Scene de cosmar la granita dintre Grecia si Macedonia. 13.000 de refugiati cer sa treaca frontiera. "E stare de urgenta"

×
Codul embed a fost copiat

Masurile extreme luate la granita dintre Grecia si Macedonia ii fac pe refugiati sa treaca printr-un cosmar. Acum, acolo sunt aproximativ 13.000 de oameni care vor sa treaca frontiera, dintre care 4000 sunt copii. Iar conditiile sunt "greu de suportat".

Situatia pare ca a scapat de sub control, iar guvernatorul prefecturii elene in Macedonia sustine ca ar trebui declarata stare de urgenta in zona.

Refugiatii blocati la granita dintre Grecia si Macedonia sunt nevoiti sa traiasca in conditii deplorabile, spun ei. Lipsa hranei, dar si frigul i-au adus in pragul disperarii. Copiii se spala in aceeasi apa, iar adultii s-au tuns pentru a preveni raspandirea paduchilor.

Voluntar: "Infectiile cailor respiratorii in cazul copiilor sunt ingrijoratoare, mai ales pentru ca in continuare se expun frigului si pentru ca duc lipsa de igiena in tabara. Sufera foarte mult."

Cei mai multi dintre ei nu mai au nici bani si nici acte pentru a trece legal frontiera. Ar fi gasit o ruta ocolitoare, prin Albania. Dar traseul prin munti este unul anevoios si daca ar porni la drum si-ar pune viata in pericol.

Citește și
crima centru refugiati Suedia - Agerpres
Trei refugiati au injunghiat mortal un alt solicitant de azil, in Suedia. Ce a facut unul dintre suspecti imediat dupa crima
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Refugiat: "Am reusit sa ajungem aici cu greu, am fost furati pe drum, am pierdut totul, nu mai avem nici macar pasaportul."

Refugiat: "Nu pot sa ma mai gandesc la o alta alternativa.Jumatate din familie este aici cu mine, cealalta jumatate este in Suedia. Ce s-a intamplat cu respectarea drepturilor omului?"

In urmatoarele zile, in Grecia ar trebui sa ajunga alte cateva mii de refugiati, iar Uniunea Europeana nu da niciun semn cu privire la deschiderea granitelor. Guvernatorul prefecturii elene in Macedonia a vizitat taberele de migranti din Grecia si a ajuns la o concluzie alarmanta.

Apostolos Tzitzikosta: "Este o imensa criza umanitara. Uniunea Europeana trebui sa ia actiuni severe impotriva statelor care si-au inchis frontierele. Acest lucru este inacceptabil."

Uniunea Europeana se confrunta cu cel mai mare val de refugiati de la cel de Al doilea Razboi Mondial incoace. Germania este destinatia preferata de migrantii care fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Luni, la Bruxelles, este programat un summit crucial UE - Turcia pe marginea crizei migratiei.

Viena cere din nou stabilirea de cote de catre Germania

Cancelarul austriac Werner Faymann a insistat din nou sambata asupra necesitatii ca Germania sa stabileasca o cota anuala de refugiati pentru a evita sa ii atraga in continuare, cu doua zile inaintea unui summit european privind criza migratorie.

"Germania trebuie la randul ei sa fixeze o cifra privind numarul de refugiati pe care ii poate primi si pe care este gata sa-i aduca in regiune din Siria si Turcia", a declarat cancelarul social-democrat intr-un interviu acordat cotidianului Kurier ce apare duminica si a fost publicat online sambata, noteaza AFP.

Aceasta cota ar putea fi de "400.000 de refugiati" pe an, a sugerat Faymann, bazandu-se pe plafonul de 37.500 de solicitanti de azil stabilit de Austria, o tara de 8,5 milioane de locuitori, pentru anul 2016.

"Germania ar trebui in cele din urma sa spuna clar ce doreste, in caz contrar refugiatii vor continua sa porneasca la drum" in directia acestei tari, a adaugat liderul austriac.

Germania este destinatia favorita pentru migrantii ce fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu pentru a ajunge in Europa prin Turcia si Grecia.

"Milioane dintre ei sunt chiar gata sa vina", a avertizat Faymann, care doreste ca deplasarea lor spre Europa sa se faca acum "pe cale legala","pe baza unor cote", in locul unei "politici de a-i lasa sa treaca, haotice si dezordonate".

Austria a luat initiativa in ianuarie de a fixa cote de primire a solicitantilor de azil pe teritoriul sau si apoi, in coordonare cu statele de pe ruta balcanica, sa restrictioneze trecerea refugiatilor la frontiere.

In ultimele doua saptamani, Macedonia, poarta de intrare pe aceasta ruta, nu a lasat sa treaca din Grecia decat 2.000 de migranti, reprezentand numarul nou-venitilor in Grecia din Turcia in doar doua zile.

Cancelarul austriac, a carui tara a primit 90.000 de migranti in 2015, a justificat inasprirea pozitiei sale prin lipsa de solidaritate intre tarile UE, dintre care "multe s-au bazat pe faptul ca trei tari - Austria, Germania si Suedia - ii primesc pe refugiati".

El nu a exclus "un litigiu juridic" cu Comisia Europeana, care a considerat cotele austriece "incompatibile cu dreptul european". "Ramanem pe pozitiile noastre", a conchis cancelarul.

La summitul programat luni la Bruxelles, UE spera sa obtina de la Turcia eforturi pentru a opri fluxul de candidati la exil, aminteste France Presse.

Aproape 60% dintre francezi nu doresc ca tara lor sa primeasca refugiati

Mai mult de jumatate dintre francezi, respectiv 59%, se declara impotriva repartizarii intre tarile Uniunii Europene a refugiatilor care ajung pe tarmurile elene si italiene si nu doresc ca Franta sa primeasca o parte dintre acesti refugiati, potrivit unui sondaj publicat sambata de Dimanche Ouest France, citat duminica de EFE.

Cifra s-a redus, comparativ cu anul trecut, cand 68% dintre francezi se declarau impotriva primirii de refugiati, dar consolideaza o tendinta, in conditiile in care cel mai mare nivel de acceptare in Franta in opt sondaje similare din ultimele 13 luni a fost de 49%.

Sondajul, elaborat de institutul Ifop, releva ca 77% dintre francezi considera ca printre solicitantii de azil care sosesc in Europa exista si teroristi. In plus, 73% dintre cei chestionati cred ca primirea de refugiati va genera sosirea de noi imigranti, iar 61% considera ca in Franta exista deja multe persoane de origine straina, cu toate ca 53% considera ca este de datoria Frantei sa-i primeasca pe cei care fug din calea razboiului.

Doar 29% dintre respondenti spun ca Franta dispune de "mijloace economice si financiare" pentru a-i sprijini pe solicitantii de azil, iar 27% cred ca imigrantii reprezinta o oportunitate pentru stimularea cresterii economice a tarii gazda.


 

Sursa foto: Agerpres

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Protest extrem in tabara de refugiati din Calais. Mai multi iranieni si-au cusut buzele. FOTO
Protest extrem in tabara de refugiati din Calais. Mai multi iranieni si-au cusut buzele. FOTO

Mai multi iranieni si-au cusut buzele in semn de protest fata de evacuarea lor din tabara de refugiati din Calais, care a fost demolata deja in mare parte, zilele trecute.

Trei refugiati au injunghiat mortal un alt solicitant de azil, in Suedia. Ce a facut unul dintre suspecti imediat dupa crima
Trei refugiati au injunghiat mortal un alt solicitant de azil, in Suedia. Ce a facut unul dintre suspecti imediat dupa crima

Un solicitan de azil, in varsta de 19 ani a fost injunghiat mortal la un centru pentru refugiati din Suedia, in orasul Lindesberg.

O eleva de 14 ani a fost violata de mai multi imigranti sarbi, dupa ce o alta eleva i-a intins o capcana. Cum a fost gasita
O eleva de 14 ani a fost violata de mai multi imigranti sarbi, dupa ce o alta eleva i-a intins o capcana. Cum a fost gasita

O eleva de 14 ani a fost violata in grup de mai multi imigranti sarbi, in Germania. Conform presei straine, eleva a fost invitata acasa la o alta adolescenta de 15 ani, care ar fi filmat scenele ingrozitoare.

Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor
Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor

Un tribunal din Bodrum, sud-vestul Turciei, a condamnat vineri la cate 4 ani si 2 luni de inchisoare doi traficanti de persoane sirieni, judecati pentru naufragiul ambarcatiunii cu refugiati in care se afla si baietelul de 3 ani Aylan Kurdi.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.