Cativa turisti romani aflati in Grecia au filmat momentul in care o barca plina cu imigranti se scufunda. Cum au fost salvati

10-09-2015 12:32


Imagini incredibile surprinse de cativa turisti romani in Grecia. Oamenii erau pe un iaht, in apropierea insulei Lesbos, cand au vazut o barca plina de migranti care se scufunda.

Capitanul iahtului a anuntat paza de coasta, care a venit la timp si i-a salvat pe naufragiati.

"Sunt disperati, iti dai seama ca sunt disperati."

Barca cu imigranti a fost descoperita de turistii romani, care se aflau intr-o excurise, pe Marea Egee. Refugiatii nu erau foarte departe de tarm. Se aflau la mai bine de un kilometru, dar situatia lor era disperata.

Barca gonflabila se scufunda, iar ca sa scape de o greutate in plus, oamenii au aruncat motorul in mare. Cum nu toata lumea avea veste, riscul sa se inece era foarte mare.

Nava de coasta a ajuns in 15 minute, spune turistul roman, care a fost martor la dramatica operatiune de salvare.

Turist: "Erau disperati, incepusera sa se ridice in picioare. Cred ca erau in jur de 30-35 de persoane pe o singura barca. Barcuta pneumatica era pe cale sa se scufunde, nu mai rezista foarte mult. Cativa dintre ei au sarit in apa si au incercat sa inoate catre noi, ne-am dat seama, ca in conditiile astea, daca toti vin la barca noastra o sa fie o problema pentru toata lumea".

Imigrantii aruncasera motorul barcii pneumatice, ca sa scape de o greutate in plus. Cand nava pazei de coasta i-a acostat, au inceput sa urce haotic. In busculada creata cativa au cazut in mare.

Intr-un final toti au ajuns in siguranta la bord.

Turist: "S-au asezat in genunchi, se rugau si ne multumeau noua mai mult decat pazei de coasta, cu toate ca noi nu am facut decat sa stam in jurul lor sa-i sustinem moral si sa chemam paza de coasta."

Potrivit turistilor romani, nu toti imigrantii care ajung pe insula Lesbos sunt saraci lipiti.

Turist: "Alta parte din emigranti nu pareau saraci, intrau in magazine, isi cumparau haine, haine nu foarte ieftine, magazine de firme. Mancau in restaurante."

Romanii confirma ca doar pe aceasta insula ajung zilnic cate 100 de barci cu refugiati.

VIDEO PROTVPLUS.RO