Confruntari intre imigranti si fortele de ordine, in insulele grecesti. Politia a folosit gaze lacrimogene

Ultima actualizare: 07-09-2015 00:03
confruntari intre imigranti si politie in Grecia, pe insula Lesbos

Insulele grecesti din Marea Egee au ajuns, in ultimele doua zile, scena unor conflicte deschise intre refugiati si autoritatile elene.

Politia elena a recurs la gaze lacrimogene si grenade paralizante vineri dimineata, pe masura ce tensiunile in randul a mii de imigranti blocati pe insule din Marea Egee ameninta sa degenereze in violente, inaintea unei vizite a unor responsabili europeni, relateaza Agerpres.

In Lesbos s-au inregistrat confruntari intre imigranti din Afganistan care au incercat sa obtina un loc pe un feribot care avea ca destinatie portul Pireu, fortand politia sa lanseze grenade paralizante pentru a asigura ordinea si a permite navei sa plece, au declarat martori.

Lesbos este principala poarta de intrare pentru imigranti, in majoritate sirieni, care se refugiaza din cauza razboiului din tara lor, indreptandu-se din Turcia spre Grecia. In insula se afla peste 10.000 de imigranti care asteapta sa plece.

Kos este o alta insula din Marea Egee asediata de imigranti. Potrivit unor surse locale, mai multe persoane au fost ranite joi noaptea in confruntarile izbucnite intre imigranti si localnici, politia fiind nevoita sa utilizeze gaze lacrimogene, potrivit mass-media elene.

Vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans si comisarul european pentru probleme de imigratie Dimitris Avramopoulos urmau sa ajunga la Kos vineri dupa-amiaza pentru a evalua situatia.

Intre timp, aproximativ 2.500 de imigranti au debarcat in portul Pireu, de langa Atena, vineri dimineata, de pe un feribot care i-a preluat din Kos, Kalymnos, Leros si Lesbos. Alti 1.700 de imigranti au sosit joi noaptea, a declarat un ofiter al garzii de coasta.

Potrivit unor surse din guvernul grec, Timmermans si Avramopoulos ar urma sa discute aspecte privind construirea unui centru de primire in portul Pireu pentru inregistrarea a mii de imigranti, inainte ca acestia sa-si continue calatoria spre Europa de Vest.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO