"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor

Ultima actualizare: 05-09-2015 07:14

Asaltul migrantilor dispusi sa fuga pe orice cale de razboi si saracie. O parte o sa ajunga si aici. Romania are 6 centre speciale care isi pot mari capacitatea in urmatoarea perioada, astfel incat sa primeasca 1700 de persoane.

Vestea buna este ca Uniunea Europeana suporta cheltuielile. Insa si efortul pe care statul nostru trebuie sa-l faca, este semnificativ, mai ales ca acesti oameni ar trebui integrati.

"Inspectoratul general pentru imigrari are 6 centre care ar putea gazdui in acelasi timp aproximativ 1500 de persoane. Noi ne aflam la centrul regional din Giurgiu. Aici ar putea ajunge 150 de imigranti care vor primi cazare, asistenta materiala, care in acest moment inseamna 3,6 lei pe zi, asistenta medicala si vor intra in intr-un program de integrare", a relatat Lavinia Petre, corespondent ProTV.

L-am gasit aici pe Dia Aoune Al Hassame, un african care a sosit in centru in mai, anul acesta. Spera sa obtina statutul de refugiat care ii aduce si anumite drepturi - permis de sedere, drept de munca si un pasaport.

“Limba este grea si asta este problema. Cand muncesti primesti bani. Am nevoie doar de slujba”, ne-a povestit Dia Aoune Al Hassame.

Centrul de la Giurgiu este acum aproape gol. Doar 4 straini sunt cazati. Primaria din oras le asigura o masa calda pe zi, serviciile medicale sunt platite din bugetul inspectoratului pentru imigrari iar profesori voluntari incearca sa-i invete limba si istoria romanilor. Timpul si-l petrec intre aceste garduri.

“Acesta este unul dintre cele 8 dormitoare ale centrului. Toate arata cam la fel. paturi metalice suprapuse, o masa, dulapuri, conditii minime de confort. Il gasim aici si pe Sarali, este din Afganistan si nu ne putem intelege cu el pentru ca vorbeste numai intr un dialect afgan” a relatat Lavinia Petre, corespondent ProTV.

Lui ar putea sa i se alature din noiembrie in jur de 150 de refugiati din Siria care vor imparti o baie cu cateva dusuri, o bucatarie mica si o spalatorie. Ceilalti ca ei vor fi imprastiati in celelalte centre din tara.

Romania a promis ca va putea lua 1700 de migranti dupa ce Germania a cerut tarilor membre sa ajute si sa preia din valul de refugiati. Deocamdata in adaposturile noastre incap cel mult 1500 de persoane. Acestia ar urma sa stea aproximativ o luna perioada in care le este verificata identitatea.

Daca se confirma ca sunt refugiati, pot primi azil, iar statul roman ar trebui sa incerce sa ii integreze.  Un sondaj IRES arata ca romanii nu cred ca valul de refugiati ar ajunge in Romania, dar, pe de alta parte, nu considera ca statul roman e pregatit sa ajute prea multi.

Roman: "Fiecare sa stea acolo unde ii e locul. Ce le dam sa manance? Un an, doi ne dau europenii si pe urma?”
Roman: "Poate ne iau locurile de munca…dar si ai nostri au plecat in alte parti"
Dia Aoune Al Hassame: “Romanii sunt foarte buni, romanii nu sunt rasisti, de aceea imi place Romania”

Discutiile la nivelul Uniunii Europene vor continua. La viitoarele intalniri se vor stabili cotele de refugiati pentru tarile care sunt dispuse sa ii gazduiasca.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO