Finalul "Junglei din Calais". Hollande a cerut ca tabara in care traiesc 10.000 de migranti sa fie "desfiintata definitiv"

Hollande

Presedintele francez, Francois Hollande, aflat in vizita pentru prima oara luni la Calais, in nordul Frantei.

El a declarat ca este necesar sa fie "desfiintata complet si definitiv" imensa tabara improvizata, cunoscuta sub numele de "Jungla de la Calais", unde se afla intre 7.000 si 10.000 de migranti, relateaza AFP.

"Guvernul va merge pana la capat", a spus seful statului francez, cerand de asemenea britanicilor "sa-si asume partea lor" in rezolvarea problemei. O mare parte din acesti migranti, sositi din Siria, Eritreea sau Sudan, vrea sa ajunga in Marea Britanie.

"Vreau sa-mi exprim hotararea de a vedea autoritatile britanice luand parte la efortul umanitar pe care Franta il depune aici si va continua sa-l depuna si maine", a subliniat Francois Hollande, sosit cu elicopterul intr-o vizita de cateva ore la Calais, unde se va intalni cu fortele de ordine, actori economici si reprezentanti ai unor asociatii, dar nu va intra in "Jungla", de unde mii de imigranti urmeaza a fi evacuati.

Hollande este insotit de ministrii de interne, Bernard Cazeneuve, al locuintelor, Emmanuelle Cosse, si al transporturilor, Alain Vidalies, potrivit postului de radio Europe 1.

Citește și
CALAIS
Solutia la care au recurs doi migranti pentru a scapa din "Jungla din Calais". Doi jurnalisti au fost raniti. VIDEO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Faptul ca Regatul Unit a luat o decizie suverana nu-l exonereaza de obligatiile sale in raport cu Franta", a adaugat el, facand aluzie la votul asupra Brexit si la acordurile bilaterale de la Touquet, care au deplasat la Calais frontiera britanica.

Lansata in alegerile sale primare pentru prezidentialele din 2017, dreapta franceza si-a adjudecat tema imigratiei si isi multiplica atacurile impotriva guvernului socialist al lui Hollande, comenteaza AFP.

Ramas mult timp discret asupra temei ultrasensibile a imigratiei, presedintele francez s-a preocupat ostentativ de acest dosar in ultimele zile, prin vizita de sambata la un centru de primire a imigrantilor in centrul Frantei si prin aceasta deplasare inedita la Calais.

La fel ca adversarul sau de dreapta Nicolas Sarkozy, venit si el la mijlocul saptamanii trecute la Calais, Hollande nu se va duce totusi in tabara propriu-zisa, unde tensiunile sunt puternice.

Situatia umanitara s-a degradat semnificativ in aceasta tabara suprapopulata, ai carei ocupanti incearca tot mai des sa treaca Marea Britanie, in pofida riscurilor: 12 imigranti au murit in zona de la inceputul anului, dintre care cinci loviti de vehicule in apropierea portului.

Guvernul a declarat recent ca se angajeaza sa desfiinteze 'Jungla de la Calais pana la venirea iernii' si sa-i redistribuie pe imigranti in centre de primire dispersate in toata Franta.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Marele zid din Calais". Marea Britanie anunta o masura fara precedent impotriva migrantilor din "Jungla"

Robert Goodwill, ministrul pentru imigratie din Marea Britanie, a anuntat ca tara sa finanteaza ridicarea unor ziduri inalte de 4 metri in zona portului Calais, pentru a-i impiedica pe refugiatii aflati in tabara din zona sa ajunga in Regatul Unit.

Solutia la care au recurs doi migranti pentru a scapa din
Solutia la care au recurs doi migranti pentru a scapa din "Jungla din Calais". Doi jurnalisti au fost raniti. VIDEO

In fiecare zi migrantii blocati in tabara de la Calais din Franta cauta noi moduri de a-si continua drumul prin Europa. O noua tactica le da de lucru in fiecare noapte administratorilor unei autostrazi din zona.

Franta anunta ca va continua dezafectarea
Franta anunta ca va continua dezafectarea "Junglei din Calais". Cati imigranti se afla in acel loc in prezent

 Autoritatile franceze vor continua dezafectarea 'in etape' a taberei de la Calais, in nordul tarii, unde s-au instalat ilegal mii de migranti care spera ca vor putea traversa Canalul Manecii pentru a ajunge in Marea Britanie.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.