Teroare in Paris. Primele marturii ale ostaticilor din magazin: Ne-am tinut cu totii in brate. Eram ca niste animale speriate

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO.In paralel cu asaltul de la tipografie, fortele de securitate franceze dadeau asaltul si asupra magazinului evreiesc din Paris, unde un al treilea terorist luase ostatici mai multe persoane, inclusiv femei si copii.

Ostaticii din Paris au supravietuit ascunsi intr-o camera frigorifica

Unul dintre ostaticii care au scapat a povestit cum a decurs totul. Ilan isi facea cumparaturile in cartierul sau din Paris, la magazinul Hyper Cacher din zona Porte de Vincennes. El era insotit de fiul sau de trei ani si jumatate. Sotia sa era acasa.

In acel moment Amedy Coulibaly a patruns in magazin si a tras cu o arma Kalasnikov. Tatal si fiul sau s-au ascuns in camera frigorifica, au declarat doi dintre apropiatii lor.

Cel putin alte trei persoane i-au insotit, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Citește și
Dammartin
TEROARE IN FRANTA. Fratii Kouachi au fost UCISI dupa doua zile de calvar. Au dezvaluit inainte de a muri cine i-a finantat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ilan, in varsta de aproximativ 30 de ani, si-a scos repede bluza si i-a dat-o fiului sau pentru a-l proteja de frigul polar. Alaturi de ceilalti ostatici ascunsi, ei au ramas in camera frigorifica aproape cinci ore.

Mama lui Ilan a stiut imediat ca fiul si nepotul sau s-au ascuns si a decis sa nu incerce sa-i contacteze nici macar prin SMS. Dar numarul de telefon al lui Ilan a fost transmis fortelor de ordine. Datorita acestui numar, politistii au localizat telefonul mobil al lui Ilan si au stiut unde se ascunde grupul in magazin.

Aceste informatii au contribuit probabil la salvarea lor in momentul asaltului fortelor de ordine.

Cei care au supravietuit atentatului au mai spus ca s-au tinut in brate unii pe altii pentru a evita hipotermia. Toti cei care au reusit sa se ascunda in camera frigorifica se aflau la etaj cand au auzit focurile de arma.

Johan, in varsta de 36 de ani, a reusit sa isi sune un prieten si sa ii spuna ca sunt ascunsi la cel de-al doilea etaj al magazinului, dar si ca sase persoane sunt amenintate cu arma de cei doi teroristi.

Barbatul a vorbit si cu unchiul sau, iar acesta din urma a incercat sa il linisteasca spunandu-i ca trupele speciale se pregatesc sa intre in magazin.

"Johan si ceilalti erau ingroziti si se rugau sa nu fie descoperiti de teroristi. S-au tinut cu totii in brate, erau ca niste animale speriate, si incercau sa evite sa intre in soc hipotermic", a spus unchiul lui Johan.

"Nepotul meu facea cumparaturi la raionul de dulcuri cand teroristul si complicea sa au intrat in magazin. Am vorbit cu el si i-am zis sa se ascunda. Am asteptat 5 ore pana cand calvarul s-a incheiat. Au fost cele mai lungi ore din viata noastra. Teroristii sunt adevarati monstri si stim ca nu ezita atunci cand trebuie sa omoare. Au atacat magazinul pentru ca stiau ca acolo merg multi evrei. Din fericire, niciun copil nu a fost ranit", a mai declarat ruda unui alt ostatic.

Primele imagini cu trupul plin de sange al lui Amedy Coulibaly, intins pe trotuar si inconjurat de politie, au inceput sa circule pe retelele sociale. Fotografia ne-a fost trimisa de catre un utilizator.

Complicea teroristului e inca in libertate

Atacatorul a fost ucis, dar complicea sa, o femeie de 26 de ani, a reusit sa scape. Din pacate, patru civili si-au pierdut viata, ucisi se pare inca de la inceputul luarii de ostatici.


Exclusif France 2 : les images du face-à-face... de francetvinfo

Dupa patru ore de asediu si exact in timp ce avea loc asaltul de la tipografie, fortele speciale franceze au intrat si in magazinul din cartierul Vincennes. Atacatorul, Amedy Coulibaly, este ucis pe loc, dar complicea sa, Hayat Boumeddiene, reuseste sa fuga.

