Noi incidente intre imigranti si politie, in Ungaria si Grecia. Danemarca a suspendat legaturile feroviare cu Germania

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeana va primi si repartiza 160.000 e refugiati. Anuntul a fost facut de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acesta a cerut impartirea migrantilor intre tarile membre, chiar de la inceputul saptamanii viitoare. Numai ca nu toate statele Uniunii, sunt de acord, asa ca in urmatoarele zile se vor purta negocieri dificile.

Intre timp, in Ungaria s-au produs noi incidente, iar situatia este exploziva si in Grecia.

Politia maghiara se lupta din greu sa tina sub control valul masiv de refugiati care continua sa se reverse la Roszke, aproape de frontiera cu Serbia.

Iar principala gara din Budapesta geme de multimea de refugiati care incearca toti sa se urce in trenurile spre Germania si Austria.

Citește și
Jurnalista din Ungaria care loveste imigranti
O jurnalista din Ungaria a lovit cu piciorul imigranti, inclusiv copii. Cum a fost sanctionata. VIDEO
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Aproape 500.000 de refugiati au venit spre Europa, de la inceputul anului. Vasta lor majoritate fug din Siria, de teroarea Statului islamic. Iar cele mai afectate tari sunt Grecia, unde au ajuns peste 200.000, Ungaria, cu aproximativ 150.000 si Italia, cu 120.000".

Cea mai grava criza a refugiatilor de dupa 1945, cu care se confrunta Europa, a lasat in umbra alte teme din discursul anual despre starea Uniunii, pe care Jean Claude Juncker l-a rostit in fata plenului parlamentului european de la Strasbourg.

Jean Claude Juncker: "Nu e vremea acum sa ne fie frica. E vremea pentru actiuni hotarate si curajoase, din partea Uniunii Europene.

Presedintele Executivului de la Bruxelles le-a cerut europenilor sa dea dovada "de indrazneala si solidaritate" si sa accepte, cat mai rapid, inca de la inceputul saptamanii urmatoare, distribuirea a 160.000 de refugiati, dupa un sistem de cote obligatoriu.

De unde acest numar?

Jean Claude Juncker: "Comisia a promis un mecanism de urgenta in luna mai, prin care, initial, am luat in considerarare mutarea a 40.000 de refugiati din Italia si Grecia. Apoi, am fost nevoiti sa reconsideram cifrele. Asa ca am propus al doilea mecanism de urgenta, cu relocarea a inca 120.0000 de refugiati din Italia, Grecia si Ungaria".

Daca ii luam in considerare numai pe acestia 120.000, Germania ar urma sa primeasca aproape 31.500 de refugiati, Franta aproximativ 24.000, Spania in jur de 15.000, iar Polonia peste 9.000.

Iar Germania, privita ca pamantul fagaduintei de cei mai multi, le-a cerut partenerilor europeni sa-si deschida si mai larg portile pentru refugiati.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Avem nevoie de un acord care sa oblige, in privinta unei repartitii obligatorii a refugiatilor in toate statele membre, pe baza unor criterii echitabile."

Alte tari, cum ar fi Polonia, Ungaria Cehia, Slovacia si chiar Romania, se opun sau macar exprima rezerve in privinta acestor cote obligatorii.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: "Pozitia pe care atat primul ministru cat si presedintele Ro au exprimat-o e de a prefera un sistem cu cote voluntare si nu obligatorii, prin urmare orice fel de propunere a comisiei, orice fel de cifra care urmeaza sa fie avansata este supusa procesului de analiza interna, interinstitutionala, si negocierilor"

Miercuri, premierul polonez si-a mai nuantat pozitia, anuntand ca tara sa ar putea primi mai mult de 2000 cat anuntase initial.

In virtutea acordurile incheiate, Marea Britanie nu este obligata sa participe la aceasta schema.

Danemarca a suspendat legaturile feroviare cu Germania din cauza imigrantilor care vor sa ajunga in Suedia

Politia daneza a oprit miercuri trenurile ce soseau din Germania in cadrul unui demers de a inregistra si controla afluxul de solicitanti de azil si imigranti care doresc sa ajunga in Suedia, relateaza DPA, AFP si Reuters.

Compania feroviara daneza DSB a anuntat miercuri ca a suspendat, la ordinul politiei, toate legaturile cu Germania, dupa refuzul a sute de imigranti de a cobori din trenuri. 'Politia ne-a cerut sa facem acest lucru', a indicat un purtator de cuvant al DSB.

MAE ii avertizeaza pe romanii care planuiesc sa calatoreasca spre Regatul Danemarcei, trecand prin Germania, ca pot aparea intarzieri in traficul terestru, feroviar si cu feribotul.

Politia daneza a inchis miercuri si autostrada ce face legatura intre Danemarca si Germania dupa ce aproximativ 300 de refugiati, intre care copii, au tranzitat teritoriul danez.

Multi refugiati vin din Germania in Danemarca pentru a ajunge in Suedia, care are una dintre cele mai deschise politici din Europa fata de solicitantii de azil. Multi dintre ei au refuzat sa se inregistreze in Danemarca, unde guvernul de centru-dreapta a taiat ajutoarele sociale pentru refugiati.

Potrivit politiei daneze, aproximativ 200 de refugiati aflati in trei trenuri care sosisera din Germania au refuzat sa coboare din vagoane in orasul danez Rodby, temandu-se ca fiind inregistrati de politie ar putea fi fortati sa solicite azil mai degraba in Danemarca decat in Suedia.

Germania si Suedia s-au aflat printre principalele destinatii pentru cei care doresc sa depuna cereri de azil, in timp ce Danemarca a introdus in ultimii ani restrictii mai dure.

Parlamentul danez a aprobat saptamana trecuta taierea ajutoarelor sociale pentru noii refugiati in cadrul demersului guvernului de a face tara mai putin atractiva pentru solicitantii de azil. Luni, guvernul danez a plasat anunturi in trei ziare libaneze prezentand masurile luate. De duminica, cel putin 1.500 de persoane au sosit din Germania in cadrul unor grupuri care incearca sa se refugieze in Europa, o mare parte din cauza conflictelor din Siria si Irak.

Aproximativ 800 de imigranti au trecut frontiera ungaro-austriaca pe jos

Aproximativ 800 de imigranti au trecut miercuri frontiera ungaro-austriaca pe jos, determinand autoritatile sa inchida o sosea in timp ce ii strangeau pe refugiati pentru a-i duce in centre de primire, a indicat politia din Burgenland (estul Austriei), relateaza Reuters.

Afluxul respectiv de imigranti a luat prin surprindere politia austriaca, deoarece el a survenit dupa cateva zile de transferuri constante cu trenul a mii de imigranti in drumul lor catre Germania si alte tari.

''Vom astepta pentru a vedea cum va evolua situatia in urmatoarele cateva ore si in cursul noptii, daca vin mai multe persoane. Aceasta este absolut posibil'', a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Potrivit agentiei MTI, imigrantii au venit cu trenul de la Budapesta pana la Hegyeshalom, localitate situata la granita cu Austria.

Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
De ce Germania
De ce Germania "Doamnei de Fier" ii primeste pe imigranti cu bratele deschise. Merkel: “Am devenit tara sperantei"

In vreme ce tara noastra, dar si alte state din Europa Centrala si de Est, ezita cand e vorba de prmirea imigrantilor, Germania si-a facut un adevarat “brand” din generozitatea sa. Care e explicatia pentru aceasta atitudine?

O jurnalista din Ungaria a lovit cu piciorul imigranti, inclusiv copii. Cum a fost sanctionata. VIDEO
O jurnalista din Ungaria a lovit cu piciorul imigranti, inclusiv copii. Cum a fost sanctionata. VIDEO

O operatoare a unei televiziuni ungare a fost concediata marti dupa ce au aparut imagini cu ea lovind cu piciorul in imigranti, inclusiv copii. Femeia ar putea fi pusa chiar sub acuzare pentru agresiune.

Comisia Europeana: Romania ar urma sa preia in total 6.351 de refugiati. Cand vor sosi primii 300 de imigranti la noi in tara
Comisia Europeana: Romania ar urma sa preia in total 6.351 de refugiati. Cand vor sosi primii 300 de imigranti la noi in tara

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anuntat miercuri ca 160.000 de imigranti vor fi relocati in tarile UE si a facut un apel catre statele membre sa voteze, pe 14 septembrie, cotele de refugiati.

Recomandări
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie

Țara pădurilor pierdute, partea a III-a. Ca să extindă suprafața împădurită de pe teritoriul României, Ministerul Mediului a finanțat cu sute de milioane de lei plantarea a sute de păduri pe terenuri degradate.  

BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale.

Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia.
Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia. "Înseamnă că are o viziune diferită"

Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, și-a lansat, duminică, programul politic și a vorbit despre planurile și speranțele pentru țară. A răspuns și acuzațiilor despre legăturile, cu Rusia.