Grecia isi recheama ambasadorul in Austria si ameninta ca va bloca deciziile UE. "Mentalitati din secolul al XIX-lea"

25-02-2016 17:09

Criza refugiatilor submineaza tot mai mult unitatea Uniunii Europene.

Ambasadorul Greciei in Austria a fost rechemat la Atena 'pentru consultari', decizie prin care guvernul grec doreste sa protesteze fata de neinvitarea Greciei la reuniunea ministeriala pe tema migratiei desfasurata miercuri la Viena, relateaza agentiile internationale de presa.

'Este clar ca problemele importante ale Uniunii Europene nu pot fi rezolvate cu idei si mentalitati din secolul al XIX-lea. Si cu atat mai putin deciziile liderilor statelor nu pot fi inlocuite de directivele sefilor politiilor', afirma MAE grec intr-un comunicat. 'Initiativele unilaterale pentru solutionarea crizei refugiatilor si incalcarea legilor europene si internationale de catre statele membre sunt practici ce submineaza fundamentele unificarii Europei', se mai mentioneaza in document.

De asemenea, premierul grec, Alexis Tsipras, a amenintat ca de acum inainte va bloca orice acord european daca povara crizei refugiatilor 'nu va fi impartita proportional' intre statele membre al Uniunii Europene.

Atena isi manifesta astfel nemultumirea si fata de decizia luata la Viena de Austria, impreuna cu tarile de pe ruta balcanica (Macedonia, Serbia, Croatia si Slovenia) si cu unii vecini ai acestora (Albania, Bulgaria, Bosnia, Muntenegru, Kosovo), ca sa fie lasati sa treaca granita greco-macedoneana numai migrantii proveniti din Siria sau Irak care au acte in regula. Cei care nu au acte ori prezinta acte false, precum si cei care provin din alte tari sunt opriti acolo, fapt care a provocat deja aglomerari de mii de migranti pe teritoriul Greciei.

Grecii 'sunt interesati doar sa transporte refugiatii cat mai repede posibil' catre granita cu Macedonia, a declarat inaintea reuniunii de miercuri ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, care a justificat astfel neinvitarea Greciei la intalnire.

Conform datelor difuzate marti de Organizatia Internationala pentru Migratie, de la inceputul acestui an au debarcat in Grecia peste 97.000 de migranti proveniti mai ales din statele arabe si asiatice. Odata ajunsi in insulele grecesti, venind dinspre Turcia de obicei cu ajutorul barcilor pneumatice, ei sunt transportati organizat de autoritatile grecesti cu feriboturile pana in portul Pireu, de unde pleaca mai departe spre vestul Europei pe ruta balcanica.

In urma masurilor decise de Austria si de tarile de pe ruta balcanica, joi doar aproximativ 100 de migranti au fost autorizati sa intre in Macedonia, iar autoritatile grecesti se vad nevoite sa-i conduca pe ceilalti in taberele de refugiati.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO