Politia franceza a inceput evacuarea "Junglei din Calais". 2.318 persoane ridicate din tabara in prima zi a operatiunii
Autoritatile franceze au inceput evacuarea asa-numitei "Jungle de la Calais", unde, de 18 luni incoace, mii de migranti traiau in conditii precare. Luni, 2.318 de persoane au fost evacuate, spune ministrul de interne francez
Operatiunea pe care guvernul o prezinta drept "umanitara" ar trebui sa permita desfiintarea taberei in care transfugi din Afganistan, Sudan sau Eritreea asteptau o ocazie sa traverseze Canalul Manecii ca sa ajunga in Marea Britanie. Peste 1.200 de politisti si jandarmi sunt mobilizati acolo, mai ales ca multi nu vor sa plece de bunavoie.
"Jungla" de la Calais, imensa tabara de migranti improvizata in nordul Frantei, va fi evacuata incepand de luni, cu speranta de a pune capat acestui simbol al esecului Uniunii Europene in fata crizei migratorii, comenteaza France Presse.
Intre 6.000 si 8.000 de barbati, femei si copii asteapta de luni de zile in aceasta tabara improvizata rezolvarea situatiei lor, care pentru cei mai multi inseamna speranta de a traversa Canalul Manecii.
Inca din zorii zilei, autocarele ii vor transporta spre centre de primire, raspandite pe intreg teritoriul Frantei. Circa 1.250 de politisti si jandarmi au fost mobilizati pentru a asigura desfasurarea fara incidente a operatiunii.
"Noi speram toti sa mergem in Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum", spune un ethiopian de 30 de ani. "Dar, pe de alta parte, evacuarea este binevenita pentru ca acest loc nu este confortabil pentru nimeni", adauga el.
Din cauza insecuritatii si a exasperarii populatiei locale, tabara de la Calais devenise un fel de abces social, otravind dezbaterea in jurul imigratiei si suscitand tensiuni intre Paris si Londra. La sfarsitul lunii septembrie, guvernul socialist a anuntat desfiintarea ei.
Provocarea este majora, dar autoritatile - care asigura ca dispun de 7.500 de locuri de cazare - spera sa evacueze "Jungla" in cel mult o "saptamana". De luni pana miercuri, 145 de autocare vor transporta migrantii spre aproape 300 centre de primire. Iar de marti, buldozerele vor incepe sa distruga corturile si baracile.
Duminica, pliante redactate in mai multe limbi au fost distribuite migrantilor pentru a preciza desfasurarea operatiunii si a incerca o ultima data sa-i convinga pe cei care nu vor sa plece.
Mai multi migranti au parasit insa tabara in ultimele zile, dar fara a se indeparta de regiune si a-si pastra sansele de a traversa Canalul Manecii, potrivit unor surse anonime.
Aceasta evacuare anuntata nu a pus capat dezbaterilor. Reprezentanti ai opozitiei de dreapta si-au exprimat temerea de o multiplicare a unor "mini-Calais"-uri in toata Franta si mai multe orase destinate pentru primirea migrantilor au respins planul de repartitie al guvernului.
"Sa primesti in orase 30, 40 de persoane mi se pare cel mai putin lucru" care se poate face pentru ele, a replicat duminica ministrul Patrick Kanner, cerand "respect" si "umanitate" pentru migranti.
Mai multe asociatii de ajutor pentru migranti si-au exprimat regretul fata de graba autoritatilor, fara sa-si ascunda scepticismul fata de urmarile acestei masuri.
"Guvernul viseaza ca distrugand (aceasta "Jungla") va rezolva problema migrantilor, dar este o eroare: o buna parte dintre oamenii care vor sa plece vor reveni fara a-i mai pune la socoteala pe cei nou-veniti, aproximativ 30 zilnic", a estimat Francois Guennoc, vicepresedintele Asociatiei Caminul migrantilor.
Dar multi riverani rasufla usurati. "Daca aceasta se face conform prevederilor, vom putea rasufla linistiti si dormi ceva mai bine", spune un localnic, a carui gradina a fost devastata in mai multe randuri.
Dezmembrarea programata a taberei a permis in orice caz deblocarea situatiei unei parti a minorilor singuri al caror numar este estimat la 1.300.
Guvernul britanic a acceptat sa accelereze procedurile de primire pentru acesti copii si adolescenti, dintre care aproximativ 500 au legaturi familiale in Regatul Unit.
Marea Britanie a primit 194 de minori saptamana trecuta si altii vor trebui sa-i urmeze, a declarat Pierre Henry, directorul general al organizatiei neguvernamentale Franta, pamant de azil (FTDA).
Daca cei mai multi au beneficiat de un program de reunificare a familiilor, 53 dintre ei - printre care multe fete tinere, majoritatea eritreene - au fost primiti pe baza unui amendament adoptat in mai care prevede primirea tuturor copiilor refugiati vulnerabili si fara familie.
Este pentru prima oara cand aceasta prevedere este aplicata, potrivit presei din Marea Britanie, tara in care primirea migrantilor nu se mai face in unanimitate.