Romanii care au renuntat la vacante si au facut voluntariat in tabere de refugiati din Grecia: "Erau ingroziti si infometati"
Impresionati de drama celor care fug din calea razboaielor, mai multi romani au petrecut cateva saptamani in taberele de refugiati din Grecia.
Au trait langa cei care si-au abandonat familiile, casele si sperantele si le-au ascultat povestile cutremuratoare, incercand pe cat le-a stat in putinta sa le mai aline din durere.
"As vrea sa va imaginati cum este sa stai intr-un cort, la 35 de grade, cate sunt acum. E sauna inauntru" - spune un voluntar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ea este Oana, trainer de comunicare in Cluj. Povestea imigrantilor a impresionat-o profund si a vrut sa dea o mana de ajutor. Asa ca a mers timp de doua saptamani, pe cont propriu, in Thessaloniki, in tabara de refugiati din Kalochori.
Oana Mandrut, voluntar tabara de refugiati: "Nu stiu daca va puteti imagina o tabara de 3500 de oameni care are 20 de toalete si tot atatea dusuri. Si in care copii sunt spalati in ligheane, cum ne spalam noi acum 50 de ani. Dorm cate 7-8 oameni intr-un cort."
Oana a plecat cu gandul sa-i educe pe copii.
Oana Mandrut, voluntar tabara de refugiati: "Ne-am inteles, culmea, foarte bine, dincolo de limba care poate fi o bariera. Pana la urma, sentimentele si umanitatea din noi depaseste lucrurile astea. Eu i-am invatat engleza, ei intelegeau, vorbeau mai putin, aveau foarte mare nevoie de afectiune."
Oana a fost insotita de Ionut, un tanar de 27 de ani, crescut la orfelinat si care participa la mai multe programe de voluntariat in tara. El a stat cinci saptamani si a vizitat 11 tabere din Grecia. Cel mai mult l-a impresionat situatia din portul Kavala, punctul in care sosesc refugiatii de pe mare.
Ionut Ursu, voluntar tabara de refugiati: "Erau fericiti ca au scapat de acel calvar. Vin cam 10-20 pe o salupa. Sunt epuizati, mai ales copii, sunt flamanzi - nu au mancat de zile intregi. De exemplu, eu am construit corturi in tabere, am pus pardoseala, placaje pe jos, apa practic balteste in cort si noi am pus paleti cu placaje din lemn aduse de la depozite."
Alina a facut si ea voluntariat pe insula Lesbos. Nu i-a fost usor, mai ales ca a asistat si la scene dramatice.
Alina Petcu, voluntar tabara de refugiati: "Un vas de circa 300 de persoane s-a scufundat in larg, noi am fost chemati de urgenta in port care era de serviciu atunci. Au venit mai multe serii de naufragiati, in total au fost salvate 242 de persoane. Erau ingroziti, erau terifiati."
De cand s-a declansat criza migrantilor, doar cativa romani au plecat sa faca voluntariat in taberele de refugiati. Sunt putini fata de alte tari europene din care au mers in aceste zone sute de voluntari.