Inauntru, politistii descopera patru victime pe care Coulibaly le-ar fi ucis inca din primele momente ale atacului. Alti patru ostatici erau raniti, iar sase au scapat teferi, unii ascunzandu-se intr-o camera frigorifica.

Coulibaly, un islamist de 32 de ani, acelasi individ care ucisese o politista, vineri, la Paris, avea asupra lui o mare cantitate de explozibil. A amenintat ca ucide ostaticii, daca politia nu-i lasa sa plece pe fratii Kouachi, incercuiti la Dammartin.

In scurt timp, fortele de ordine se grupeaza in jurul magazinului. Autoritatile inchid zona din jur. Cei aflati in blocurile din vecinatate sunt rugati sa ramana in imobile, traficul este blocat, iar soferii sunt nevoiti sa isi abandoneze masinile si sa se indeparteze. Intre timp, Coulibaly contacteaza si el un post de televiziune francez, ca sa-si clarifice rolul in intregul complot.

Dialogul cu postul de televiziune:

- De ce sunteti acolo?
- Sunt aici pentru ca statul francez a atacat Statul Islamic (SI), califatul.
- Ati primit instructiuni?
- Da.
- Aveti legatura cu cei doi frati?
- Da. Ne-am sincronizat pentru aceste operatiuni, la inceput. Ei la Charlie Hebdo, eu cu politistii.
- Sunteti in continuare in contact? I-ati contactat telefonic recent?
- Nu.
- Sunteti cu partenera dumneavoastra?
- Nu, sunt singur. Partenera mea nu este aici.
- Cate persoane sunt in magazin?
- Sunt patru morti si 16 persoane plus un copil, in total 17 persoane cu copilul. (Vorbeste cu cineva) Sunt opt femei.
- Ce vreti?
- Cer ca armata sa se retraga din Statul Islamic, din toate locurile unde a mers sa lupte impotriva Islamului. Sunt pregatit sa negociez... Spuneti-le sa ma sune.
- Din ce grupare faceti parte?
- Statul Islamic.
- Ati fost acolo (in Siria sau in Irak-n.r.)?
- Am evitat, pentru ca mi-ar fi compromis proiectul daca faceam acest lucru.
- Ati vizat acest magazin pentru un motiv anume?
- Da. Evreii. Pentru toata opresiunea, in special Statul Islamic, dar in toate locurile. Pentru toate locurile in care musulmanii sunt oprimati. Palestina face parte dintre ele.
- In afara de cei doi frati, mai aveti legatura si cu alti indivizi?
- Nu voi raspunde la aceasta intrebare. Ajunge cu intrebarile. Transmiteti numarul meu politiei.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate, Coulibaly si-ar fi sunat si apropiatii, cerandu-le sa comita si ei atacuri asupra unor sectii de politie. Spre deosebire de fratii Kouachi, Coulibaly a afirmat ca actioneaza in numele gruparii autointitulate Statul Islamic.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Un lider al Al-Qaida in Yemen ameninta Franta cu noi atacuri.
Un lider al Al-Qaida in Yemen ameninta Franta cu noi atacuri. "Nu veti fi in siguranta cat timp luptati impotriva lui Allah"

Un lider religios al Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), din care ar fi facut parte fratii Kouachi, autorii atentatului de la Charlie Hebdo, a amenintat Franta cu noi atacuri, intr-o inregistrare video difuzata vineri, a anuntat SITE.

TEROARE IN FRANTA. Fratii Kouachi au fost UCISI dupa doua zile de calvar. Au dezvaluit inainte de a muri cine i-a finantat
TEROARE IN FRANTA. Fratii Kouachi au fost UCISI dupa doua zile de calvar. Au dezvaluit inainte de a muri cine i-a finantat

Presupusii autori ai atacului comis la revista Charlie Hebdo au murit. Fortele speciale franceze au lansat vineri seara un asalt in cladirea in care se ascundeau cei doi, in orasul Dammartin-en-Goële.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).