Slovenia si Macedonia au inchis Ruta Balcanica. AFP: "Un ocol prin Romania este si mai delicat." Ce optiuni au migrantii
Slovenia a impus noi restrictii la granita cu Serbia, masuri care inchid de facto asa numita "Ruta a Balcanilor", folosita de migranti.
Incepand cu miezul noptii, slovenii nu mai permit accesul migrantilor fara vize si pasapoarte valide. Exceptie fac cazurile umanitare sau refugiatii care vor sa solicite azil in Slovenia. Serbia a anuntat ca va lua masuri similare la granita cu Macedonia si Bulgaria. Restrictiile impuse la granite au facut ca 14.000 migranti sa ramana blocati la granita Macedoniei cu Grecia. Europenii pun la punct, in prezent, detalile unui acord cu Turcia, menit sa aduca rezolvare crizei migrantilor.
Macedonia si-a inchis granitele pentru migrantii ilegali
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Macedonia si-a inchis miercuri ““complet”“ granitele pentru migrantii ilegali, dupa ce Slovenia si Serbia au anuntat noi restrictii severe la intrarea pe teritoriile lor, a anuntat un reprezentant al politiei macedonene, citat de Reuters.Potrivit Ministerului de Interne macedonean, niciun migrant nu a trecut marti din Grecia in Macedonia.
Prin urmare, “ruta Balcanilor este practic inchisa pentru migranti”, a reactionat imediat guvernul de la Belgrad, mentionand ca Serbia va fi nevoita sa ia masuri similare pentru ca migrantii sa nu ramana blocati pe teritoriul ei.
AFP: Ruta Balcanilor se inchide, alte itinerarii s-ar putea deschide
Guvernul bulgar a procedat in weekend-ul trecut la o demonstratie de forta, desfasurand elicoptere si soldati la frontierele sale, in incercarea de a le transmite posibililor solicitanti de azil urmatorul mesaj: ''Vedeti-va de drum!'', relateaza AFP.
Bulgaria, ca si Albania, vecine cu Grecia, nu exclud posibilitatea ca noi itinerarii migratorii, care trec pe teritoriul lor, sa preia stafeta de la actuala ''ruta a Balcanilor'', aproape inchisa.
In cursul unui exercitiu comun al fortelor de ordine, sambata, la granita dintre Bulgaria si Grecia, premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat desfasurarea a 400 de oameni suplimentari in zona situata la mai putin de doua ore de mers pe sosea de la frontiera dintre Grecia si Macedonia, unde sunt blocati de zece zile mii de sirieni si irakieni.
''Dispunem de echipamente de supraveghere sofisticate care permit oprirea unui val migrator'', declara Borisov luni la Bruxelles, unde a participat la summitul UE-Turcia.
Intr-o declaratie marti la radioul austriac O1, seful Autoritatii impotriva traficului cu fiinte umane din Austria, Gerald Tatzgern, a vorbit despre ''o recrudescenta a activitatii'' traficantilor ''de la marile tabere (de refugiati) de la frontiera turco-siriana'' cu destinatia ''nu numai Grecia, ci si direct din Turcia catre Bulgaria, pentru a continua apoi catre Romania''.
Mai la sud, rutele clandestine ale exodului s-ar putea de asemenea bifurca spre Albania si Italia.
Aceasta posibilitate ''nu trebuie ignorata'', a recunoscut sambata in presa ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, care vrea sa creada ca riscul este sub control datorita ''cooperarii, activa de mult timp, cu guvernul albanez''.
Roma ar urma sa furnizeze in curand mijloace logistice si umane suplimentare pentru a ajuta Tirana sa-si controleze frontierele, potrivit unor surse concordante.
''Ruta Adriaticii'', intre coasta albaneza si regiunea italiana Puglia, a mai fost utilizata de valuri de migratie masiva. In 1991, zeci de mii de albanezi au migrat in ambarcatiuni improvizate catre Italia.
Intre Grecia si Albania, itinerariile clandestine prin munti au fost de asemenea urmate de catre mii de migranti albanezi catre Grecia in anii 1990 si 2000 si sunt bine cunoscute de catre calauze.
Se vor aventura oare candidati la azil, inclusiv femei si copii in mare numar, pe trasee periculoase, epuizante din punct de vedere fizic si din ce in ce mai supravegheate?
''Este prea devreme pentru a spune aceasta'', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Oficiului International de Migratii (OIM), Leonard Doyle. ''Presiunea Europei pentru reducerea numarului de plecari din Turcia este enorma, aceasta ar putea functiona'', a adaugat el.
Tarile Uniunii Europene si-au inasprit luni tonul, in cadrul unui summit la Bruxelles, si sunt acum gata sa-i retrimita in Turcia pe toti migrantii care sosesc ilegal in insulele grecesti, in baza unui acord ce trebuie finalizat cu Ankara.
''Coridorul'' migratiei prin care au trecut in 2015 peste 850.000 de migranti din Grecia catre Germania, Austria sau Suedia, tranzitand Macedonia si alte tari ex-iugoslave, nu a fost declarat oficial inchis, dar prin el nu mai sunt lasati sa treaca de fapt decat foarte putini sirieni si irakieni.
La randul sau Bulgaria a ridicat deja la frontiera sa terestra cu Turcia, lunga de 259 de km, un gard de 30 de km. Ea a procedat la prelungirea lui pe 130 km. Circa 2.000 de politisti sunt deja desfasurati in zona.
Camioanele transportand clandestini pe sub nasul politistilor bulgari corupti raman o realitate, dar Frontex si-a sporit prezenta in partea bulgara, iar Turcia - numarul de graniceri, potrivit analistului Vladimir Ciukov.
Din Bulgaria, calea cea mai directa pentru a ajunge in vestul Europei trece prin Serbia. Dar trebuie traversata o regiune muntoasa, iar Serbia nu prea este dispusa sa tolereze tranzitarile masive pe teritoriul sau.
Mai la nord, un ocol prin Romania este si mai delicat: doar doua poduri fac legatura intre Bulgaria si Romania si o traversare cu barca pe Dunare ''nu ar scapa de vigilenta granicerilor'', estimeaza Vesela Cernova, de la Centrul european de analiza a politicii externe, cu sediul in Sofia.
Exista un obstacol suplimentar: Ungaria, care si-a inchis deja frontierele cu Croatia si Serbia, a lansat lucrari pregatitoare pentru a face la fel cu frontiera sa cu Romania.
Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, si-a atras reputatia de tara putin ospitaliera fata de migranti, noteaza AFP. In 2015, aproape 30.000 de migranti au fost inregistrati in Bulgaria, in timp ce alte cateva mii au trecut clandestin. Organizatii neguvernamentale au semnalat tratamente necorespunzatoare sistematice din partea fortelor de ordine