Desene animate? Jocuri video? Care sunt riscurile ascunse ale hobby-urilor copilului tau
Surse de informare, metode de relaxare sau adevarate vicii pentru copilul tau? Controversele privind cate ore ar trebui sa petreaca un copil la calculator si la televizor sunt numeroase si exista multe argumente pro si contra noilor tehnologii.
Cum ar trebui sa-si petreaca un copil timpul liber? Daca ii intrebi pe parinti, vor spune ca micutul ar trebui sa citeasca, sa se joace afara sau sa participe la diferite cursuri optionale. Daca il intrebi insa pe copil, el va alege sa se joace la calculator sau sa se uite la desene animate.
Psihologii spun ca un copil mai mic de 4 ani ar trebui sa stea la televizor cel mult 20 de minute, iar de calculator nici nu poate fi vorba. Copiii mai mari pot sta mai mult, dar maximum 2 ore, restul timpului trebuie sa se joace in aer liber, sa faca teme sau sa citeasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Riscurile la care se expun micutii uitati cu ochii intr-un monitor sunt numeroase. In primul rand, pot sa apara probleme medicale: pozitia gresita la birou duce la deformarea coloanei vertebrale, vederea va avea de suferit, copilul va deveni sedentar si poate chiar obez, pentru ca va capata prostul obicei de a rontai pe canapea sau la birou, obicei pe care il preia de la adulti.
Si din punct de vedere psihologic micutul va avea de suferit. Copilul se va izola intr-o lume virtuala, se va inchide in el, nu va invata sa comunice cu altii, va deveni excesiv de timid sau agresiv, asemeni eroilor sai imaginari si va ajunge sa foloseasca un limbaj prescurtat, artificial si limitat. Reducand din timpul pentru alte activitati, va ajunge sa doarma mai putin si mai agitat si va incepe sa aiba rezultate slabe la scoala.
Calculatoarele si televizorul sunt surse bune de informatie pentru copil, acest lucru nu poate fi contestat de nimeni. Chiar si jocurile pe calculator sunt bune intr-o oarecare masura, pentru ca dezvolta abilitatile de coordonare si viteza de reactie a micutului, dar timpul trebuie limitat, insista specialistii. Prin urmare, e bine ca parintii sa-si monitorizeze copiii cu ceasul in mana si sa fie atenti si la ce emisiuni/filme urmaresc acestia.
O solutie buna este sa nu amplasati calculatorul sau televizorul in camera copilului, ci in sufragerie si sa urmariti impreuna cu el emisiunile, astfel veti avea si un nou subiect de discutie. Nu-l lasati sa urmareasca desene animate sau filme violente.
Daca nu se indura sa renunte la distractia lui preferata, incercati sa-I oferiti altceva, o alta activitate placuta pentru el. Nu uitati ca nu e suficient sa-I dati sfaturi, nu le va da atentie daca va vede pe voi ca stati ore in sir la calculator sau la televizor. Deci, iesiti cu el la o plimbare sau la joaca, implicate-l in activitati distractive (competitii sportive, concurs de teatru sau muzica etc) si astfel va fi mai putin atras de lumea virtuala.
Potrivit unui studiu realizat in 2003 de Fundatia Kaiser Family din Statele Unite, doua treimi din copiii pana in 3 ani stateau doua ore pe zi la televizor. In cazul celor de peste 8 ani, timpul petrecut in fata ecranului TV ajungea la 4 ore, la care se mai adaugau alte 2 de jocuri pe computer, scrie www.depici.ro
Si ECDL Romania a facut o cercetare pe 500 de elevi cu varste intre 8 si 14 ani. Concluziile sunt ingrijoratoare: 71 la suta dintre ei folosesc calculatorul pentru jocuri, muzica si filme si numai 28 la suta il considera necesar pentru scoala.