Ungaria vrea sa foloseasca armata impotriva teroristilor ascunsi printre refugiati. "Soldatii sa faca ce au invatat in Irak"
Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa foloseasca criza refugiatilor ca pretext pentru a-si vota puteri exceptionale, incluzand folosirea armatei ca forta de ordine.
“Stare de amenintare terorista”: acesta este numele noutatii pe care Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, vrea sa o includa in Constitutie. Este vorba de un amendament ce prevede ca guvernul poate declara “amenintare terorista”, o situatie ce ar permite executivului sa instituie starea de asediu, sa ordone evacuari sau boicoturi ale mass-media, sa suspende temporar anumte legi si sa foloseasca armata ca forta politieneasca. “Starea de amenintare” ar dura cel mult 60 de zile, dupa care poate fi prelungita cu aprobarea Parlamentului.
Citeste si: Ungaria dezbate reintroducerea serviciului militar obligatoriu. "Desfiintarea sa a fost un dezastru"
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Amendamentul are nevoie de votul a doua treimi dintre parlamentari iar partidul majoritar, Fidesz, este deja in discutii cu celelalte formatiuni politice. Doar socialistii au refuzat sa negocieze pe acest subiect, afirmand ca guvernul vrea doar sa isi mareasca puterile in mod abuziv, sub pretextul masurilor impotriva terorismului, scrie Hungary Today.
Insa Antal Rogan, seful de cabinet al premierului Orban, sustine ca masura este justificata, in conditiile in care riscul unui atc terorist a crescut simtitor in ultima perioada din cauza “migratiei necontrolate”. Potrivit agentiei de presa MTI, Rogan a declarat ca situatia cere masuri suplimentare de protejare a granitelor, deoarece “barbaria terorista”, care vrea sa slabeasca civilizatia europeana, trebuie invinsa iar executivul maghiar nu are la dispozitie la fel de multe mijloace ca alte guverne din UE. El a avertizat ca, in cazul in care Parlamentul nu va vota “starea de amenintare terorista”, va face apel la popor, astfel incat Constitutia sa fie amendata prin referendum. Totusi, liderii parlamentari ai Fidesz s-au aratat dispusi sa reduca perioada de la 60 la 15 zile.
Si ministrul Apararii, Istvan Simicsko, a declarat ca e nevoie de legi noi care sa permita gestionarea amenintarii teroriste. “Nu putem ingadui ca soldatii sa stea in cazarma in timpul unui atentat”, a spus el, adaugand ca militarii trebuie sa foloseasca si in tara experienta dobandita in Irak si Afganistan. "Sarcina armatei este sa asigure securitatea", a conchis Simicsko.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, budapesta, ue, armata, migratie, soldati, Viktor Orban, Constitutie, teroristi, stare de asediu, opozitie, amendamente, puteri,
Dată publicare:
08-02-2016 15:12