Ungaria isi inchide de sambata si frontiera cu Croatia. Orban: "Islamul nu apartine spiritual Europei"

×
Codul embed a fost copiat

Ungaria isi inchide de la miezul noptii granita cu Croatia din cauza refugiatilor.

Masura este de natura sa creeze un nou blocaj si sa genereze scene de haos, cum s-a intamplat si dupa inchiderea granitei cu Serbia. Pe de alta parte, oficialii europeni reuniti la Consiliul European de toamna,au facut Turciei o serie de propuneri pentru a o convinge sa stavileasca valul de migranti.

Incepand cu miezul noptii, refugiatii care se obisnuisera sa treaca din Croatia in Ungaria, apoi in Austria se vor lovi de un blocaj. Budapesta a anuntat ca gardul construit de-a lungul frontierei a fost finalizat, iar prin punctele de trecere nu vor putea trece decat migrantii care au deja viza.

Victor Orban, premierul Ungariei: "Vrem sa avem ordine la punctele de frontiera. Avem posibilitatea fizica sa impunem ordinea”

Premierul ungar i-a informat ieri la Bruxelles pe oficialii croati cu privire la aceasta decizie. Tot la Bruxelles, liderii europeni au cazut de acord asupra liniilor generale ale unui acord cu Ankara pe tema migratiei.

Citește și
refugiati
Premierul Ungariei a cerut ONU sa stabileasca un sistem de cote mondiale de refugiati: "Europa risca destabilizarea"

Turcia ar fi solicitat un ajutor in valoare de 3 miliarde de euro pentru a imbunatati conditiile de trai in tabarele de refugiati unde traiesc peste doua milioane de sirieni. Cateva sute de mii incearca sa isi recladeasca viata la Istanbul.

"A fost oribil in tabara. Corturile se prabuseau pe tine sub presiunea ploii. Era extrem de frig. Multi copii au murit inghetati."

Chiar si in oras, viata este extrem de grea. Adultii isi gasesc rar o slujba, iar copii supravietuiesc cersind sau vanzand apa imbuteliata turistilor. Asa ca multi refugiati pornesc spre Europa, traversand Marea Egee fara ca cineva sa ii impiedice.

Europenii ar vrea ca politistii turci sa controleze acest val ce se revarsa de luni de zile asupra Europei. Inevitabil, pe agenda discutiilor a ajuns si planul privind redistribuirea refugiatilor, in conditiile in care unele tari membre inca refuza sa accepte impartirea obligatorie.

Robert Fico, premierul Slovaciei: "Noi vrem ca toata lumea sa inteleaga ca in opinia noastra aceste cotele obligatori sunt irelevante si nu vor functiona."

Cancelarul german si-a exprimat dorinta ca planul de redistribuire sa fie inclus in declaratia finala a summitului, spre iritarea vizibila a unor oficiali est-europeni, potrivit unor surse diplomatice.

Viktor Orban: Islamul "nu apartine spiritual Europei" si stabileste reguli "dintr-o alta lume"

Islamul "nu apartine spiritual Europei" si stabileste reguli "dintr-o alta lume", sustine premierul ungar Viktor Orban, adeptul unei pozitii dure in dosarul privind migratia, intr-un interviu care va aparea sambata in revista germana Focus, relateaza vineri France Presse.

"Islamul nu a apartinut niciodata Europei, s-a autoinvitat", a declarat Orban, justificand opozitia sa fata de primirea de catre UE a sute de mii de solicitanti de azil veniti in majoritate din tari musulmane prin dorinta de "a apara valorile culturale" europene.

Premierul ungar a recunoscut totusi ca lucratorii turci veniti sa furnizeze forta de munca economiei germane in anii 1960-1970, chiar daca in majoritate de religie musulmana, "apartin istoriei Germaniei si, prim urmare, si a Europei".

"Insa spiritual, islamul nu apartine Europei. Este un corpus de reguli dintr-o alta lume", a afirmat Orban, criticand faptul ca "nu are dreptul de a pune la indoiala", in fata germanilor sau a francezilor, posibilitatea unei societati multiculturale. "in Ungaria, decidem noi insine daca vrem sau nu. si nu vrem", a adaugat el.

Seful guvernului de la Budapesta, care a spus intotdeauna despre imigrantii care ajung zilnic cu miile in Europa ca sunt simpli 'refugiati economici', considera ca "nu toata lumea are dreptul la o viata in Germania sau in Ungaria", ci "numai cei care au lucrat pentru asta".

Intr-un interviu acordat la inceputul lunii octombrie postului de radio ungar Kossuth, el a spus ca imigrantii sunt in proportie de peste 80% barbati "tineri, un grup care seamana mai mult cu o armata, decat cu refugiati". Cifra este contrazisa de statisticile inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati si de UNICEF, conform carora o treime dintre refugiati sunt femei si copii.

Orban, a carui tara a fost tranzitata de aproape 300.000 de imigranti de la inceputul anului, a pledat la sfarsitul lunii septembrie la ONU pentru un sistem mondial de cote menit a 'imparti povara' migratorie.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cand vor ajunge primele familii de refugiati in Romania. Ponta:
Cand vor ajunge primele familii de refugiati in Romania. Ponta: "Participam cu niste criterii, dar nu criterii de religie"

"In Iordania, mi-au spus ca vin zilnic 5.000 de refugiati. In Romania, au venit patru". Cu cifre, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor ca Romania nu este in pericol sa fie lovita de nici un val de imigranti.

Premierul Ungariei a cerut ONU sa stabileasca un sistem de cote mondiale de refugiati:
Premierul Ungariei a cerut ONU sa stabileasca un sistem de cote mondiale de refugiati: "Europa risca destabilizarea"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ONU sa lanseze negocieri pentru un sistem de cote mondiale de refugiati.

Iohannis s-a razgandit in privinta cotei de imigranti:
Iohannis s-a razgandit in privinta cotei de imigranti: "Numarul nu e atat de mare". Cum pot fi repartizati primii 2.475

Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au decis marti seara repartizarea a 120.000 de refugiati, aflati in prezent in Italia si Grecia. Decizia a ignorat votul "impotriva", dat de Romania, Cehia, Ungaria si Slovacia.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.