Netanyahu s-a autoinvitat la marsul de la Paris, desi presedintia franceza i-ar fi cerut sa nu vina

Ultima actualizare: 15-01-2015 00:15
Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a autoinvitat la manifestatia de duminica de la Paris impotriva terorismului islamist, in timp ce presedintia franceza i-a cerut sa nu vina, a anuntat presa israeliana, citata de AFP, relateaza Mediafax.

Iritata, presedintia franceza i-a raspuns Guvernului lui Benjamin Netanyahu ca, daca insista, il va invita si pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas, a anuntat Channel 2 si alte mass-media din Israel. Acestea explica atitudinea israeliana prin campania in desfasurare pentru alegerile legislative anticipate din 17 martie.

Prezenta, duminica, a lui Netanyahu la doar cativa metri de Abbas in primul rand al manifestatiei de duminica in jurul presedintelui francez François Hollande a fost interpretata ca un semn al ralierii comunitatii internationale in jurul aceleiasi cauze.

De fapt, cand Franta a inceput sa trimita invitatiile, consilierul diplomatic al lui Hollande, Jacques Audibert, i-a transmis consilierului pentru securitate nationala al lui Netanyahu, Yossi Cohen, ca presedintele francez prefera ca Netanyahu sa nu vina, scrie pe site-ul sau cotidianul Haaretz, citand o sursa israeliana.

Hollande nu voia ca actualul conflict israeliano-palestinian sau problema relatiilor dintre evrei si musulmani, de exemplu, sa deturneze atentia de la mesajul manifestatiei, i-a spus Audibert interlocutorului sau, in speranta unei intelegeri din partea israelienilor, potrivit Haaretz.

Netanyahu ar fi acceptat intr-o prima faza. Dar atunci cand a aflat, sambata seara, ca ministrul de Externe Avigdor Lieberman si cel al Economiei Naftali Bennett merg la Paris pentru a participa la mars si pentru a se intalni cu comunitatea evreiasca, el a informat francezii ca va participa, de asemenea, afirma Haaretz. Lieberman si Bennett conduc listele de dreapta care rivalizeaza cu cea a lui Netanyahu la alegerile legislative.

Parisul, enervat, a decis sa il invite pe Abbas, scrie Haaretz. Nicio reactie nu a fost obtinuta luni de la Guvernele francez si israelian.  Participarile lui Netanyahu si Abbas la marsul de la Paris nu au fost anuntate decat foarte tarziu sambata. Abbas ii spusese chiar presedintelui francez ca regreta ca unele circumstante, incepand cu zapada, il impiedica sa participe, potrivit ministrului sau de Externe Ryiad al-Malki.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!