Nou punct fierbinte pe harta migratiei din Europa. Ungaria a anuntat ca va incepe returnarea refugiatilor catre Serbia

×
Codul embed a fost copiat

Chit ca Germania ramane un fel de taram al fagaduintei pentru imigranti, unii dintre ei cauta alternative si spera sa ajunga in Suedia.

SUMARUL EVENIMENTEOR

Ungaria va incepe returnarea refugiatilor catre Serbia
Reuniune a ministrilor de externe ai tarilor Grupului de la Visegrad, Germaniei si Luxemburgului
Suedia, noua destinatie pentru refugiati
Austria suspenda circulatia trenurilor care fac legatura cu Ungaria
Ungaria se pregateste sa mobilizeze armata pentru paza frontierelor. Soldatii se antreneaza deja la granita de sud

Angela Merkel cere Facebook sa ia masuri impotriva utilizatorilor care posteaza mesaje xenofobe

Cancelarul german Angela Merkel considera ca reteaua de socializare Facebook ar trebui sa actioneze intr-un mod mai energic impotriva utilizatorilor care posteaza mesaje xenofobe sau care incita la violenta, consemneaza agentia EFE dintr-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post, sefa guvernului de la Berlin facand astfel aluzie la mesajele ce arata resentimentele aparute in randul populatiei in urma valului de refugiati.

“Atunci cand persoane, folosind identitatea lor, incita la violenta pe retelele de socializare, nu doar statul trebuie sa actioneze, ci si compania Facebook trebuie sa ia masuri impotriva acestor mesaje”, a spus Angela Merkel in interviul ce va fi publicat vineri. In opinia ei, Facebook are deja reguli pentru astfel de situatii si aceste reguli trebuie aplicate.

Citește și
Harta refugiati
Comisia Europeana: Romania ar urma sa preia in total 6.351 de refugiati. Cand vor sosi primii 300 de imigranti la noi in tara
Cristian Tudor Popescu, nemilos față de Călin Georgescu: „Victoria lui e...”

Desi reteaua de socializare Facebook permite o comunicare “mai dezinhibata”, cancelarul german s-a aratat sceptica asupra caracterului inofensiv al dezbaterilor pe internet. Ea a amintit ca xenofobia nu este ceva nou si manifestarile extremei drepte sunt de asemenea expuse in public. “Din acest motiv, cer tuturor sa se impotriveasca oamenilor care au ura in inima si sa stea departe de ei. Acestia nu doresc nimic bun”, a mai spus Angela Merkel. In ultimele luni in Germania s-au inmultit atacurile asupra centrelor de primire a refugiatilor, actiuni puse de guvernul de la Berlin pe seama extremei drepte.

Finlanda a criticat compania suedeza de cai ferate pentru ca nu verifica actele de identitate ale refugiatilor

Finlanda a criticat joi compania de cai ferate a Suediei pentru ca le-a permis solicitantilor de azil sa intre in Finlanda si Norvegia fara sa le verifice cartile de identitate, un semnal al raspandirii printre tarile nordice a tensiunilor privind controalele la frontiera si refugiatii, informeaza Reuters.

Mii de refugiati din Orientul Mijlociu calatoresc spre tarile nordice in cautare de azil, in special in Suedia, care are una din cele mai deschise politici din Europa privind imigratia. Spre deosebire de Suedia - care acorda automat permise de sedere permanenta sirienilor -, Finlanda si Danemarca si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu valul de refugiati.

"Nu se poate ca in Suedia, care este tara membra a UE si a spatiului Schengen si semnatara a Regulamentului Dublin, supervizarea sa nu functioneze asa cum s-a convenit", a declarat ministrul finlandez de interne Petteri Orpo in parlament, potrivit agentiei de stiri STT.

Regulamentul Dublin stabileste responsabilitatile statelor membre in procesarea aplicatiilor de azil, iar acordul Schengen reglementeaza deplasarea in cadrul UE. Danemarca le-a permis joi refugiatilor sa se deplaseze liber pe teritoriul sau pentru a ajunge in Suedia, dupa cateva zile de haos, cand autoritatile au inchis serviciile de feribot pentru a limita valul de mii de solicitanti de azil.

Un purtator de cuvant al companiei suedeze de cai ferate SJ a spus ca au schimbat regulile temporar astfel incat actele de identitate sa nu mai fie verificate, pentru a le permite refugiatilor sa poata calatori. Anterior, a calatori fara act de identitate presupunea achizitionarea unui bilet mai scump.

Ungaria va incepe returnarea refugiatilor catre Serbia

Guvernul ungar a decis in final sa nu mai amenajeze “zone de tranzit” pentru refugiati de-a lungul frontierei cu Serbia, in locul lor urmand sa fie create oficii unde se vor primi cereri de azil din partea imigrantilor, iar cei carora nu li se va aproba cererea vor fi returnati Serbiei, au anuntat joi responsabili din guvernul ungar, citati de agentia EFE.

