Schimbare pe piața RCA. Prețul polițelor, limitat la tarifele de referinţă stabilite de ASF. Proiectul adoptat tacit în Senat

Ultima actualizare: 12-04-2022 19:16
Modificări de impact la Legea RCA
Shutterstock

Parlamentarii au propus, printr-un proiect legislativ adoptat tacit în Senat, plafonarea prețului polițelor RCA.

Măsura, care implică limitarea tarifului de referință stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară, vine pe fondul unor scumpiri mari a poliței de asigurare auto obligatorie RCA în 2021.

Dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaților și președintele Klaus Iohannis, asiguratorii nu vor mai putea crește costul RCA-ului după cum doresc, ci vor fi nevoiți să se încadreze în limitele impuse de stat, conform Avocatnet.

Proiectul de lege ar putea astfel schimba „caracterul orientativ“ al limitelor sugerate de ASF prin interzicerea depășirii limitelor stabilite.

„Asiguratorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF“, spune legea propusă.

Vedeți AICI tarifele de referință pentru RCA 2022, publicate de ASF.

Astfel, cea mai scumpă poliță de asigurare ar putea avea tariful de referință de 3.551 lei. În această sumă se încadrează o persoană cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani, deținătoare a unui vehicul cu capacitatea de peste 2500 centimetri cubi.

La polul opus, cel mai ieftin RCA i-ar reveni unei persoane cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, cu o mașină având capacitatea mai mică sau egală cu 1.200 centimetri cubi. Prețul unei polițe de asigurare auto ar fi, în acest caz, 762 lei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO