Efectele embargoului rusesc pe fructele din Republica Moldova. Romanii vor cumpara produse si de trei ori mai ieftine

Ultima actualizare: 02-08-2014 07:18

Pietele si supermarketurile din Romania vor fi invadate curand de fructe ieftine din Republica Moldova.

Pentru ca autoritatile de la Moscova le-au interzis accesul pe piata ruseasca, Comisia Europeana va dubla cantitatile de mere, struguri si prune care pot intra pe teritoriul nostru fara taxe vamale. Totul se intampla intr-un an cu o productie extrem de bogata pentru fermierii de peste Prut.

Cand e mai mare belsugul, autoritatile din Rusia au decis sa le tranteasca usa in nas fermierilor moldoveni. Motivul oficial: "o insecta periculoasa" care ar putea ajunge odata cu fructele pe teritoriul rus.

"Din 30 de tone am vandut doar 5-6 tone", a spus Igor Ivanov, fermier. Asa ca cei de la Bruxelles deschid larg portile Uniunii Europene si vor dubla cantitatile de mere, prune si struguri pe care Republica Moldova le poate aduce in spatiul comunitar, inclusiv Romania.

Nu la fel de multumiti sunt producatorii din Romania. De pilda, daca prunele romanesti costa 3 lei si 39 de bani, cele aduse de peste Prut vor fi de trei ori mai ieftine. La fel de ieftine sunt merele.

Moldovenii au liber inclusiv la exportul de vinuri, dupa ce Moscova le-a interzis, pentru ca ar fi contaminate cu substante chimice. Rusia a impus embargo si pentru carnea de porc. Autoritatile de la Chisinau nu au nici o indoiala ca aceste restrictii sunt politice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO