Tarile europene isi "paseaza" imigrantii. Ungaria a permis trenurilor cu refugiati sa plece in ciuda regulilor Schengen

×
Codul embed a fost copiat

Un fior rece strabate cancelariile vest europene. Vecinii unguri au clacat si au permis trenurilor ticsite cu mii de refugiati sa plece din Budapesta catre Germania si Austria.

Asta desi regulile Schengen nu permit calatoria fara documente si fara viza statului de destinatie. La distanta mica de Romania si intr-o incercare disperata de a stavili afluxul urias, austriecii au luat deja masuri drastice. Au instituit controale, la granita estica, iar autostrada ungara M1 a fost blocata, luni dimineata, pe aproximativ 20 de kilometri.

Sute de imigranti au ajuns luniseara in gara de la Viena, cu trenuri care au plecat de la Budapesta. Din capitala austriaca, sub privirile politistilor, numerosi refugiati s-au urcat in alte trenuri, cu destinatia Salzburg si Munchen. Autoritatile maghiare au decis, in sfarsit, sa-i lase sa plece pe refugiatii care sufocau garile de la Budapesta. Insa primele trenuri, cu cateva sute de oameni, au fost oprite ore in sir la frontiera austriaca, pentru controale.

Masuri la fel de severe exista si in Germania si au dus inclusiv la arestarea unui barbat, acuzat de trafic de persoane. Autoritatile au intetit controalele pentru a-i anihila pe traficantii de persoane. Printre ei si un presupus roman, pe care politistii din orasul german Passau l-au arestat in timp ce conducea o masina plina de migranti. Pana la acest moment, autoritatile competente nu au confirmat retinerea, in ultimele zile, a vreunui cetatean roman pentru transport ilegal de imigranti.

Tobias Eckmiller, politia Landului Bavaria: "Colegii nostri se indreptau catre o alta misiune, cand au trecut pe langa o masina cu numar de inmatriculare strain, pe care au controlat"

Citește și
Imigranti
Declaratia socanta a unui oficial ungar catre imigranti: "Inchisorile sunt pregatite"
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Barbatul, a carui identitate nu a fost facuta publica, urmeaza sa fie audiat de politia federala, iar de acolo va merge direct la inchisoare. Centrul de detetie din Passau este plin de astfel de indivizi. "50 din cei 91 de prizonieri sunt traficanti de persoane", spune Hans Ammensberger, directorul Inchisorii Passau.

De duminica noapte, politistii austrieci opresc toate camioanele care incearca sa treaca granita dinspre Ungaria.

Johanna Mikl-Leitner, Ministrul de Interne al Austriei: "Ne-am intensificat eforturile de a combate traficul international de persoane. Nu sunt simple controale la frontiera, sunt masuri intensive de depistare a traficantilor."

Masurile au fost luate dupa tragedia de saptamana trecuta, cand 71 de cadavre ale unor imigranti au fost descoperite intr-un camion frigorific, parasit la marginea unei autostrazi.

Autoritatile ungare au anuntat ca au incheiat constructia gardului de sarma ghimpata menit sa protejeze granita cu Serbia, care se intinde pe 175 de kilometri. Bariera nu i-a oprit insa pe migrantii hotarati sa ajunga in lumea civilizata sa scape de amprentare. Se tem ca, in vest, vor fi trimisi inapoi in tara in care au fost inregistrati.

Ajunsi la capatul nervilor, dupa o calatorie istovitoare, multi se plang ca au indurat violenta fortelor de ordine. Imigrant: "M-a lovit. Politistii de aici ne-au lovit, ne urasc! E un barbat de 75 de ani aici, pe care l-au agresat" .

 

Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
UE ar putea oferi sprijin suplimentar Ungariei in criza imigrantilor. Merkel: Zona Schengen, pusa sub semnul intrebarii
UE ar putea oferi sprijin suplimentar Ungariei in criza imigrantilor. Merkel: Zona Schengen, pusa sub semnul intrebarii

LIVE-TEXT | Imigrantii aflati in Budapesta au primit luni permisiunea sa se suie in trenurile cu destinatia Austria si Germania. Un tren insa cu aproape 400 de imigranti a fost blocat la granita austriaca.

Declaratia socanta a unui oficial ungar catre imigranti:
Declaratia socanta a unui oficial ungar catre imigranti: "Inchisorile sunt pregatite"

Ungaria vrea ca imigrantii ilegali 'sa paraseasca tara', dar daca vor trebuie sa fie condamnati aici, inchisorile sunt pregatite sa-i primeasca, a afirmat luni secretarul de stat Karoly Kontrat, transmite MTI.

Recomandări
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie

Țara pădurilor pierdute, partea a III-a. Ca să extindă suprafața împădurită de pe teritoriul României, Ministerul Mediului a finanțat cu sute de milioane de lei plantarea a sute de păduri pe terenuri degradate.  

BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale.

Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia.
Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia. "Înseamnă că are o viziune diferită"

Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, și-a lansat, duminică, programul politic și a vorbit despre planurile și speranțele pentru țară. A răspuns și acuzațiilor despre legăturile, cu Rusia.