Suspectul nr. 3 in cazul atacului din Belgia, arestat si pus sub acuzare. De ce fapte e suspectat jurnalistul Faysal Cheffou
Bruxelles-ul continua sa traiasca in ritmul actiunilor politiei: patrulari, perchezitii, detonari controlate si anulari ale unor evenimente publice.
Cititi in articol:
► Ce spunea Faysal Cheffou despre imigrantii musulmani
► 24 de victime ale atentatului, identificate
► Salah Abdeslam si-a "turnat" complicii
Ultimele arestari facute in Belgia, Franta si Germania confirma legaturile dintre jihadistii de la Paris si cei care au insangerat capitala belgiana. Potrivit presei belgiene, unul dintre cei arestati in ultimele zile ar fi barbatul cu palarie si haina alba, Faysal Cheffou, surprins marti dimineata pe aeroportul Zaventem, alaturi de cei doi kamikaze
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit DPA, care citeaza procuratura belgiana, individul a fost pus sub acuzare pentru asasinat terorist, tentativa de asasinat terorist si participare la activitatile unei grupari teroriste.
Barbatul a fost identificat dupa ce a fost recunoscut de soferul de taxi care a transportat la aeroport comandoul terorist, a informat ziarul Le Soir si postul public de televiziune francofon RTBF. Taximetristul l-a recunoscut in urma unei probe vizuale, scrie Le Soir, desi procuratura nu a confirmat oficial aceasta informatie, in asteptarea testelor ADN.
Vineri, surse din politie au declarat pentru acelasi ziar ca era "foarte posibil" ca Faysal Cheffou sa fie "barbatul cu palarie". Suspectul a fost retinut joi, in fata sediului Ministerului Public, in plin centrul Bruxellesului. Individul era cautat de fortele de ordine de cateva luni bune.
Primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, denuntase in repetate randuri activismul individului si il calificase drept periculos. Mayer il acuza totodata ca se ocupa de selectarea jihadistilor in parcul Maximilien, unde facea "recrutari" in randul solicitantilor de azil si al imigrantilor ilegali.
Cheffou, care spune despre el ca este ziarist freelancer, este autorul unei inregistrari video datata 15 iulie 2014, difuzata sambata de presa belgiana, in care apare in fata unui centru de primire a imigrantilor unde, sustine el, li se servea masa musulmanilor inainte de terminarea postului Ramadanului.
Locuinta lui Faycal Cheffou a fost perchezitionata de politie, dar nu au fost gasite arme sau explozibili, au anuntat procurorii intr-un comunicat de presa, transmite sambata DPA.
Autoritatile au identificat pana acum 24 dintre persoanele ucise
Medicii legisti au identificat pana acum 24 dintre persoanele ucise in dublul atentat de marti din Bruxelles, in timp ce 101 persoane sunt inca spitalizate, au informat sambata autoritatile belgiene, relateaza EFE.
In atentatele de la aeroportul international Zaventem din Bruxelles si la statia de metrou Maelbeek, aflata la cateva sute de metri de institutiile europene, si-au pierdut viata cel putin 31 de oameni si 300 au fost raniti, potrivit unui bilant inca provizoriu.
Deocamdata au fost identificate oficial 24 dintre persoanele ucise, a anuntat purtatorul de cuvant al procuraturii din Bruxelles, Ine Van Wymersch, citat de agentia Belga. Dintre raniti, 101 se afla inca in spitale, 23 dintre ei fiind la terapie intensiva. Dintre cele 101 persoane spitalizate, 32 au suferit arsuri grave si se afla in sectii speciale de arsi, potrivit unui purtator de cuvant din Ministerul Sanatatii Publice.
Agentia France Presse mentioneaza ca, dintre cei 24 de morti identificati, 11 sunt cetateni straini, printre care americani, un chinez si un francez. Departamentul de Stat al SUA a anuntat moartea a doi cetateni americani, dar nu se cunoaste soarta altor cativa.
