Suspectul nr. 3 in cazul atacului din Belgia, arestat si pus sub acuzare. De ce fapte e suspectat jurnalistul Faysal Cheffou

Cover terorist Belgia

Bruxelles-ul continua sa traiasca in ritmul actiunilor politiei: patrulari, perchezitii, detonari controlate si anulari ale unor evenimente publice.

Cititi in articol:
Ce spunea Faysal Cheffou despre imigrantii musulmani
24 de victime ale atentatului, identificate
Salah Abdeslam si-a "turnat" complicii

Ultimele arestari facute in Belgia, Franta si Germania confirma legaturile dintre jihadistii de la Paris si cei care au insangerat capitala belgiana. Potrivit presei belgiene, unul dintre cei arestati in ultimele zile ar fi barbatul cu palarie si haina alba, Faysal Cheffou, surprins marti dimineata pe aeroportul Zaventem, alaturi de cei doi kamikaze 

Potrivit DPA, care citeaza procuratura belgiana, individul a fost pus sub acuzare pentru asasinat terorist, tentativa de asasinat terorist si participare la activitatile unei grupari teroriste.

Barbatul a fost identificat dupa ce a fost recunoscut de soferul de taxi care a transportat la aeroport comandoul terorist, a informat ziarul Le Soir si postul public de televiziune francofon RTBF. Taximetristul l-a recunoscut in urma unei probe vizuale, scrie Le Soir, desi procuratura nu a confirmat oficial aceasta informatie, in asteptarea testelor ADN.

Citește și
Fabio Amedeo
Si-a pierdut cel mai bun prieten in atentatele din Bruxelles. Ce spune acest tanar despre Salah Abdeslam: "Un tip de treaba"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Vineri, surse din politie au declarat pentru acelasi ziar ca era "foarte posibil" ca Faysal Cheffou sa fie "barbatul cu palarie". Suspectul a fost retinut joi, in fata sediului Ministerului Public, in plin centrul Bruxellesului. Individul era cautat de fortele de ordine de cateva luni bune.

Primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, denuntase in repetate randuri activismul individului si il calificase drept periculos. Mayer il acuza totodata ca se ocupa de selectarea jihadistilor in parcul Maximilien, unde facea "recrutari" in randul solicitantilor de azil si al imigrantilor ilegali.

Cheffou, care spune despre el ca este ziarist freelancer, este autorul unei inregistrari video datata 15 iulie 2014, difuzata sambata de presa belgiana, in care apare in fata unui centru de primire a imigrantilor unde, sustine el, li se servea masa musulmanilor inainte de terminarea postului Ramadanului.

Locuinta lui Faycal Cheffou a fost perchezitionata de politie, dar nu au fost gasite arme sau explozibili, au anuntat procurorii intr-un comunicat de presa, transmite sambata DPA.

Autoritatile au identificat pana acum 24 dintre persoanele ucise

Medicii legisti au identificat pana acum 24 dintre persoanele ucise in dublul atentat de marti din Bruxelles, in timp ce 101 persoane sunt inca spitalizate, au informat sambata autoritatile belgiene, relateaza EFE.

In atentatele de la aeroportul international Zaventem din Bruxelles si la statia de metrou Maelbeek, aflata la cateva sute de metri de institutiile europene, si-au pierdut viata cel putin 31 de oameni si 300 au fost raniti, potrivit unui bilant inca provizoriu.

Deocamdata au fost identificate oficial 24 dintre persoanele ucise, a anuntat purtatorul de cuvant al procuraturii din Bruxelles, Ine Van Wymersch, citat de agentia Belga. Dintre raniti, 101 se afla inca in spitale, 23 dintre ei fiind la terapie intensiva. Dintre cele 101 persoane spitalizate, 32 au suferit arsuri grave si se afla in sectii speciale de arsi, potrivit unui purtator de cuvant din Ministerul Sanatatii Publice.

Agentia France Presse mentioneaza ca, dintre cei 24 de morti identificati, 11 sunt cetateni straini, printre care americani, un chinez si un francez. Departamentul de Stat al SUA a anuntat moartea a doi cetateni americani, dar nu se cunoaste soarta altor cativa.

Ministerul Afacerilor Externe din Olanda a identificat trei cetateni ai acestei tari care au pierit in atacurile de marti din Bruxelles, un frate si-o sora care locuiau in SUA si o femeie originara din Liberia, refugiata in Olanda si unde obtinuse cetatenie olandeza.

Autoritatile de la Roma au anuntat decesul unui cetatean italian, ucis la metrou, iar Londra a confirmat decesul unui cetatean britanic. si Parisul a anuntat moartea unui cetatean francez, iar politia germana a anuntat ca un cetatean german originar din Aix-la-Chapelle a murit in explozia de pe aeroport. Printre cei decedati se mai numara un cetatean spaniol care avea si cetatenie italiana si germana, o peruanca si o marocanca.