“Ii vom inregistra pe toti cei care prezinta o cerere de azil si apoi le vom evalua. Daca decizia este pozitiva, atunci refugiatul poate sa ramana, daca nu, il vom trimite inapoi de unde a venit”, a declarat pentru saptamanalul local Novi Magazin ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, fara sa precizeze insa de la ce data vor incepe returnarile refugiatilor catre Serbia.

“In primul rand ii vom inregistra pe toti, desi nu suntem prima tara a Uniunii Europene unde ei ajung. Acest lucru ar trebui sa-l faca Grecia, dar nu il face”, a mai spus seful diplomatiei ungare.

El a atras atentia ca afluxul de imigranti care folosesc “ruta Balcanilor” l-a depasit pe cel care traverseaza Marea Mediterana. Oficialul ungar a precizat ca in primele opt luni ale anului au patruns in Ungaria circa 166.000 de refugiati, numar ce ar putea ajunge la 400.000 la sfarsitul anului. Drept urmare, el a cerut sa se convoace cat mai repede o conferinta comuna a UE cu statele din zona Balcanilor Occidentali pentru a se examina posibile masuri menite sa opreasca acest val de imigranti clandestini, care doresc aproape toti sa ajunga in statele vest-europene, mai ales in Germania si tarile scandinave.

La randul sau, seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat ca nu se vor mai amenaja zone de tranzit la granita cu Serbia, dar vor exista in schimb birouri pentru primirea cererilor de azil.

El a confirmat ca, in urma aplicarii acestei masuri, pe teritoriul Ungariei va fi permis numai accesul refugiatilor care au inaintat cereri de azil, ceilalti urmand sa fie obligati sa revina in Serbia.

In zonele de tranzit, la care guvernul de la Budapesta a renuntat acum, refugiatii urmau sa fie izolati in asteptarea unei decizii privind cererea lor de azil.

Dar celelalte prevederi legale care au ca obiectiv combaterea imigratiei ilegale se vor aplica, astfel ca incepand de pe 15 septembrie oricine trece fraudulos granita ungara risca pana la trei ani de inchisoare.

Intre timp, guvernul ungar a decis sa apeleze si la munca detinutilor din inchisori pentru ca gardul de sarma ghimpata ridicat la frontiera cu Serbia, pentru a stavili valul de imigranti, sa fie finalizat pana pe 15 septembrie.

Reuniune a ministrilor de externe ai tarilor Grupului de la Visegrad, Germaniei si Luxemburgului privind criza imigrantilor

Ministrii de externe din tarile Grupului de la Visegrad - Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria - se vor intalni vineri la Praga cu omologii lor german si luxemburghez pentru a discuta despre criza imigrantilor, a anuntat joi Ministerul ceh al Afacerilor Externe, potrivit AFP.

"Reuniunea ministrilor va contribui la o mai buna intelegere reciproca printre statele membre ale UE privind diferitele pozitii asupra modurilor de rezolvare a crizei migratorii actuale", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Tarile Grupului de la Visegrad s-au opus cotelor de repartizare a imigrantilor propuse de Comisia Europeana si sustinute de Germania, menite a asigura o distribuire solidara a 160.000 de refugiati.

Guvernele tarilor Grupului de la Visegrad insista ca UE, a carei presedintie semestriala este asigurata de Luxemburg, sa incerce sa rezolve problema crizei imigrantilor la radacina acesteia, sa protejeze spatiul Schengen si sa lupte impotriva traficului de imigranti.

Miercuri, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a cerut statelor membre ale UE sa-si imparta de urgenta primirea a 160.000 de refugiati care asteapta in Italia, Grecia si Ungaria, pledand pentru ca Batranul Continent sa dea dovada de mai multa “unitate”.

Conform acestui plan, cele patru tari din Grupul de la Visegrad ar urma sa primeasca mii de refugiati, dar mult mai putini decat Germania, care va gazdui circa 26%, Franta (20%) si Spania (12%).

Cancelarul german Angela Merkel a cerut o “repartizare obligatorie” intre toate statele si fara un plafon global. Ea a propus de asemenea o reuniune a G7 si a mai multor tari arabe pentru a debloca fonduri in favoarea refugiatilor originari din Siria si instalati in tabere in tari vecine cu aceasta.

Suedia, noua destinatie pentru refugiati

Chit ca Germania ramane un fel de taram al fagaduintei pentru imigranti, unii dintre ei cauta alternative si spera sa ajunga in Suedia. Mai ales ca acolo, cel putin deocamdata, sunt bineveniti. Pana la destinatie, trebuie totusi sa traverseze Danemarca, devenita noul punct fierbinte pe harta unei crize, cum n-a mai vazut Europa, de decenii. Autoritatile daneze, nu sunt ingaduitoare, iar Ungaria, la randul ei, este gata sa isi desfasoare armata, la frontiera.