Ministerul Afacerilor Externe din Olanda a identificat trei cetateni ai acestei tari care au pierit in atacurile de marti din Bruxelles, un frate si-o sora care locuiau in SUA si o femeie originara din Liberia, refugiata in Olanda si unde obtinuse cetatenie olandeza.
Autoritatile de la Roma au anuntat decesul unui cetatean italian, ucis la metrou, iar Londra a confirmat decesul unui cetatean britanic. si Parisul a anuntat moartea unui cetatean francez, iar politia germana a anuntat ca un cetatean german originar din Aix-la-Chapelle a murit in explozia de pe aeroport. Printre cei decedati se mai numara un cetatean spaniol care avea si cetatenie italiana si germana, o peruanca si o marocanca.
Teroristul Abdeslam "toarna" tot in fata anchetatorilor. Detalii importante despre atentatele din Paris
Salah Abdeslam si fratele sau mai mare, Ibrahim, au fost implicati in atentatele teroriste de la Paris, in urma carora au murit 130 de oameni, in noiembrie 2015.
Ibrahim a murit dupa ce s-a aruncat in aer, cu o vesta plina de explozibili. Salah a fost capturat in Bruxelles pe 18 martie 2016. Acum, singurul supravietuitor cunoscut al atentatelor din Paris sustine ca a jucat un rol minor in atacurile din noiembrie.
Conform CNN, care citeaza BFMTV si Le Monde, el ar fi declarat in fata anchetatorilor ca, de fapt, fratele sau ar fi avut un rol mai important in acele crime teroriste.
Salah Abdeslam le-a spus investigatorilor ca a inchiriat masini si camere de hotel inainte de atacurile din Paris, la cererea fratelui sau. Iar atunci cand s-au aflat in ascunzatoarea lor din Bobigny - o suburbie aflata in nord-estul Parisului - Brahim i-ar fi dat lui Salah o vesta de sinucigas, arata transcriptul autoritatilor, citat de postul TV BFMTV si preluat de CNN.
Salah ar mai fi declarat ca de fiecare data cand avea cheltuieli legate de pregatirea atacurilor teroriste, primea bani de la fratele sau, Brahim, care a murit dupa ce s-a aruncat in aer la cafeneaua Comptoir Voltair, pe 13 noiembrie 2015.
Mai mult decat atat, Salah a declarat in fata anchetatorilor ca, de fapt, "creierul" responsabil pentru acele atacuri de la Paris ar fi fost un alt suspect, pe nume Abdelhamid Abaaoud. Abdeslam mai afirma ca l-ar fi vazut pe acest barbat "o singura data in viata", in orasul belgian Charleroi, in noaptea de 11 noiembrie. Oricum, cert este ca cei doi au fost condamnati impreuna in Belgia, in 2010, pentru o tentativa de jefuire, arata televiziunea publica belgiana RTBF.
Continuand cu marturisirile despre atacurile din Paris, Abdeslam a declarat ca i-a condus cu masina pe cei 3 sinucigasi, in seara respectiva, pana la Stade de France. El sustine ca nu cunostea decat o singura persoana, pe Bilal Hadfi, dar habar nu are cine erau "ceilalti doi ... doi irakieni". Intentia lui era sa intre pe stadion ca vizitator, desi ... nu avea bilet. Ulterior a renuntat la acest plan, afirmand ca: "Mi-am lasat cei 3 pasageri, dupa ce am parcat, iar apoi am condus masina la intamplare". Dupa ce si-a abandonat autovehiculul, s-a plimbat cu metroul si a "contactat o persoana, Mohammed Abrini".
Interogat in legatura cu atacurile din Belgia, Abdeslam le-a spus procurorilor ca nu-l recunoaste pe Najim Laachraoui, dupa ce a vazut fotografia celui care s-a aruncat in aer impreuna cu alta persoana pe aeroportul din Bruxelles. Pe de alta parte, autoritatile belgiene au anuntat ca Abdeslam planuia noi atacuri in momentul in care a fost capturat.
Sursa: CNN
Etichete: paris, atentat, belgia, bruxelles, terorism, teroristi, statul islamic, salah abdeslam,
Dată publicare:
26-03-2016 10:13