Cât costă să îți deschizi un bar. Cele mai comune greșeli pe care le fac românii care își pornesc o afacere
Peste 10.000 de afaceri au fost înfiinţate în lunile ianuarie și februarie în comerț, construcții și transporturi, arată datele oficiale.
În topul preferințelor antreprenorilor care speră să facă bani au revenit și afacerile cu restaurante și cafenele, după eliminarea restricțiilor.
Anul acesta, în ianuarie și februarie, au fost înființate 24.000 de afaceri, potrivit Registrului Comerțului.
Cele mai multe dintre ele - aproape 5.000 - sunt în domeniul comerțului. Urmează cele din construcții și transporturi. În top se află şi restaurantele, barurile și cafenelele. Pentru cele din urmă, de pildă, cheltuielile mari de început sunt cu echipamentele, salariile și chiria.
Alinda Bănică, consultant de business: ”Cam 20.000 de euro plus că, în domeniul acesta, există companii de leasing operațional - e ca o chirie, pentru echipamente de genul acesta, deci nu trebuie să ai toți banii de la început, dar îți trebuie vad, trebuie să te asiguri că ai un vad bun”.
Dacă împrumuturile bancare ori atragerea de investitori par variante greu de accesat la început, atunci o soluție de finanțare sunt fondurile nerambursabile.
Antreprenorii pot obține până în 200.000 de lei prin programul Start-Up
De exemplu, un antreprenor - fie din țară, fie din diaspora - poate obține până la 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation, care ar urma să înceapă în luna mai.
”Reporter: Ce greșeli ai văzut că fac antreprenorii la început de drum?
Alinda Bănică: Una dintre greșeli - nu pun corect pe hârtie bugetul de venituri și cheltuieli și se trezesc cu cheltuieli pe care nu le-au estimat, doi - nu au educația financiară necesară, orice antreprenor vă va spune că se educă în permanență - adică trebuie să știe și fiscalitate, și contabilitate, și legislație".
La emisiunea "Conectat la România", realizată de Laura Culiță și difuzată în fiecare vineri pe știrileprotv.ro, de la ora 20.00, afli cum te pregătești să devii antreprenor, ce așteptări să ai, dar și ce fel de proiecte sunt gata să finanțeze investitori cu experiență.