Politistii danezi incearca sa-si duca intr-un centru pentru refugiati pe imigrantii care au fost coborati din tren, in garad din Padborg. Se lasa cu greu, pentru ca toti tin mortis sa ajunga in Suedia. Romanii au o vorba: mai binele este dusmanul binelui. Ceea ce pare sa nu se aplice si refugiatilor. Paradisul a fost Germania. Mai este, inca, e adevarat, dar pare sa cada in desuetitudine, pentru ca a aparut un nou taram al Fagaduintei: SUEDIA. Un taram al fagaduintei pe care l-ati descoperit deja in aceste zile in campania Romania Scandinava.

La doi refugiati care vor in Germania, exista unul care vrea in Suedia. Si o sa intrebati de ce: pentru ca alocatiile sunt mari, odata primit statutul de azilant, poti sa-ti aduci si familia, iar suedezii nu sunt xenofobi. Ba mai mult, 77% din ei vad cu ochi buni sosirea refugiatilor. Cam 6.000 potrivit cotei impuse de UE. Ei, numai ca pana la Dumnezeu, te mananca sfintii. In drumul spre Suedia exista un obstacol, care se cheama Danemarca.

Tara asta nu-si doreste sa fie tranzitata, cu atat mai putin sa ramana refugiati acolo si nici cota obligatorie de emigranti nu are. Asa ca, nu e chiar raiul pe pamant. Asadar, Suedia ramane in topul preferintelor. Deocamdata. Numai ca situatia se tot schimba, pentru ca valul de imigranti tot creste. Si ce usa este larg deschisa acum, ar putea sa ajunga doar intredeschisa.

Intre timp, granita dintre Danemarca si Germania a devenit un nou punct fierbinte pe harta migratiei din Europa. Refugiatii care vor sa tranziteze teritoriul danez pentru a ajunge in tarile scandinave, mult mai ospitaliere, s-au trezit in fata unui blocaj. Autoritatile de acolo au decis sa suspende temporar traficul feroviar si cel al feriboturilor la granita cu Germania. Masurile au fost luate pentru a putea controla fluxul de migranti.

In gara din Padborg, la granita dintre Danemarca si Germania, un barbat incearca disperat sa le explice politistilor de ce trebuie sa il lase sa isi continue calatoria catre Suedia. Cedeaza pana la urma si este dus alaturi de alti aproape 80 de imigranti intr-un centru pentru solicitantii de azil. Este exact locul de unde, cu cateva ore inainte, 300 de refugiati au inceput o istovitoare calatorie pe jos catre paradisul scandinav.

Imigrantii stiu ca Danemarca a taiat recent ajutoarele pentru refugiati, dar ca Suedia si Finlanda sunt mai generoase cu cei care fug de razboaie.

Din cauza fluxului de imigranti, compania feroviara daneza a suspendat temporar legaturile pe calea ferata cu Germania. Mai la est, unde nu e cale ferata, feriboturile nu mai transporta trenuri, ci doar masini. Asa ca sute de refugiati care calatoreau cu trenul au ramas blocati. Imigrantii au refuzat sa coboare, pentru a solicita azil in Danemarca.

Marwan el Mohamed, refugiat irakian: "In primul rand, ajutoarele au fost taiate la jumatate. Apoi, in Finlanda si in alte tari ne putem aduce familiile in 2-3 luni. In Danemarca dureaza 1 an sau chiar un an si jumatate."

Pe de alta parte Gara Keleti, din Budapesta, gemea joi. Imigrantii au incercat sa se urce intr-un tren spre Occident, dupa ce autoritatile maghiare au anuntat reluarea traficului feroviar international. Insa, ulterior, austriecii au fost cei care au suspendat legaturile feroviare cu Ungaria.

Asta in timp ce refugiatii continua sa vina in numar mare la frontiera dintre Serbia si Ungaria, fara sa fie descurajati de ploaia biciuitoare.

Austria suspenda circulatia trenurilor care fac legatura cu Ungaria

Compania nationala a cailor ferate austriece, O-BB, a anuntat joi ca suspenda circulatia trenurilor ce fac legatura cu Ungaria, decizie luata din cauza 'congestiei masive' a retelei sale ca urmare a valului de imigranti ce doresc sa ajunga in Germania.

In plus, societatea O-BB a solicitat persoanelor fizice si companiilor de transport care folosesc autocare sa inceteze sa transporte refugiati catre gari.

