Iohannis s-a razgandit in privinta cotei de imigranti: "Numarul nu e atat de mare". Cum pot fi repartizati primii 2.475

×
Codul embed a fost copiat

Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au decis marti seara repartizarea a 120.000 de refugiati, aflati in prezent in Italia si Grecia. Decizia a ignorat votul "impotriva", dat de Romania, Cehia, Ungaria si Slovacia.

Romaniei ii revin asadar, in prima faza, 2.475 de refugiati din Grecia si Italia, iar de anul viitor, trebuie sa mai primim o parte dintre cei 54.000 de refugiati, inca nerepartizati. Miercuri, si presedintele Klaus Iohannis si-a schimbat pozitia si a declarat ca problema refugiatilor poate fi gestionata.

In prima faza, vom primi 2.475 de refugiati din Italia si Grecia, la care se adauga aproape 4 suta la suta din 54 de mii de migranti impartiti intre statele membre, adica 2025. Pentru fiecare refugiat, Uniunea Europeana ne va da aproximativ 6.000 de euro.

Deocamdata detaliile organizatorice, extrem de importante, nu au fost inca stabilite. In aceste moment, in Romania sunt sase centre pentru refugiati in care pot fi gazduiti aproximativ 1500 de oameni.

Citește și
trafic cu refugiati
Traficul cu refugiati ia amploare in estul Uniunii Europene. Ce au gasit politistii de frontiera intr-o masina din Iasi

In acelasi timp, cele doua tabere ridicate la granita cu Serbia, Lunga si Moravita, sunt pregatite sa primeasca migranti. Miercuri, in zona a venit si mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, pentru a-i linsiti pe localnicii ingrijorati de venirea refugiatilor.

Ioan Selejan: "Cum as putea sa stau linistit in crefugiatiasa mea cand vad ca semanul meu nu are casa, nu are masa, nu are hrana...Am trait 4 ani in Orientul Mijlociu, unde eu am trait printre musulmani, intre crestini si evrei si am traim in buna pace si intelegere. Intre lacrima unui crestin si a unui musulman nu cred ca sunt diferente, intre durerea unui crestin si durerea unui om de alta religie."

Tot in taberele de refugiati au venit si voluntari spanioli.

Carlos Galvez: "Noi am fost si in Roszke si in Horgos si am venit sa vedem daca e nevoie de ajutor. Am auzit in presa spaniola ca aici ar putea sa vina 2000 de migranti si am venit sa ajutam."

De asemnea, mai multi oameni sunt gata sa ajute in cazul in care la granita noastra va veni un val de refugiati.

Cosmin Almajan, director Adapost persoane varstnice: "Noi o sa incercam sa ii cazam in centrul nostru, mai ales femei si copii macar peste noapte, sa ii ajutam cu mancare si ce mai e nevoie si le putem oferi."

Taberele de la granita sunt alimentate cu apa si curent. In plus, au fost suplimentate corturile pentru alimente, si au fost aduse mai multe generatoare, paturi si saltele. De aici, refugiatii vor fi inregistrati si mutati in centre din tara.

Iohannis s-a razgandit in privinta cotei obligatorii de imigranti: "Numarul nu e atat de mare". Cum vor ajunge in Romania

Numarul de refugiati care ar urma sa vina in Romania, in realitate, nu este mare, iar acestia vor fi primiti "esalonat", a precizat miercuri, presedintele Klaus Iohannis, inainte de participarea la reuniunea CE Extraordinar Informal de la Bruxelles.

"Numarul de refugiati care ar urma sa vina in Romania in realitate nu este mare. Este vorba de o perioada de 1-2 ani de zile, in care esalonat ar trebui sa-i primim. Problema poate fi gestionata usor si cred ca este bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre", a declarat presedintele, la Palatul Cotroceni.

Sinteza declaratiilor facute de Klaus Iohannis:

- Domnul Tusk a convocat aceasta intalnire pentru a discuta chestiunea migratiei, chestiune de foarte mare actualitate. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin regfugiatii sau mgirantii, ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni aceasta migratie spre UE

- Voi reitera cu aceasta ocazie pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte intruniri ale CE.

- A doua chestiune - legata de Consiliul JAI, care s-a incheiat aseara. Decizia CE pentru relocarea a 120.000 de refugiati a fost adoptata. Conform deciziei, Romania ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane. Acestia se adauga la persoanele care ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare, anuntata in cursul verii.