Teroristul Abdeslam "toarna" tot in fata anchetatorilor. Detalii importante despre atentatele din Paris

Salah Abdeslam si fratele sau mai mare, Ibrahim, au fost implicati in atentatele teroriste de la Paris, in urma carora au murit 130 de oameni, in noiembrie 2015.

Ibrahim a murit dupa ce s-a aruncat in aer, cu o vesta plina de explozibili. Salah a fost capturat in Bruxelles pe 18 martie 2016. Acum, singurul supravietuitor cunoscut al atentatelor din Paris sustine ca a jucat un rol minor in atacurile din noiembrie.

Conform CNN, care citeaza BFMTV si Le Monde, el ar fi declarat in fata anchetatorilor ca, de fapt, fratele sau ar fi avut un rol mai important in acele crime teroriste.

Salah Abdeslam le-a spus investigatorilor ca a inchiriat masini si camere de hotel inainte de atacurile din Paris, la cererea fratelui sau. Iar atunci cand s-au aflat in ascunzatoarea lor din Bobigny - o suburbie aflata in nord-estul Parisului - Brahim i-ar fi dat lui Salah o vesta de sinucigas, arata transcriptul autoritatilor, citat de postul TV BFMTV si preluat de CNN.

Salah ar mai fi declarat ca de fiecare data cand avea cheltuieli legate de pregatirea atacurilor teroriste, primea bani de la fratele sau, Brahim, care a murit dupa ce s-a aruncat in aer la cafeneaua Comptoir Voltair, pe 13 noiembrie 2015.

Mai mult decat atat, Salah a declarat in fata anchetatorilor ca, de fapt, "creierul" responsabil pentru acele atacuri de la Paris ar fi fost un alt suspect, pe nume Abdelhamid Abaaoud. Abdeslam mai afirma ca l-ar fi vazut pe acest barbat "o singura data in viata", in orasul belgian Charleroi, in noaptea de 11 noiembrie. Oricum, cert este ca cei doi au fost condamnati impreuna in Belgia, in 2010, pentru o tentativa de jefuire, arata televiziunea publica belgiana RTBF.

Continuand cu marturisirile despre atacurile din Paris, Abdeslam a declarat ca i-a condus cu masina pe cei 3 sinucigasi, in seara respectiva, pana la Stade de France. El sustine ca nu cunostea decat o singura persoana, pe Bilal Hadfi, dar habar nu are cine erau "ceilalti doi ... doi irakieni". Intentia lui era sa intre pe stadion ca vizitator, desi ... nu avea bilet. Ulterior a renuntat la acest plan, afirmand ca: "Mi-am lasat cei 3 pasageri, dupa ce am parcat, iar apoi am condus masina la intamplare". Dupa ce si-a abandonat autovehiculul, s-a plimbat cu metroul si a "contactat o persoana, Mohammed Abrini".

Interogat in legatura cu atacurile din Belgia, Abdeslam le-a spus procurorilor ca nu-l recunoaste pe Najim Laachraoui, dupa ce a vazut fotografia celui care s-a aruncat in aer impreuna cu alta persoana pe aeroportul din Bruxelles. Pe de alta parte, autoritatile belgiene au anuntat ca Abdeslam planuia noi atacuri in momentul in care a fost capturat.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Dezvaluirile care arunca intr-o lumina proasta serviciile de informatii belgiene. SUA l-a identificat pe al treilea terorist
Dezvaluirile care arunca intr-o lumina proasta serviciile de informatii belgiene. SUA l-a identificat pe al treilea terorist

Cu intreaga Europa impietrita si indoliata, presa de la Bruxelles vehiculeaza o noua ipoteza infricosatoare. Fratii Bakraoui, teroristii sinucigasi, ar fi vizat chiar centralele nucleare din Belgia.

Si-a pierdut cel mai bun prieten in atentatele din Bruxelles. Ce spune acest tanar despre Salah Abdeslam:
Si-a pierdut cel mai bun prieten in atentatele din Bruxelles. Ce spune acest tanar despre Salah Abdeslam: "Un tip de treaba"

Fabio Amedeo, un tanar de 21 de ani din Molenbeek, si-a pierdut cel mai bun prieten in atentatele din Bruxelles. "Sunt niste lasi, niste nenoriciti", spune despre teroristii care au ucis 31 de persoane si au ranit altele 270.

Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria
Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria

Se aduna critici legate de eficienta serviciilor de securitate belgiene, dupa teribilele atentate de la Bruxelles. Cel putin 31 de persoane au murit si alti 300 de oameni au fost raniti. Intre ei se afla si patru romani.

Noi imagini cu momentul capturarii teroristului Salah Abdeslam. Cainele folosit de fortele speciale belgiene
Noi imagini cu momentul capturarii teroristului Salah Abdeslam. Cainele folosit de fortele speciale belgiene

Televiziunea franceza iTELE a prezentat in exclusivitate noi imagini cu momentul arestarii lui Salah Abdeslam, teroristul care a reusit sa fuga dupa atentatele de la Paris.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.