantin Parjol: "Daca o las asa in pat trei zile, trei zile ea nu se intoarce nici stanga nici dreapta, numai daca o intorc eu. Sa ma tina Dumnezeu sa nu mor inaintea ei ca daca mor eu, intr-o saptamana vine si ea dupa mine"
Mihaela Jipa, asistenta medicala: "Accidentul vascular practic imobilizeaza pacientul, dependenta este de 100% in cele mai multe cazuri, dintre ei mai mult de 90% nu se refac sau se refac partial. Au nevoie de kinetoterapeut, de psiholog, de psihiatru."
Accidentul vascular cerebral, numit pe scurt AVC, inseamna infundarea sau spargerea unui vas de sange care alimenteaza creierul. Partea din corp si functiile controlate de portiunea de creier afectata au de suferit. Cei care trec prin asa ceva nu mai stiu sa vorbeasca, isi pierd simturile si au dificultati de gandire. Sansele de recuperare cresc doar daca cel in cauza primeste ingrijire sustinuta. La noi insa, omul sta in spital cat este in stare critica, apoi este trimis acasa. Si astfel, anual, in Romania mor 54.000 de persoane.
Adriana Blajan, medic specialist neurolog: "Avem centre bune, dar putine. Intarzierea cu peste 2 luni a inceperii tratamentului dupa un AVC dubleaza perioada de reabilitare la 8 luni. Deci cu cat se incepe mai repede tratamentul recuperator, cu atat rezultatele sunt mai bune. "
Cu multa vointa si un pic de noroc, Zamfir Ene a reusit sa-si revina aproape complet dupa un accident vascular cerebral. In spital a stat doar 18 zile, cat a fost grav, apoi a fost externat. Face gimnastica medicala de 8 ani, iar tratamentul si-l plateste singur.
Zamfir Ene: "Am fost ca o leguma. Venea nepotu-meu, ma ducea la toaleta, ma aducea inapoi. 18 zile. Si dupa aceea cand am venit acasa, nu puteam sa fac treaba, dar incercam sa ma misc."
Medicii spun ca la fel de important ca tratamentul medicamentos este si ajutorul unui psiholog. Din pacate, sedintele sunt costisitoare.