- Regretam si eu regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii nu rezolva aceasta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti.

- Deja aseara, dupa ce s-a cunoscut rezultatul, au inceput sa apara tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect, intarit de decizia CSAT. Aceste cote obligatorii au fost refuzate de Romania din capul locului, inca din martie.

- Aceasta decizie nu se va rediscuta astazi in Consiliul UE. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, competent pe aceasta chestiune si nu are nevoie nici de o revotare nici de o validare. Sunt tari care doresc sa o conteste, vom astepta rezultatul.

- Numarul de refugiati care ar urma sa vina in Romania in realitate nu este mare. Este vorba de o perioada de 1-2 ani de zile, in care esalonat ar trebui sa-i primim. Problema poate fi gestionata usor si cred ca este bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte state membre.

- Ce veti incerca sa obtineti la Consiliul Europeana? Iohannis: Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migratiei. Nu vom discuta aderarea la Schengen cu aceasta ocazie. In ce priveste alocarile bugetare, vom primi 6.000 de euro de la UE pentru fiecare refugiat. Este important de stiut: Romania nu e impotriva primirii refugiatilor, noi am fost de acord sa primi refugiati in limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni s-a parut oportun e calcul pe baza de cote obligatorii, care nu tine cont aproape deloc de realitatile din fiecare stat membru. Recomandarea mea catre Guvern va fi sa gaseasca caile cele mai bune pentru a gestiona refugiatii

- Ce asteptari aveti de la motiunea de cenzura? Iohannis: Nu sunt implicat deloc in motiune si nici in negocierile dintre partide. Dar ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea. Romania are un premier trimis in judecata, suntem unici in sensul negativ.

- Romania are in vedere construirea de noi tabere de refugiati? Iohannis: Nu va fi nevoie pentru acesti refugiati sa se construiasca foarte multe locuri suplimentare pentru ca vin in aceste centre, sunt inregistrati si sunt trimisi in alta parte. Locurile se elibereaza pe parcurs si vin altii

- Cum comentati conflictul intre Ungaria si Romania? Guvernul a gestionat bine schimbul de replici? Iohannis: Eu cred ca ar fi fost mai indicata o mai mare retinere de ambele parti. Nu consider ca se rezolva ceva prin astfel de replici, ba dimpotriva se complica relatiile. Dialogul a fost in afara cadrului uzual diplomatic.

De la ora 18:00, presedintele va participa la Bruxelles la reuniunea informala extraordinara a Consiliului European. Ulterior, presedintele Iohannis va merge la New York, unde va lua parte la Summitul Organizatiei Natiunilor Unite.

Summitul extraordinar al UE are loc la solicitarea Germaniei, in contextul crizei imigrantilor, la o zi de la un consiliu extraordinar al ministrilor de Interne pe acelasi subiect.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Hollande vrea o conferinta ONU pentru Siria, pentru a stopa valul de migranti. Solutia: tabere in Turcia, Iordania sau Liban
Hollande vrea o conferinta ONU pentru Siria, pentru a stopa valul de migranti. Solutia: tabere in Turcia, Iordania sau Liban

Liderii europeni s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru un summit european consacrat imigratiei. Dupa un acord fortat privind impartirea a aproape 120.000 de refugiati, acestia incearca sa gaseasca o solutie pentru a opri fluxul de migranti.

Traficul cu refugiati ia amploare in estul Uniunii Europene. Ce au gasit politistii de frontiera intr-o masina din Iasi
Traficul cu refugiati ia amploare in estul Uniunii Europene. Ce au gasit politistii de frontiera intr-o masina din Iasi

Problema traficului cu refugiati la granitele estice ale Uniunii Europene devine tot mai grava.

Romania a votat degeaba impotriva: va fi obligata sa primeasca peste 6.000 de imigranti. Cat vom plati pentru fiecare refuz
Romania a votat degeaba impotriva: va fi obligata sa primeasca peste 6.000 de imigranti. Cat vom plati pentru fiecare refuz

Foarte rar se intampla ca o chestiune atat de importanta, care implica suveranitatea nationala, sa fie luata prin votul unei majoritati, si nu prin unanimitate. 

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.