Mai putina libertate de miscare pentru libertatea de exprimare. Franta mobilizeaza 10.000 de militari; Controale la frontiera

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile franceze sunt sigure ca atacatorul de la magazinul evreiesc a avut cel putin un complice, care acum este cautat frenetic.

10 mii de militari, vor asigura de marti incolo protectia obiectivelor sensibile din Franta. Este unul dintre raspunsurile Parisului dupa atentatele care au facut 17 victime. De altfel, la nivel european, sunt de asteptat masuri de prevenire a terorismului de natura sa complice si mai mult eterna dilema, dintre securitate si libertate. Oficiali europeni evoca deja controale la frontiere, in interiorul spatiului Schengen, pentru a limita circulatia combatantilor islamisti intorsi in Europa.

In videoclipul postat pe internet, Amedy Coulibaly s-a filmat in timp ce facea flotari in aer liber si ii indemna pe toti tinerii musulmani sa-si caleasca trupul pentru a apara cu vigoare numele profetului.

Afirmatia lui Coulibaaly, ca ar fi a actionat in numele Statului Islamic, i-a surprins totusi pe experti.

"Este aproape de neconceput sa te gandesti ca Statul Islamic ar finanta unul dintre atacuri, iar Al Qaida din Yemen ar finanta-o pe cealalta, intrucat aceste doua organizatii teroriste sunt aproape in razboi una cu cealalta. Se lupta una cu cealalta in Siria", crede Afzal Ashraf, expert in securitate.

Citește și
Edi Rama, premierul Albaniei, la Paris
Omagiul adus de premierul unei tari islamice jurnalistilor de la Charlie Hebdo. De ce a venit la Paris insotit de doi imami
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

 

In alta ordine de idei, Hayat Boumediene, partenera si complicea lui Coulibaly, este cu certitudine deja in Siria, dupa cum o dovedesc imaginile cu ea surprinse pe aeroportul din Istanbul, pe 2 ianuarie.

Faptele celor trei teroristi, care au paralizat timp de trei zile o tara ca Franta, au condus ieri la mobilizarea fara precedent de pe strazile Parisului.

Marea umana si imaginea antologica a 50 lideri straini defiland brat la brat au facut inconjurul lumii.

''N-a fost doar un mars al solidaritatii francezilor, ci un mars la solidaritatii internationale, un semn al hotararii noastre de a lupta impotriva terorismului si impotriva extremismului de orice fel'', a spus Klaus Iohannis.

Participantii la mars i-au aclamat indelung pe lunetistii francezi care le-au asigurat protectia.

Unul dintre acestia s-a ridicat in picioare pe acoperisul cladirii unde era pozitionat si i-a salutat, la randul sau, pe trecatori. Solemnitatea momentului n-a exclus nici rasul eliberator. Cand Francois Hollande a dat mana cu supravietuitorii redactiei Charlie Hebdo, un porumbel s-a usurat pe umarul sau.

Din insolita fotografie de familie a lumii, lipsesc oficialii americani. Statele Unite au fost reprezentate doar de ambasadoare.

"- Data fiind gravitatea situatiei si faptul ca atitia alti lideri mondiali au fost prezenti, cred ca presedintele ar fi trebuit sa mearga si el.. Ok, presedintele n-a putut ajunge, dar nici secretarul de stat? Nici macar vice-presedintele? Ce ar fi trebuit sa se intample ca sa mearga macar unul dintre ei?", a comentat Buck Sexton, fost analist contraterorism CIA.

In schimb, a starnit nedumerire participarea reprezentantilor unor tari care nu pun prea mare pret pe libertatea presei, precum Turcia, Ungaria, Rusia ori Gabon.

Controversata ramane si venirea la Paris a premierului israelian, caruia se pare palatul Elysee ii sugerase explicit sa nu facA deplasarea.

Pe de o parte, Parisul era iritat de indemnul adresat de Netanyahu evreilor francezi de a emigra in Israel. Pe de al parte parte, presedintele Hollande n-a agreat mutarea accentului pe conflictul israeliano-palestinian la evenimentul pe care Franta il voia dedicat in exclusivitate.

Netanyahu a venit totusi, chit ca riscurile de securitate l-au crispat in mod evident. Astazi, s-a recules in fata magazinului evreiesc in care Coulibaly a ucis patru ostatici. Aseara, Netanyahu i-a multumit lui Lassana Bathily, care a ajutat mai multi clienti sa se ascunda in camera frigorifica a magazinului.

"As vrea sa-mi exprim admiratia si sa-i multumesc unui cetatean din Mali, un tanar musulman, care a ajutat o familie de evrei sa scape cu viata", spune Benjamin Netanyahu, prim-ministru al Israelului.

Dincolo de emotia si simbolistica momentului de ieri, francezii asteapta masuri si rezultate concrete. Si mai degraba eficienta decat cheltuieli sporite pentru securitate si colectare de informatii. Caci asta se prefigureaza in Europa dupa reuniunea avuta ieri la Paris de ministrii de interne din 11 state europene si de omologul lor american.

Printre masurile evocate se numara bugete mai mari pentru agentiile de securitate si armata, consolidarea controalelor la frontierele externe ale spatiului Schengen si un parteneriat cu operatorii de Internet pentru identificarea si retragerea rapida a propagandei islamiste.

10.000 de militari vor fi mobilizati

Presedintele Francois Hollande le-a "cerut fortelor armate sa participe la securitatea punctelor sensibile de pe teritoriul" tarii, a declarat Le Drian, in urma unei reuniuni pe tema securitatii interne la Palatul Elysee.

El a mentionat "amploarea amenintarilor" care planeaza in continuare asupra tarii.

Evocand o "veritabila operatiune interna", ministrul Apararii a subliniat ca "este pentru prima data cand o mobilizare de asemenea amploare vizeaza fortele noastre pe teritoriul nostru".

"Am decis, impreuna cu seful Statului Major (generalul Pierre de Villiers), sa mobilizam 10.000 de militari care vor fi in situatia de a proteja punctele sensibile de pe intreg teritoriul (tarii), incepand de maine (marti) seara", a precizat ministrul.

Potrivit lui Jean-Yves Le Drian, "mobilizarea a inceput in aceasta dimineata si va continua datorita unei mari reactivitati a fortelor noastre si unui mare profesionalism, ceea ce ne va permite sa contribuim la securitatea tarii noastre".

Intrebat despre natura punctelor sensibile, ministrul Apararii a afirmat ca "ar fi de preferat sa nu fie identificate".

Aproape 5.000 de politisti si jandarmi francezi au fost mobilizati, incepand de luni, pentru a proteja cele 717 scoli si lacasuri de cult evreiesti din tara, iar cautarea continua pentru gasirea cel putin a unui complice al autorilor atacurilor de la Paris, a anuntat Guvernul.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Netanyahu s-a autoinvitat la marsul de la Paris, desi presedintia franceza i-ar fi cerut sa nu vina
Netanyahu s-a autoinvitat la marsul de la Paris, desi presedintia franceza i-ar fi cerut sa nu vina

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a autoinvitat la manifestatia de duminica de la Paris impotriva terorismului islamist, in timp ce presedintia franceza i-a cerut sa nu vina, a anuntat presa israeliana, citata de AFP, relateaza Mediafax.

Omagiul adus de premierul unei tari islamice jurnalistilor de la Charlie Hebdo. De ce a venit la Paris insotit de doi imami
Omagiul adus de premierul unei tari islamice jurnalistilor de la Charlie Hebdo. De ce a venit la Paris insotit de doi imami

Edi Rama, seful guvernului din Albania, a gasit o modalitate insolita ca sa-si arate sustinerea pentru libertatea presei, dar si ca sa le aduca un omagiu victimelor atentatelor din Franta

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.