“Marele aflux de persoane, combinat cu numarul important al celor care asteapta deja in gari pentru a-si putea continua calatoria, excede capacitatile feroviare disponibile”, a precizat O-BB in comunicatul in care mentioneaza ca nu va mai trimite noi garnituri de tren in Ungaria, informeaza Agerpres.

Fluxul de imigranti s-a intensificat la frontierele sarbo-ungara si ungaro-austriaca, mai ales ca zeci de mii de refugiati care au fost blocati saptamana trecuta in Ungaria si-au reluat calatoria catre vestul Europei, cei mai multi dorind sa ajunga in Germania.

Daca in timpul weekendului reteaua feroviara era mai putin solicitata si au fost puse in circulatie si trenuri speciale, acum traficul se desfasoara conform programului normal, fapt care conduce la o 'congestionare masiva' a retelei, explica O-BB.

5.000 de imigranti au ajuns la frontiera dintre Serbia si Ungaria

Aproximativ 5.000 de imigranti au ajuns in ultimele 24 de ore la frontiera dintre Serbia si Ungaria - o cifra-record, a anuntat, joi, televiziunea de stat sarba (RTS), informeaza AFP.

Fluxul de imigranti in drum spre Uniunea Europeana (UE) nu inceteaza. Circa 50 de autobuze ce transportau aproximativ 2.500 de imigranti, precum si trei trenuri ce transportau alti in jur de 3.000 de imigranti, au plecat in noaptea de miercuri spre joi din Gevgelija, langa frontiera cu Grecia, spre frontiera cu Serbia, in nordul Macedoniei, potrivit unor jurnalisti de la agentia de presa franceza.

In jur de 3.300 de imigranti, care nu s-au oprit decat pentru scurt timp la Kanjiza inainte de a-si continua drumul, au trecut deja frontiera cu Ungaria, a precizat RTS.

Frigul si ploaia care s-au abatut asupra regiunii se adauga problemelor cu care se confrunta imigrantii.

Acestia se grabesc sa traverseze Ungaria, inainte de intrarea in vigoare, saptamana viitoare, a unei noi legi anti-imigratie care intareste inclusiv posibilitatile de desfasurare a armatei la frontiere si face imigratia ilegala pasibila de pedepse ce ajung pana la trei ani de inchisoare.

Mai mult de 160.000 de imigranti au trecut ilegal frontiera ungara de la inceputul anului, potrivit Budapestei. In urmatoarele zece zile, alte 42.000 de persoane ar putea ajunge in Ungaria din Grecia, Macedonia si Serbia, potrivit Crucii Rosii.

Pentru a face fata acestui aflux, Ungaria a construit, intre altele, un gard provizoriu din sarma ghimpata, lung de 175 de kilometri, la frontiera cu Serbia, dublat de un zid inalt de 4 metri, care ar urma sa fie finalizat inainte de sfarsitul lui octombrie.

Ungaria se pregateste sa mobilizeze armata pentru paza frontierelor. Soldatii se antreneaza deja la granita de sud

Armata Ungariei a inceput sa desfasoare exercitii pentru a-si pregati soldatii in apararea granitei de sud a tarii, potrivit sefului statului major, generalul Tibor Benko, relateaza agentia Reuters, conform Agerpres.

Ungaria intentioneaza sa trimita soldati pentru a ajuta politia sa patruleze la frontiera unde mii de refugiati si imigranti sosesc din Serbia in fiecare zi.

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat ca adoptarea unei legislatii privind desfasurarea armatei la frontiera nu va fi posibila inainte de 20 septembrie.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Citește și...
Noi incidente intre imigranti si politie, in Ungaria si Grecia. Danemarca a suspendat legaturile feroviare cu Germania
Noi incidente intre imigranti si politie, in Ungaria si Grecia. Danemarca a suspendat legaturile feroviare cu Germania

Uniunea Europeana va primi si repartiza 160.000 e refugiati. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeana: Romania ar urma sa preia in total 6.351 de refugiati. Cand vor sosi primii 300 de imigranti la noi in tara
Comisia Europeana: Romania ar urma sa preia in total 6.351 de refugiati. Cand vor sosi primii 300 de imigranti la noi in tara

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri ca 160.000 de imigranti vor fi relocati in tarile UE si a facut un apel catre statele membre sa voteze, pe 14 septembrie, cotele de refugiati.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP. Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat.

Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT
Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT

Succesul venit de nicăieri al lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România este rezultatul unei campanii extrem de bine pusă la punct pe TikTok, de către o grupare organizată deocamdată necunoscută care s-a activat brusc acum 2 luni.

„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”
„Victoria șoc” a lui Georgescu, în presa străină. „Niciodată nu am văzut o asemenea creștere comparativ cu sondajele”

”Surpriză” și chiar ”șoc” - sunt cuvintele prin care presa occidentală descrie rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România