"Refuz sa fiu tratat de impostori". Zeci de persoane au protestat impotriva falsilor practicanti ai fizioterapiei. VIDEO
Protest inedit la Oradea, unde 70 de fizioterapeuti cu diplome in regula si pacientii unor falsi practicanti ai acestei profesii au marsaluit astazi prin centrul orasului.
Au vrut astfel sa atraga atentia asupra faptului ca persoane neavizate si fara pregatire de specialitate isi pacalesc clientii, sustinind ca ii pot vindeca de diferite boli. In realitate, ajung sa le faca si mai mult rau. Fenomenul ia amploare in Romania, spun fizioterapeutii care au iesit astazi in strada si cer o lege care sa le reglementeze profesia in Codul Muncii, conform normelor europene.
"Refuz sa fiu tratat de impostori. Sunt pacient, nu sunt client." sau "Fizioterapia nu este un sport, ci o profesie medico-sanitara."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu astfel de mesaje imprimate pe niste veste au marsaluit prin centrul orasului Oradea cei 70 de fizioterapeuti, studenti la medicina, dar si pacienti care au trecut prin experiente neplacute dupa ce au apelat la falsi terapeuti.
"Nu poti sa mergi la oricine, asa, sa te iei dupa ureche. Poate sa-ti faca rau. Exista riscul sa ramai si paralizat. Am fost si eu in doua-trei locuri si mi-au facut rau, nu m-au ajutat", a spus Alexandru Hora, un pacient.
Chiar daca spun ca folosesc metode stravechi de tratament, acesti vraci fara studii pot agrava afectiunile pacientilor, uneori in mod ireversibil.
"Am avut si eu probleme cu glezna, o luxatie si am incercat asa, la o persoana si s-a intimplat putin mai rau si tot pe mana medicilor am ajuns", a spus Nicu Mecheres, un alt pacient.
Protestatarii sunt nemultumiti ca Ministerul Sanatatii nu face nimic pentru a le reglementa profesia. Si astfel le ofera o sansa pseudo-terapeutilor sa isi poata face cabinete, pentru ca legea le da mana libera.
Alina Balogh, fizioterapeut: "Pericolul este ca pacientul nu este informat in legatura cu pregatirea practicianului respectiv, daca practicianul respectiv a absolvit o scoala medicala sau de alt fel sau deloc".
Fizioterapeutii au depus un memoriu la Primaria Oradea si la Facultatea de Medicina. Pe aceasta cale ei vor sa transmita un semnal de alarma si colegilor din toata tara, pentru ca impreuna sa se organizeze intr-un Colegiul al Fizioterapeutilor, similar cu cel al medicilor din Romania.