Budapesta: Sunt sanse mari ca Ungaria sa fie nevoita sa construiasca un gard la granita cu Romania

18-02-2016 17:37

Ungaria gard

Ungaria este pregatita sa ridice un gard la granita cu Romania pentru a preveni intrarea migrantilor si exista sanse mari ca acest lucru sa fie inevitabil, a declarat joi Janos Lazar, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relateaza Reuters.

“Suntem gata sa ridicam o bariera tehnica si la frontiera cu Romania; astazi exista o sansa semnificativa ca acest lucru sa nu poata fi evitat”, a afirmat Janos Lazar intr-o conferinta de presa. El a mentionat ca tarile din Grupul de la Visegrad (Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia) respecta propunerea ca fluxul de migranti sa fie in primul rand gestionat la granitele Greciei.

“Dezbaterea reala se refera la a vedea daca ajutam tarile din Balcani sau nu”, a spus Janos Lazar, adaugand ca daca nu ar exista o a doua linie de aparare intre Grecia si granita Schengen, atunci Europa ar lasa statele din Balcani pe cont propriu.

In urma cu o saptamana, Janos Lazar afirma ca Ungaria se asteapta la sosirea unui nou val masiv de migranti pe ruta balcanica odata cu venirea primaverii si prin urmare este pregatita sa ridice un gard si la granita cu Romania, dupa modelul celor deja ridicate la frontierele cu Serbia si Croatia. El mentiona ca Ungaria are constant consultari pe tema migratiei cu tarile vecine, inclusiv cu Romania, la fel cum procedeaza si Turcia cu Uniunea Europeana.

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), de la inceputul anului pana pe 14 februarie, numarul migrantilor si refugiatilor sositi in Europa a ajuns la 84.320, dintre care 78.333 au sosit pe insule grecesti venind dinspre Turcia, iar 5.987 au sosit in Italia pe ruta central-mediteraneana.
 

Sursa: Agerpres

Tags: ungaria, romania, gard,


VIDEO PROTVPLUS.RO