Spitalele si cabinetele medicale scolare, oglinda sistemului sanitar. Sanatatea a 30.000 de elevi, in grija a doar 11 medici
Haosul din sistemul sanitar se reflecta din spitale pana in cabinetele scolare, care raman inchise din lipsa de personal. Pentru ca posturile sunt blocate si nu se fac angajari, multi medici fug dintr-o parte in alta ca sa asigure consultatiile.
Daca in mod normal un doctor ar trebui sa vada cel mult 1.000 de prescolari si elevi, acum numarul pacientilor s-a dublat.
In Targu Mures sunt doar 11 medici scolari, care au in evidenta peste 30.000 de elevi. La aceasta scoala, doctorita are program doar doua zile pe saptamana.
In majoritatea cazurilor, de elevi se ocupa asistentele medicale.
"Aici, in cabinet, sunt singura 3 zile pe saptamana. Ne descurcam destul de greu, in sensul ca, de cele mai multe ori, avem nevoie de prezenta unui medic, pentru un consult mai amanuntit", a declarat Iacobina Rus, asistent principal pediatrie.
Situatia este grava si in judetul Alba. La Cugir peste 3000 de elevi din cinci scoli sunt la mila Domnului, pentru ca nu exista nici un medic scolar angajat care sa intervina in cazuri de urgenta. Ironia sortii face ca in unele locuri cabinetele sa fie bine utilate, doar ca nu le foloseste nimeni.
"In cele mai multe cazuri sunt dusi la spital sau chemam urgenta in cazul in care e ceva mai grav. Am avut cazuri in care doamna invatatoarea a mers cu copilul si am chemat parintii", a declarat Gabriela Lupu, director adjunct al Scolii Gimnaziale Cugir.
Pentru ca investitiile in cabinetele medicale sa nu se duca pe apa sambetei, autoritatile din Cugir au gasit totusi o solutie de compromis: un medic pensionar vine cate patru ore pe zi, dar nu face fata.
Autoritatile spun ca au solicitat in nenumarate randuri angajarea unui specialist care se se ocupe de copii, insa pana acum fara rezultat: posturile din sanatate sunt blocate.
"Cabinetul medical nu are medic Nu avem finantare de la Ministerul Sanatatii prin DSP, chiar daca noi am solicitat ca avem nevoie de posturi", a spus Ionela Bisboaca, Serviciul de Asistenta Sociala Cugir.
Legea prevede ca un medic sa aiba in grija 1000 de elevi si prescolari insa, in multe locuri din tara, situatia este cu totul alta. Din acest motiv, elevii nu sunt consultati periodic iar depistarea epidemiilor - hepatita, scabie sau paduchi- se face cand multi s-au imbolnavit deja.